Fermentacja pszenicznego

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cambridgei
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.05
    • 124

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie mam takich doświadczeń. Pszenicę zawsze przelewałem na cichą, a na cichej trzymałem zwykle 3-5 tyg. Teraz mam pszenicę na burzliwej na WB06, ale dopiero trzeci dzień. Wieczorem muszę sprawdzić, czy zapisywałem ekstrakt po burzliwej, teraz z głowy nie wpiszę, bo naprzemiennie używałem WB06 i Wyeast 3068.
    Nie wiem jaki miałeś ekstrakt wyjściowy, ale po 6 dniach 4 Blg. to raczej wskazuje, że fermentacja zachodzi prawidłowo.

A tak z doświadczenia po tych 3-5 tygodniach cichej uzyskujesz piwo pszeniczne (nie wiem jake pszeniczne warzyłeś, ale mniejsza o to) klarowne, mentne z dużą ilością osadu czy tak powiedzmy tak pomiędzy?
    Bo mi właśnie na mentności najbardziej zależy, nigdy pszenicznego nie zacierałem wcześniej a na koński rozum cicha będzie powodowała klarowanie piwa (ale czy pszenicznego też??), a chciałbym uzyskać piwo o dość sporej mentności.
    W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

Pozdrawiam
    Piotr

Comment

• wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cambridgei
      mentne
      Tylko i wyłącznie mętne, mętność
      WB06 osiadają trochę lepiej niż płynne 3068, ale nigdy mi nie sklarowało się całkowicie. Piwo było zawsze silnie opalizujące, choć nie całkowicie mętne. Spróbuj po rozlaniu do butelek schłodzić je do 2-5 st. to jeżeli podczas zacierania wytworzyłeś białka rozpuszczalne to dodatkowo powinny powstać zmętnienia białkowe.

Comment

• cambridgei
        • 2009.05
        • 124

Sorry, zasrana dysleksja

Pozdrawiam
        Piotr

Comment

• cambridgei
          • 2009.05
          • 124

Dziwne, mija 8 dzień burzliwej a Blg wynosi pomiędzy 3,5-4. Co może być przyczyną może ktoś wie, że tak słabo odfermentowuje skoro WB-06 podobno głębiej odfermentowują? (temperatura i wszystko inne było w porządku).

Nie wiem co teraz zrobić czekać dalej czy zlewać na cichą? Czy jest jakaś maksymalna wartość czasu prowadzenia burzliwej, bo wszędzie podaje się 7 dni i cicha lub butelki, ale gdzieś czytałem na forum, że ktoś nawet 2 tygodnie prowadził burzliwą - z jakim skutkiem nie wiem.
          Ostatnia zmiana dokonana przez cambridgei; 2009-07-01, 17:35.

Pozdrawiam
          Piotr

Comment

• mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
            Dziwne, mija 8 dzień burzliwej a Blg wynosi pomiędzy 3,5-4. Co może być przyczyną może ktoś wie, że tak słabo odfermentowuje skoro WB-06 podobno głębiej odfermentowują? (temperatura i wszystko inne było w porządku).

Nie wiem co teraz zrobić czekać dalej czy zlewać na cichą? Czy jest jakaś maksymalna wartość czasu prowadzenia burzliwej, bo wszędzie podaje się 7 dni i cicha lub butelki, ale gdzieś czytałem na forum, że ktoś nawet 2 tygodnie prowadził burzliwą - z jakim skutkiem nie wiem.
            Człowieku rewelacyjny wynik - tak ma być , udało Ci się to nad czym inni się głowią i kombinują , jakie były poprzednie pomiary ? Jeżeli blg stanęło to w butle.

Comment

• cambridgei
              • 2009.05
              • 124

A jak dam w butelki przy takim wysokim Blg to nie będzie granat?

Pozdrawiam
              Piotr

Comment

• kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

Ja bym zrobił cichą. No ale zawsze robię.
                blog.kopyra.com

Comment

• mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
                  A jak dam w butelki przy takim wysokim Blg to nie będzie granat?
                  Dlatego pytałem jakie były wcześniejsze pomiary, trzeba się upewnić że już nie pracuje. Jeżeli blg spada to czekać bądź cicha, Twoja decyzja.

Comment

• cambridgei
                    • 2009.05
                    • 124

Blg spadało bardzo powoli i taki wynik (4 Blg) jest od 3 dni mniejwiecej. Asekuracyjnie całość własnie zlewam na cichą.
                    Dzięki

Pozdrawiam
                    Piotr

Comment

Przetwarzanie...
                    X