Witam moja przygoda z warzeniem piwa zaczęła się stosunkowo niedawno, od warki z koncentratu coopersa (lager), piwko może nie idealne, ale dające się wypić, trochę mało nagazowane i niezbyt wyraziste w smaku. Drugą warkę, jako początkujący i niezbyt odważny piwowar również chciałem nastawić przy sporym udziale koncentratu (nachmielonego), a ma być to piwko imbirowe. I tu pojawiają się pytania.
W jaki sposób dodać imbir żeby nie zepsuć piwa i żeby nie zaczęło gorzknieć?
Ma to być wywar z imbiru? Jeśli tak to w jakich proporcjach wody do imbiru i jaką ilość dodać na 23 litry piwa? Czy w fermentorze mają znaleźć się cząsteczki imbiru, czy lepiej przecedzić napar? I ostatnie, czy w przypadku piwa imbirowego dodaje się cukier do pierwszej fermentacji? W książce "Wyrób wina i piwa domowego" czytałem, że nie, czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć dlaczego?
Jednocześnie chciałem się przywitać i pozdrowić całą piwowarską załogę
Pozdrawia
W jaki sposób dodać imbir żeby nie zepsuć piwa i żeby nie zaczęło gorzknieć?
Ma to być wywar z imbiru? Jeśli tak to w jakich proporcjach wody do imbiru i jaką ilość dodać na 23 litry piwa? Czy w fermentorze mają znaleźć się cząsteczki imbiru, czy lepiej przecedzić napar? I ostatnie, czy w przypadku piwa imbirowego dodaje się cukier do pierwszej fermentacji? W książce "Wyrób wina i piwa domowego" czytałem, że nie, czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć dlaczego?
Jednocześnie chciałem się przywitać i pozdrowić całą piwowarską załogę
Pozdrawia
Comment