Piwo imbirowe z koncentratu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pjast
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.03
    • 14

    Piwo imbirowe z koncentratu

    Witam moja przygoda z warzeniem piwa zaczęła się stosunkowo niedawno, od warki z koncentratu coopersa (lager), piwko może nie idealne, ale dające się wypić, trochę mało nagazowane i niezbyt wyraziste w smaku. Drugą warkę, jako początkujący i niezbyt odważny piwowar również chciałem nastawić przy sporym udziale koncentratu (nachmielonego), a ma być to piwko imbirowe. I tu pojawiają się pytania.
    W jaki sposób dodać imbir żeby nie zepsuć piwa i żeby nie zaczęło gorzknieć?
    Ma to być wywar z imbiru? Jeśli tak to w jakich proporcjach wody do imbiru i jaką ilość dodać na 23 litry piwa? Czy w fermentorze mają znaleźć się cząsteczki imbiru, czy lepiej przecedzić napar? I ostatnie, czy w przypadku piwa imbirowego dodaje się cukier do pierwszej fermentacji? W książce "Wyrób wina i piwa domowego" czytałem, że nie, czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć dlaczego?
    Jednocześnie chciałem się przywitać i pozdrowić całą piwowarską załogę
    Pozdrawia
  • macas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 680

    #2
    Parę wersji PIWA IMBIROWEGO na tym forum jest, poszukaj a będziesz miał dokładne informacje co do ilości.
    Ja dodaję do gotowanie z chmielem tarty i później przecedzam, u Ciebie będzie do gotowania (szkoda czasu na wywary), a jak będziesz przelewał do fermentora to odcedź. Cukru nie dodawaj chyba, że do refermentacji, lepszy jest ekstrakt ze słodu niekoniecznie chmielony, przy cukrze będziesz miał piwo bimbrowe .
    Co do imbiru to smak i zapach jest zdecydowanie inny niż w tzw. piwach imbirowych ze sklepu.
    Na początek możesz dać trochę mniej ja daję około 20-30 g tartego na ponad 20 l, mocno go czuć.


    I witaj na forum
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin

    Comment

    • pjast
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.03
      • 14

      #3
      Dzięki za odpowiedź, teraz wszystko jest dla mnie jasne. Poczynione zostały zakupy, teraz czekam tylko na ich dostawę i biorę się za drugą warkę
      Pozdrawiam!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #4
        Ja impir obralem ze skórki i poarty dałem podczas chmielenia na ost. 15 min. warzenia.
        Jeśli chodzi o ilość to dałem ok. 100g bo lubię mocno i jest mocno.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        Przetwarzanie...