Halo to ja i pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • farmfrit
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.03
    • 13

    #16
    Próbowałem znaleźć dziś jak najchłodniejsze miejsce w domu i okolicach do leżakowania. Udało mi się znaleźć miejsce gdzie temperatura wynosi 17-18 stopni (z tym, że dziś ok 13 było strasznie gorąco). Przy okazji sprawdziłem, czy piwo jest już gotowe na leżakowanie (tak tak wiem, nie powinienem, ale za bardzo kusiło, a jedyny sposób na pozbycie się pokusy to usunięcie jej, jako, że na sam koniec do ostatniej butelki dostało się już trochę drożdży a do tego była to butelka z ceramicznym zamknięciem i na dodatek nie było na nią już miejsca w skrzynce to ją otworzyłem. Co ciekawe, przy otwarciu ulotniło się sporo gazu mimo iż starałem się nie przeginać z cukrem. Za to pianki była wręcz mikroskopijna ilość i samo piwo już się takie gazowane nie wydawało, no i nadal było lekko wodniste. Teraz się zastanawiam czy dać mu jeszcze kilka dni w cieple czy odesłać do miejsca zapomnienia?

    Comment

    • korbicz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.06
      • 170

      #17
      Odesłać. Postoi to się nagazuje. Za dużo w cieple to niezdrowo . Przy temperaturze koło 17 st. C. to ja bym w ogóle w tym cieplne nie trzymał.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • bastion
        Słowacja, Pstrusa 339, Pivovar Masarykov Dvor.
        bastion
        W tym przypadku mamy do czynienia z kompleksem hotelowo - gastronomicznym na dużą skalę. Czego tam nie ma. Jazda na koniach, kąpiele, browar, własna farma, ścieżki rowerowe... Olbrzymi kombajn wypoczynkowy, który został otwarty w 2015 roku. I nie ma co się oszukiwać, że przeznaczony raczej...
        2022-01-20, 21:37
      • darekd
        Podgórz, Onkel Bockdan
        darekd
        Tym piwem rozpoczynam nowy sezon dubeltowych koźlaków

        A jest to Rauchdoppelbock czyli wędzony dubeltowiec o zaw. 7,5% alk.
        Bez pasteryzacji i filtracji.

        Aromat - dominują tony wędzenia, pod tym inne słodowe niuanse, przede wszystkim karmelowe
        Piana - niewysoka,...
        2023-11-25, 00:33
      • Radarowiec
        Hej wszystkim!
        Radarowiec
        Cześć wszystkim, dopiero przymierzam się do warzenia, ale dziś postanowiłem się przywitać, mimo że na forum jestem już biernym obserwatorem od pewnego czasu

        Polecam wszystkim stronę z opiniami firmy Feniko. Więcej znajdziecie tutaj: https://pozyczkase.pl/feniko-opinie-klientow-i-recenz...
        2022-02-07, 21:48
      • darekd
        Orca Brau, Bio Bock
        darekd
        "klassisch – modern – experimentell"

        to hasło tego dość znanego już browaru kraftowego z Norymbergi (Nürnberg).

        https://orcabrau.de/

        Bez filtracji, bez pasteryzacji

        Aromat - intensywnie słodowy, ciasteczkowy, podpalany, trochę karmelu...
        2025-02-09, 01:31
      • darekd
        Celestial Beerworks, Jerzy
        darekd
        Browar z Dallas w Teksasie.

        Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

        5% alk.
        Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

        Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
        2025-02-05, 02:24
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...