Na 25 litrów dałem 6kg słodu pilzenskiego i 1 kg monahijskiego
Kompletowanie sprzętu do robienia piwa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piecor Wyświetlenie odpowiedzipo zmierzeniu aerometrem wyszło mi ok 14 BLG
fermentowało 7 dni, po tym czasie zmierzyłem i ekstrakt pozorny wyszedł ok 6,5 Blg
zabutelkowałem i dojrzewaMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piecor Wyświetlenie odpowiedzipo zmierzeniu aerometrem wyszło mi ok 14 BLG
fermentowało 7 dni, po tym czasie zmierzyłem i ekstrakt pozorny wyszedł ok 6,5 Blg
zabutelkowałem i dojrzewa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziNo to masz spore szanse na granaty
Może jakaś wojna się szykuje a my nic nie wiemy i se chłop amunicje produkujeMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piecor Wyświetlenie odpowiedzigar do warzenia mam, gorzej z chłodnicą mam tylko taką małą szklaną do destylacji, a jeśli chodzi o surowce spróbuję załatwić z browaru regionalnego.
Ja zostawiam gorącą nachmieloną warkę na noc do wystygnięcia w szczelnie zamkniętym fermentatorze z kranikiem. Rano pobieram próbkę przy pomocy kranika i mierze zawartość ekstraktu. Tej próbki nie wlewam z powrotem tylko sobie wypijam dzięki temu areometr i rurka do mierzenia nie muszą być sterylne.
Później zadaję drożdże i zostawiam do fermentacji.
Generalnie do fermentacji używam tylko fermentatorów z kranikiem, nawet jeśli i tak zamierzam przelać na fermentację cichą. Przelewanie przy pomocy kranika jest moim zdaniem duzo wygodniejsze niż zlewanie przy pomocy węża.
Moim zdaniem chłodnica to zbędne urządzenie, chyba że chcemy zadać drożdże możliwie jak najszybciej. Poza tym używanie chłodnicy zwiększa moim zdaniem zagrożenie infekcji. Przy chłodzeniu naturalnym ryzyko również istnieje, jednak moim zdaniem jest ono mniejsze, poza tym ta metoda jest znacznie wygodniejsza.
Pozdrawiam
Aron
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aronjr Wyświetlenie odpowiedziChlodnica nie jest niezbedna.
Poza tym używanie chłodnicy zwiększa moim zdaniem zagrożenie infekcji.
Pozdrawiam
Aron
Ale masz rację nie jest niezbędna
A tak na marginesie, jakbyś więcej czytał nie musiałbyś się tyle pytać, na 90% pytań, które wymyślisz są już odpowiedzi na TYM forum !!!
Kontroluj nagazowanie piwa w butelkach, bo granaty mogą trochę narozrabiać !!!Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aronjr Wyświetlenie odpowiedziRano pobieram próbkę przy pomocy kranika i mierze zawartość ekstraktu.
Przelewanie przy pomocy kranika jest moim zdaniem duzo wygodniejsze niż zlewanie przy pomocy węża.
Aron
Comment
-
-
Z tego co mi wiadomo na temat robienia piwa a konkretnie fermentacji burzliwej to jej koniec następuje po ok 7 dniach i gdy piany już nie ma, w moim przypadku właśnie tak było więc zdecydowałem się na butelkowanie.
Poza tym nie miałem czasu już dłurzej czekać bo kończył mi się urlop i musiałem wracać do siebie bo robiłem to u rodziców.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piecor Wyświetlenie odpowiedzi5,265 BLG czyli już nie tak dużo.
Zabutelkowałes przy 5,26Blg?
zabutelkowąłem Tripla przy 4,5Blg i wziął dofermentował się w butelce. Teraz mi wylata ostro przy otwieraniu. A ty masz 1blg więcejMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piecor Wyświetlenie odpowiedziZ tego co mi wiadomo na temat robienia piwa a konkretnie fermentacji burzliwej to jej koniec następuje po ok 7 dniach
i gdy piany już nie ma
Dobrą zasadą jest odczekanie 3 dni i ponowne zmierzenie Blg. Jeśli już nie spadło, to można butelkować.
Poza tym nie miałem czasu już dłurzej czekać bo kończył mi się urlop i musiałem wracać do siebie bo robiłem to u rodziców.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oscarboj Wyświetlenie odpowiedziJeżeli po pobraniu próbki nie myjesz kranika, a po tygodniu fermentacji tym samym kranikiem przelewasz na cichą to cudem unikasz infekcji. Taki oklejony kranik jest wymarzonym miejscem do rozwoju bakteri i grzybów.
Dzięki za zwrócenie uwagi.
Pozdrawiam
Aron
Comment
-
Comment