Na 25 litrów dałem 6kg słodu pilzenskiego i 1 kg monahijskiego
Kompletowanie sprzętu do robienia piwa
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Za wcześnie zabutelkowałeś, z 14 Blg powinno zejść do 3-4. Teraz reszta odfermentuje w butelkach i może je rozsadzić. A nawet jeśli nie, możesz spodziewać się fajnych gejzerów po otwarciu.
Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Ja zostawiam gorącą nachmieloną warkę na noc do wystygnięcia w szczelnie zamkniętym fermentatorze z kranikiem. Rano pobieram próbkę przy pomocy kranika i mierze zawartość ekstraktu. Tej próbki nie wlewam z powrotem tylko sobie wypijamdzięki temu areometr i rurka do mierzenia nie muszą być sterylne.
Później zadaję drożdże i zostawiam do fermentacji.
Generalnie do fermentacji używam tylko fermentatorów z kranikiem, nawet jeśli i tak zamierzam przelać na fermentację cichą. Przelewanie przy pomocy kranika jest moim zdaniem duzo wygodniejsze niż zlewanie przy pomocy węża.
Moim zdaniem chłodnica to zbędne urządzenie, chyba że chcemy zadać drożdże możliwie jak najszybciej. Poza tym używanie chłodnicy zwiększa moim zdaniem zagrożenie infekcji. Przy chłodzeniu naturalnym ryzyko również istnieje, jednak moim zdaniem jest ono mniejsze, poza tym ta metoda jest znacznie wygodniejsza.
Pozdrawiam
AronComment
-
Ale masz rację nie jest niezbędna
A tak na marginesie, jakbyś więcej czytał nie musiałbyś się tyle pytać, na 90% pytań, które wymyślisz są już odpowiedzi na TYM forum !!!
Kontroluj nagazowanie piwa w butelkach, bo granaty mogą trochę narozrabiać !!!Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin FranklinComment
-
Jeżeli po pobraniu próbki nie myjesz kranika, a po tygodniu fermentacji tym samym kranikiem przelewasz na cichą to cudem unikasz infekcji. Taki oklejony kranik jest wymarzonym miejscem do rozwoju bakteri i grzybów.Comment
-
Skoro już wszystko wiesz, to co my, dyletanci, możemy pomóc...
Cóż, życzę udanego sprzątania w piwnicy.Comment
-
Z tego co mi wiadomo na temat robienia piwa a konkretnie fermentacji burzliwej to jej koniec następuje po ok 7 dniach i gdy piany już nie ma, w moim przypadku właśnie tak było więc zdecydowałem się na butelkowanie.
Poza tym nie miałem czasu już dłurzej czekać bo kończył mi się urlop i musiałem wracać do siebie bo robiłem to u rodziców.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
i gdy piany już nie ma
Dobrą zasadą jest odczekanie 3 dni i ponowne zmierzenie Blg. Jeśli już nie spadło, to można butelkować.
Poza tym nie miałem czasu już dłurzej czekać bo kończył mi się urlop i musiałem wracać do siebie bo robiłem to u rodziców.Comment
-
Dzięki za zwrócenie uwagi.
Pozdrawiam
AronComment
Related Topics
Collapse
-
W Przywidzu taki komplet ogniskowy mi się napatoczył. Dość kosztowne podstawki ławkowe. Pewnie nieświadomie, bo to w końcu opakowania zwrotne, no chyba że z demobilu ale wątpię
Jak macie zdjęcia wykorzystanych kegów spełniających inne zadania niż oryginalne zakładano,...-
Channel: Przy piwie
2024-06-21, 10:45 -
-
Cześć,
Kupiłem kompletny sprzęt z browaru restauracyjnego (5hl). Muszę go rozmontować i przewieź do mnie. Potrzebuje pomocy piwowara (oczywiście nie za darmo) w rozmontowaniu sprzętu, zrobieniu schematów żeby można go było później poskładać u mnie. A kiedyś pomocy w warzeniu....2025-01-07, 10:23 -
Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
-
Channel: Niemcy
2025-02-12, 02:28 -
-
Witam.Jako,że piwo ze sklepu przestało mi smakować więc zainteresowałem się warzeniem domowym.czytam różne fora już od 4 miesięcy na temat fermentacji,dezynfekcji,butelkowania, oraz przeczytałem już wiki na temat zacierania,przerw jakie się stosuje oraz chmielenia i postanowiłem,że zakupię...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Harpagan, od wielu lat dobrze znany wszystkim piwoszom z nietuzinkowych piw o odjechanych nazwach, jako kolejny kontrakt może się już pochwalić własnym browarem. Tak uczynił Łukasz Grudzień zapraszając do Kostrzyna Wkp. naszą 6-osobową ekipę nazajutrz po Poznańskich Targach Piwa, czyli...
-
Channel: Wielkopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment