Chyba nie do końca mnie zrozumieliście. Chodziło mi o to, że trzeba samodzielnie MYŚLEĆ. Faktycznie nie wiem dlaczego nazwałam myślenie instynktem, może dlatego, że instynktownie włączam myślenie, jak coś robię i dlatego nie potrzebuję kalkulatorów, które zwalniają z myślenia. Jako początkujący piwowar też nie korzystałam ze skomplikowanych wyliczeń. 20 litrów piwa 12 blg = saszetka drożdży suchych = saszetka drożdży płynnych, najlepiej ze starterem, ale niekoniecznie i eto wsio. Jeszcze tego trzeba w piwowarstwie domowym, żeby gęstwy na mililitry odmierzać - na oko, panowie, na oko. I tak nie wiecie, ile w tej gęstwie jest drożdży martwych, a ile żywych. Teorie trzeba trochę humanizować
Czy suche drożdze wsypuje się do brzeczki czy trzeba je uwodnić?
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedziA jak taką otwartą saszetke przechowywać?? Jak długo??Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedziP.S. Jakoś nikt nie ustosunkował się do moich wątpliwości na temat mieszania drożdży podczas rehydratacji - dlaczego nie mieszać na początku - czy wymieszanie od razu wpłynie jakoś negatywnie na fermentację?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Jak już pisałem nasypałem od razu 2 saszetki do dosyć wąskiej szklanki i zrobił się zator - bez wymieszania drożdże nie chciały się utopić. Na przyszłość będę pamiętał żeby sypać powoli, chociaż nie myślę żeby to miało znaczący wpływ na późniejszą fermentację.
Comment
-
-
Gdzieś na forum poniewiera się taki filmik o eksperymencie z drożdżami piwowarskimi, na którym w przyśpieszonym tempie oczywiście, pokazane są różnice między startem drożdży:
1. zrehydratyzowanych
2. podkarmionych starterem
3. sypniętych na żywca
4. coś tam jeszcze
Wyniki pokazują, że właściwie nie ma sensu się wysilać, bo szybkość startu się różniła stosunkowo niewiele, a potem żywotność drożdży utrzymywała się na identycznym poziomie.
Andrew, następnym razem syp do szerszego słoja i lekko nim potrząsaj w trakcie wsypywania, będą szybciej się zanurzać. Albo olej uwadnianie i syp na lustro brzeczki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzi...P.S. Jakoś nikt nie ustosunkował się do moich wątpliwości na temat mieszania drożdży podczas rehydratacji - dlaczego nie mieszać na początku - czy wymieszanie od razu wpłynie jakoś negatywnie na fermentację?
Prawidłowy sposób rehydratacji opisał nieco wyżej Anteks. Jedyny wysiłek, jaki trzeba wykonać, to czekać cierpliwie kilkanaście minut, bo jak się wsypie wszystkie drożdze na kupę, to zrobi sie bryła. Ale żeby do tego dojść, nie trzeba chyba kończyć specjalistycznego kursu ani pracować dziesiątek lat w browarze, wystarczy chwilę się zastanowić. Zgadzam się z Marusią, brak samodzielnego myślenia i bezgraniczna wiara w narzędzia internetowe u nowych adeptów sztuki piwowarskiej są porażające.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziGdzieś na forum poniewiera się taki filmik o eksperymencie ...
Starter to co innego. Celem startera jest zwiększenie ilości żywych komórek drożdży. Starter przygotowuje się w brzeczce lub odżywce. Starter to po prostu miniwarka, którą wykorzystuje się jako gęstwę do ponownego użytku. Najlepszym przykładem startera jest namnażanie komórek drożdżowych, odzyskanych ze skosów agarowych. Nie jest natomiast starterem szklanka brzeczki, w której suche drożdże moczą się godzinę lub dwie, ponieważ w zasadzie nie dochodzi do namnożenia tych drożdży.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi...Nie jest natomiast starterem szklanka brzeczki, w której suche drożdże moczą się godzinę lub dwie, ponieważ w zasadzie nie dochodzi do namnożenia tych drożdży.
Nic już nie rozumiem . To się mnożą czy też nie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedziP.S. Jakoś nikt nie ustosunkował się do moich wątpliwości na temat mieszania drożdży podczas rehydratacji - dlaczego nie mieszać na początku - czy wymieszanie od razu wpłynie jakoś negatywnie na fermentację?
Polecam też artykuł :
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67 Wyświetlenie odpowiedziTo się mnożą czy też nie?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziPodejrzewam, że chodzi o to, żeby przypadkiem nie napowietrzyć takiej mieszanki.Last edited by Seta; 2011-02-11, 12:16.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
Comment