Piwo bezalkoholowe
Collapse
X
-
Mi też podkreśliła ale nie zgadzam się z jej interpretacją
No to opowiem jak mi ostatnio znajomy związany z "branżą" opowiadał o bezalkoholowym. Robi sie jak normalne piwo ale o niskim blg. Jak niskim-nie pamiętam, po czym szybko przerywa fermentację przez zmrożenie i pasteryzuje. Ot i wsio.
Może ktoś zna inną wersję prawdy?Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-07-19, 21:57."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Ja znam co najmniej cztery przemysłowe metody produkcji piwa niskoalkoholowego.
1. przerwanie fermentacji poprzez filtrację i pasteryzację
2. oddestylowanie alkoholu/ ekstrakcja nadkrytyczna
3. produkcja piwa o niskim ekstrakcie (2-4 Blg) i mieszanie przed rozlewem z syropem cukrowym)
4. zastosowanie specjalnego szczepu drożdży (np. Browar Jabłonowo)Ostatnia zmiana dokonana przez darko; 2009-07-19, 22:21.Comment
-
Pójdź może inną drogą. Uwarz brown ale mild, quasi grodziskie lub poprostu piwo, zacierane na słodko z niskim ekstraktem brzeczki nastawnej. Nie będzie to piwo bezalkoholowe ale nie będzie waliło w dyńkę. Będzie natomiast bardziej przypominało piwo niż chociażby leszek.
Co do jazdy samochodem po piwie czy "nie ma lat" to daj spokój."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Dobra trochę źle zaczęła się przygoda z tym forum. Za te "byki" ortograficzne przepraszam już nie powinny się powtórzyć (zainstalowałem najnowszego firefoxa). Myślę, że teraz dyskusja będzie układać się milej.
A to tak jeszcze na koniec żeby trochę uzupełnić temat. To jest wypowiedź eksperta na pytanie czy można w domowych warunkach uwarzyć piwo niskoalkoholowe:
Najprościej piwo niskoalkoholowe można w praktyce browarniczej otrzymać poprzez gwałtowne schłodzenie brzeczki krótko po rozpoczęciu się fermentacji i następnie odfiltrowanie drożdży. Stosunkowo prostym sposobem jest także użycie do fermentacji szczepu drożdży, które nie są zdolne do fermentacji maltozy, cukru będącego głównym cukrowym składnikiem brzeczki, zwykle fermentowanym. Tyle, że o taki szczep niełatwo (nie ma go w swej ofercie nawet Browamator : ) W domowej praktyce trudno także o dokładne odfiltrowanie drożdży. Możnaby jednak zaryzykować (dosłownie) rozwiązanie następujące: przygotowaną brzeczkę zadać drożdżami górnej fermentacji i bezzwłocznie zabutelkować (lepiej do butelek z zamknięciem patentowym, pałąkowym). Trzymając je w temperaturze pokojowej, co 12 godzin sprawdzać stopień nagazowania otwierając jedną z butelek. Gdy uznamy nagazowanie za dostateczne, wstawić wszystkie pozostałe butelki do chłodziarki (temp. ~ 4*C). W tak niskiej temperaturze drożdże górnej fermentacji odstąpią od fermentacji pozostałej, głównej części cukrów brzeczki (drożdże dolnej fermentacji, typu lager, nie nadają się do tego przedsięwzięcia, bo są zdolne fermentować nawet w niskiej temperaturze!). Piwo będzie niskoalkoholowe, będzie jednak także słodkawe.Comment
-
Podoba mi sie określenie "zaryzykować dosłownie", podam taki przykład z życia wzięty. Na wyjazd koła naukowego koleżanki przygotowały projekt piwa niskoalkoholowego z dodatkami poprawiającymi treściwość. Piwo niestety nie żdążyło odpowiednio długo leżakować (drożdże górnej fermentacji leżakowane 1 tydzień w chłodziarce), część została zużyta podczas degustacji która miała wskazać, który dodatek jest najlepszy, tego dnia piwa były praktycznie wcale nienagazowana, to co pozostało z degustacji jedna koleżanka zabrała do domu. Efekt: w ciągu 24 godzin powstały granaty odłamkowe. wystrzeliło 8 butelek z 12.Comment
Related Topics
Collapse
-
alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach
Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...1 Photo-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Czy dałoby się zrobić w ogóle ciemne bezalkoholowe, które nie byłoby słodkim ulepkiem podchodzącym pod tmave?
Mocno nachmielone i niefiltrowane piwa bezalkoholowe na słodzie żytnim i pszenicy pokazują duży potencjał i z chęcią bym wypił wersję ciemną.-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment