Piwo bezalkoholowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrace
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.05
    • 36

    Piwo bezalkoholowe

    Witam wszystkich. Nie wiedziałem w jakim dziale to napisać więc napisałem tu. Chcę uważyć piwa które wg prawa polskiego będzie bezalkocholowe czyli poniżej 0,5% alk. Jak narazie znalazłem tylko recepturę na "Piwo Harcerski" które po zrobieniu ma mieć ok. 1%. Jak można zbić te 0,5%? Lub może znacie jakieś inne receptury z których powstanie piwo poniżej 0,5%?
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

    #2
    Kochany dwa wielkie byki w temacie przez ciebie założonym, to jak puścić bąka w towarzystwie. ALKOHOLOWY i piwa się WARZY.
    Last edited by abernacka; 2009-07-16, 18:30.
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • andrace
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.05
      • 36

      #3
      Ja akurat błędy ortograficzne mogę robić, a co do wypowiedzie to trochę nie na temat.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace
        Ja akurat błędy ortograficzne mogę robić,
        Buaahhhaaahaaa. Post dnia.


        A od kogo dostałeś dyspensę na błędy ortograficzne? Od Arta czy od pani od polskiego.


        A żeby nie było tak zupełnie OT. Nie da się w prosty sposób w domu zrobić piwa bezalkoholowego. Można zrobić podpiwek, można zrobić kwas chlebowy, ewentualnie napój słodowy chmielony chmielem, ale piwo bezalkoholowe to dla nas niestety technologia kosmiczna.
        Last edited by kopyr; 2009-07-17, 21:26.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          ... Można zrobić podpiwek, można zrobić kwas chlebowy, ewentualnie napój słodowy chmielony chmielem, ale piwo bezalkoholowe to dla nas niestety technologia kosmiczna.
          Podpiwek i kwas chlebowy zawierają alkohol, lepiej zrobić zwykły pomiar BLG niż władzy się tłumaczyć przy alkomacie.
          Mój kwas chlebowy miał 3,5 % , podpiwek pewno też bezalkoholowy nie będzie z racji podobnej technologii przyrządzania. Pewno by nie smakował i nie gasił pragnienia.
          Nawet domowy kefir potrafi mieć 0,5% wiec jak coś jest dobre i jest produktem fermentacji to jakieś tam napięcie w Voltach posiada
          Last edited by mark33; 2009-07-18, 08:43.

          Comment

          • andrace
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.05
            • 36

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            A od kogo dostałeś dyspensę na błędy ortograficzne? Od Arta czy od pani od polskiego.
            Jak byś nie wiedział jest coś takiego jak dysortografia.

            A wracając do tematu to ja czytałem, że można trochę podgotować piwo w tem ok. 80 stopni (temp. wrzenia etanolu) ale może stracić wtedy smak. Drugi sposób to "płycej" odfermentowana brzeczka. Co o tym myślicie?

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace
              Jak byś nie wiedział jest coś takiego jak dysortografia.

              A wracając do tematu to ja czytałem, że można trochę podgotować piwo w tem ok. 80 stopni (temp. wrzenia etanolu) ale może stracić wtedy smak. Drugi sposób to "płycej" odfermentowana brzeczka. Co o tym myślicie?

              Nie ma czegoś takiego, po naszemu to się nazywa lenistwo.

              Co do drugiego pytania: to bzdury.

              Wogóle po co tobie piwo bezalkoholowe?

              Nie lepiej napić się herbaty?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace
                Jak byś nie wiedział jest coś takiego jak dysortografia.
                Ale w tym poście sobie bardzo ładnie poradziłeś. Można? Można. Wystarczy chcieć.
                A jak byś nie wiedział, to FireFox podkreśla błędy. Nie wszystkie, ale zawsze coś. Na warzenie i alkohol jesteśmy szczególnie wrażliwi.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace
                A wracając do tematu to ja czytałem, że można trochę podgotować piwo w tem ok. 80 stopni (temp. wrzenia etanolu) ale może stracić wtedy smak. Drugi sposób to "płycej" odfermentowana brzeczka. Co o tym myślicie?
                Powiem tak, polecam Ci Lecha Free lub Primatora Nealko.
                Last edited by kopyr; 2009-07-18, 11:30.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • andrace
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.05
                  • 36

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                  A jak byś nie wiedział, to FireFox podkreśla błędy. Nie wszystkie, ale zawsze coś.
                  Nie działam na FireFox tylko na IE 6.

                  A bezalkoholowe przydaje się często np. jak ktoś będzie prowadził samochód, nie ma lat, ma słabą głowę, a chce się napić czegoś co smakuje jak piwo. Powodów jest masa

                  A "płycej" odfermentowana brzeczka ma znaczenie. To jest cytat z książki:
                  "Dwa piwa o podobnym ekstrakcie początkowym - 12 stopni Blg, a tymczasem zawartość alkoholu zupełnie inna! Polskie piwo będzie miało ok. 5,5-6% alk. obj., czeskie ok. 4-4,5 alk. obj. Oba piwa różnią się właśnie tzw. "stopniem odfermentowania". Podsumowując: w Czechach piwowarzy zachowują w w piwiewięcej smaku (kosztem alkoholu), w Polsce - na odwrót."

                  Comment

                  • TomX
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 1035

                    #10
                    To ja polecam kwas chlebowy, albo Krzepiaka z Ciechanowa lub coś podobnego. Dobre, w miarę tanie i alko - free.

                    <uwaga! offtopic!>
                    Jacer, uwierz, te dysfunkcje istnieją. Szczęśliwie jestem od nich wolny, ale mam kumpla dysorto- i dysgrafika, a jednemu dzieciakowi dyskalkulikowi dawałem korepetycje z matmy - to naprawdę są pracowici, inteligentni ludzie, ale coś im się (nie z ich winy przecież) w neuronach pochrzaniło... Choć prawda, często się tych określeń nadużywa.

                    Z kolei jak już się tym dysortografem jest, to wiedząc że są narzędzia aby uniknąć robienia byków na farach (Firefox), poniechanie tego jest nie tylko lenistwem ale i brakiem szacunku wobec innych forumowiczów, według mnie.
                    <koniec offtopu>

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10764

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace
                      Nie działam na FireFox tylko na IE 6.

                      A bezalkoholowe przydaje się często np. jak ktoś będzie prowadził samochód, nie ma lat, ma słabą głowę, a chce się napić czegoś co smakuje jak piwo. Powodów jest masa

                      A "płycej" odfermentowana brzeczka ma znaczenie. To jest cytat z książki:
                      "Dwa piwa o podobnym ekstrakcie początkowym - 12 stopni Blg, a tymczasem zawartość alkoholu zupełnie inna! Polskie piwo będzie miało ok. 5,5-6% alk. obj., czeskie ok. 4-4,5 alk. obj. Oba piwa różnią się właśnie tzw. "stopniem odfermentowania". Podsumowując: w Czechach piwowarzy zachowują w w piwiewięcej smaku (kosztem alkoholu), w Polsce - na odwrót."
                      odfermentuj z 12blg do 11blg i masz 0,5%
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                        odfermentuj z 12blg do 11blg i masz 0,5%
                        Skoro więc tak, to zrób brzeczkę 11blg i spasteryzuj ją. Nic nie musisz fermentować.

                        Ale piwo to na pewno nie będzie.

                        Ewentualnie uwarz piwo 1blg, i odfermentuj je. Też nie sądzę, żeby było to coś, co można nazwać piwem.

                        Te 0,5% alkoholu zapewnia już surowiec do refermentacji. Także jak już pisałem wyżej - zapomnij.
                        Last edited by kopyr; 2009-07-19, 21:08.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10764

                          #13
                          różnego rodzaju dys już przerabialiśmy na tym i nie tylko tym forum
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #14
                            No a coś z tego wynikło czy tylko znów pitu... pitu?
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10764

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                              No a coś z tego wynikło czy tylko znów pitu... pitu?
                              jak zwykle pitu... pitu...
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...