Witam wszystkich. Nie wiedziałem w jakim dziale to napisać więc napisałem tu. Chcę uważyć piwa które wg prawa polskiego będzie bezalkocholowe czyli poniżej 0,5% alk. Jak narazie znalazłem tylko recepturę na "Piwo Harcerski" które po zrobieniu ma mieć ok. 1%. Jak można zbić te 0,5%? Lub może znacie jakieś inne receptury z których powstanie piwo poniżej 0,5%?
Piwo bezalkoholowe
Collapse
X
-
Buaahhhaaahaaa. Post dnia.
A od kogo dostałeś dyspensę na błędy ortograficzne? Od Arta czy od pani od polskiego.
A żeby nie było tak zupełnie OT. Nie da się w prosty sposób w domu zrobić piwa bezalkoholowego. Można zrobić podpiwek, można zrobić kwas chlebowy, ewentualnie napój słodowy chmielony chmielem, ale piwo bezalkoholowe to dla nas niestety technologia kosmiczna.Last edited by kopyr; 2009-07-17, 21:26.Comment
-
Mój kwas chlebowy miał 3,5 % , podpiwek pewno też bezalkoholowy nie będzie z racji podobnej technologii przyrządzania. Pewno by nie smakował i nie gasił pragnienia.
Nawet domowy kefir potrafi mieć 0,5% wiec jak coś jest dobre i jest produktem fermentacji to jakieś tam napięcie w Voltach posiadaLast edited by mark33; 2009-07-18, 08:43.Comment
-
A wracając do tematu to ja czytałem, że można trochę podgotować piwo w tem ok. 80 stopni (temp. wrzenia etanolu) ale może stracić wtedy smak. Drugi sposób to "płycej" odfermentowana brzeczka. Co o tym myślicie?Comment
-
Jak byś nie wiedział jest coś takiego jak dysortografia.
A wracając do tematu to ja czytałem, że można trochę podgotować piwo w tem ok. 80 stopni (temp. wrzenia etanolu) ale może stracić wtedy smak. Drugi sposób to "płycej" odfermentowana brzeczka. Co o tym myślicie?
Nie ma czegoś takiego, po naszemu to się nazywa lenistwo.
Co do drugiego pytania: to bzdury.
Wogóle po co tobie piwo bezalkoholowe?
Nie lepiej napić się herbaty?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
A jak byś nie wiedział, to FireFox podkreśla błędy. Nie wszystkie, ale zawsze coś. Na warzenie i alkohol jesteśmy szczególnie wrażliwi.
Powiem tak, polecam Ci Lecha Free lub Primatora Nealko.Last edited by kopyr; 2009-07-18, 11:30.Comment
-
A bezalkoholowe przydaje się często np. jak ktoś będzie prowadził samochód, nie ma lat, ma słabą głowę, a chce się napić czegoś co smakuje jak piwo. Powodów jest masa
A "płycej" odfermentowana brzeczka ma znaczenie. To jest cytat z książki:
"Dwa piwa o podobnym ekstrakcie początkowym - 12 stopni Blg, a tymczasem zawartość alkoholu zupełnie inna! Polskie piwo będzie miało ok. 5,5-6% alk. obj., czeskie ok. 4-4,5 alk. obj. Oba piwa różnią się właśnie tzw. "stopniem odfermentowania". Podsumowując: w Czechach piwowarzy zachowują w w piwiewięcej smaku (kosztem alkoholu), w Polsce - na odwrót."Comment
-
To ja polecam kwas chlebowy, albo Krzepiaka z Ciechanowa lub coś podobnego. Dobre, w miarę tanie i alko - free.
<uwaga! offtopic!>
Jacer, uwierz, te dysfunkcje istnieją. Szczęśliwie jestem od nich wolny, ale mam kumpla dysorto- i dysgrafika, a jednemu dzieciakowi dyskalkulikowi dawałem korepetycje z matmy - to naprawdę są pracowici, inteligentni ludzie, ale coś im się (nie z ich winy przecież) w neuronach pochrzaniło... Choć prawda, często się tych określeń nadużywa.
Z kolei jak już się tym dysortografem jest, to wiedząc że są narzędzia aby uniknąć robienia byków na farach (Firefox), poniechanie tego jest nie tylko lenistwem ale i brakiem szacunku wobec innych forumowiczów, według mnie.
<koniec offtopu>Comment
-
Nie działam na FireFox tylko na IE 6.
A bezalkoholowe przydaje się często np. jak ktoś będzie prowadził samochód, nie ma lat, ma słabą głowę, a chce się napić czegoś co smakuje jak piwo. Powodów jest masa
A "płycej" odfermentowana brzeczka ma znaczenie. To jest cytat z książki:
"Dwa piwa o podobnym ekstrakcie początkowym - 12 stopni Blg, a tymczasem zawartość alkoholu zupełnie inna! Polskie piwo będzie miało ok. 5,5-6% alk. obj., czeskie ok. 4-4,5 alk. obj. Oba piwa różnią się właśnie tzw. "stopniem odfermentowania". Podsumowując: w Czechach piwowarzy zachowują w w piwiewięcej smaku (kosztem alkoholu), w Polsce - na odwrót."Mniej książków więcej piwaComment
-
Skoro więc tak, to zrób brzeczkę 11blg i spasteryzuj ją. Nic nie musisz fermentować.
Ale piwo to na pewno nie będzie.
Ewentualnie uwarz piwo 1blg, i odfermentuj je. Też nie sądzę, żeby było to coś, co można nazwać piwem.
Te 0,5% alkoholu zapewnia już surowiec do refermentacji. Także jak już pisałem wyżej - zapomnij.Last edited by kopyr; 2009-07-19, 21:08.Comment
-
No a coś z tego wynikło czy tylko znów pitu... pitu?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Comment