Witam wszystkich. Nie wiedziałem w jakim dziale to napisać więc napisałem tu. Chcę uważyć piwa które wg prawa polskiego będzie bezalkocholowe czyli poniżej 0,5% alk. Jak narazie znalazłem tylko recepturę na "Piwo Harcerski" które po zrobieniu ma mieć ok. 1%. Jak można zbić te 0,5%? Lub może znacie jakieś inne receptury z których powstanie piwo poniżej 0,5%?
Piwo bezalkoholowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace Wyświetlenie odpowiedziJa akurat błędy ortograficzne mogę robić,
A od kogo dostałeś dyspensę na błędy ortograficzne? Od Arta czy od pani od polskiego.
A żeby nie było tak zupełnie OT. Nie da się w prosty sposób w domu zrobić piwa bezalkoholowego. Można zrobić podpiwek, można zrobić kwas chlebowy, ewentualnie napój słodowy chmielony chmielem, ale piwo bezalkoholowe to dla nas niestety technologia kosmiczna.Last edited by kopyr; 2009-07-17, 21:26.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi... Można zrobić podpiwek, można zrobić kwas chlebowy, ewentualnie napój słodowy chmielony chmielem, ale piwo bezalkoholowe to dla nas niestety technologia kosmiczna.
Mój kwas chlebowy miał 3,5 % , podpiwek pewno też bezalkoholowy nie będzie z racji podobnej technologii przyrządzania. Pewno by nie smakował i nie gasił pragnienia.
Nawet domowy kefir potrafi mieć 0,5% wiec jak coś jest dobre i jest produktem fermentacji to jakieś tam napięcie w Voltach posiadaLast edited by mark33; 2009-07-18, 08:43.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA od kogo dostałeś dyspensę na błędy ortograficzne? Od Arta czy od pani od polskiego.
A wracając do tematu to ja czytałem, że można trochę podgotować piwo w tem ok. 80 stopni (temp. wrzenia etanolu) ale może stracić wtedy smak. Drugi sposób to "płycej" odfermentowana brzeczka. Co o tym myślicie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace Wyświetlenie odpowiedziJak byś nie wiedział jest coś takiego jak dysortografia.
A wracając do tematu to ja czytałem, że można trochę podgotować piwo w tem ok. 80 stopni (temp. wrzenia etanolu) ale może stracić wtedy smak. Drugi sposób to "płycej" odfermentowana brzeczka. Co o tym myślicie?
Nie ma czegoś takiego, po naszemu to się nazywa lenistwo.
Co do drugiego pytania: to bzdury.
Wogóle po co tobie piwo bezalkoholowe?
Nie lepiej napić się herbaty?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace Wyświetlenie odpowiedziJak byś nie wiedział jest coś takiego jak dysortografia.
A jak byś nie wiedział, to FireFox podkreśla błędy. Nie wszystkie, ale zawsze coś. Na warzenie i alkohol jesteśmy szczególnie wrażliwi.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace Wyświetlenie odpowiedziA wracając do tematu to ja czytałem, że można trochę podgotować piwo w tem ok. 80 stopni (temp. wrzenia etanolu) ale może stracić wtedy smak. Drugi sposób to "płycej" odfermentowana brzeczka. Co o tym myślicie?Last edited by kopyr; 2009-07-18, 11:30.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA jak byś nie wiedział, to FireFox podkreśla błędy. Nie wszystkie, ale zawsze coś.
A bezalkoholowe przydaje się często np. jak ktoś będzie prowadził samochód, nie ma lat, ma słabą głowę, a chce się napić czegoś co smakuje jak piwo. Powodów jest masa
A "płycej" odfermentowana brzeczka ma znaczenie. To jest cytat z książki:
"Dwa piwa o podobnym ekstrakcie początkowym - 12 stopni Blg, a tymczasem zawartość alkoholu zupełnie inna! Polskie piwo będzie miało ok. 5,5-6% alk. obj., czeskie ok. 4-4,5 alk. obj. Oba piwa różnią się właśnie tzw. "stopniem odfermentowania". Podsumowując: w Czechach piwowarzy zachowują w w piwiewięcej smaku (kosztem alkoholu), w Polsce - na odwrót."
Comment
-
-
To ja polecam kwas chlebowy, albo Krzepiaka z Ciechanowa lub coś podobnego. Dobre, w miarę tanie i alko - free.
<uwaga! offtopic!>
Jacer, uwierz, te dysfunkcje istnieją. Szczęśliwie jestem od nich wolny, ale mam kumpla dysorto- i dysgrafika, a jednemu dzieciakowi dyskalkulikowi dawałem korepetycje z matmy - to naprawdę są pracowici, inteligentni ludzie, ale coś im się (nie z ich winy przecież) w neuronach pochrzaniło... Choć prawda, często się tych określeń nadużywa.
Z kolei jak już się tym dysortografem jest, to wiedząc że są narzędzia aby uniknąć robienia byków na farach (Firefox), poniechanie tego jest nie tylko lenistwem ale i brakiem szacunku wobec innych forumowiczów, według mnie.
<koniec offtopu>
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace Wyświetlenie odpowiedziNie działam na FireFox tylko na IE 6.
A bezalkoholowe przydaje się często np. jak ktoś będzie prowadził samochód, nie ma lat, ma słabą głowę, a chce się napić czegoś co smakuje jak piwo. Powodów jest masa
A "płycej" odfermentowana brzeczka ma znaczenie. To jest cytat z książki:
"Dwa piwa o podobnym ekstrakcie początkowym - 12 stopni Blg, a tymczasem zawartość alkoholu zupełnie inna! Polskie piwo będzie miało ok. 5,5-6% alk. obj., czeskie ok. 4-4,5 alk. obj. Oba piwa różnią się właśnie tzw. "stopniem odfermentowania". Podsumowując: w Czechach piwowarzy zachowują w w piwiewięcej smaku (kosztem alkoholu), w Polsce - na odwrót."Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziodfermentuj z 12blg do 11blg i masz 0,5%
Ale piwo to na pewno nie będzie.
Ewentualnie uwarz piwo 1blg, i odfermentuj je. Też nie sądzę, żeby było to coś, co można nazwać piwem.
Te 0,5% alkoholu zapewnia już surowiec do refermentacji. Także jak już pisałem wyżej - zapomnij.Last edited by kopyr; 2009-07-19, 21:08.
Comment
-
-
No a coś z tego wynikło czy tylko znów pitu... pitu?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNo a coś z tego wynikło czy tylko znów pitu... pitu?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment