fermentacja burzliwa a rodzaj fermentora

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • doxy
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.07
    • 7

    #1

    fermentacja burzliwa a rodzaj fermentora

    Witam ,
    szanowna brać mam takie pytanko na które nie znalazłem na forach odpowiedzi ani w lekturze Ziemowita Fałata , a mianowicie posiadam zestaw z BA super start i przymierzam się do swojej pierwszej warki, warka owa będzie z brewkitu i tu po przeczytaniu instrukcji nasunęło mi się pytanie a mianowicie warzenie z brewkitu nie wymaga "cichej" ale też jej nie wyklucza powiedzmy że chcę ją przeprowadzić dla osiągnięcia lepszego efektu i teraz którego fermentora mam użyć do której fermentacji? czy do burzliwej tego z rurką fermentacyjną a do cichej tego z kranikiem czy na odwrót ? wiem że pytanie dla profi browarników może zdawać się banalnym ale dla takiego laika i szczególarza jak ja niestety to jedno z wielu tematów jakie mnie nurtują a za wyrozumiałość i pomoc z góry wielce dziękuje .
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Ja bym zrobił burzliwą w fermentorze bez kranu, na cicha przelał do drugiego (z kranem).
    Jako, że przeważnie sypię cukier do butelek ( dla refermentacji) prosto po cichej z kranu bym rozlewał.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-07-16, 18:53.

    Comment

    • doxy
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.07
      • 7

      #3
      no dobrze a czy to że użyje cukru czy suchego ekstraktu ma jakieś znaczenie na rodzaj fermentatora ?

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Jeśli chcesz uzyskać "lepszy efekt" to przede wszystkim do warzenia użyj brewkita + ekstraktu (nie cukru). Fermentacja cicha ma mniejsze znaczenie, niż to. A do refermentacji w butelkach polecam glukozę
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • doxy
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.07
          • 7

          #5
          cukier wykluczyłem całkowicie dlatego dokupiłem brew-kit plus 1 kg mark33 skoro burzliwa ma być w tym bez kranu tzn że w tym z rurką fermentacyjną a skoro wieka nie należy mocno dociskać to czy jej funkcje (rurki) nie będą zbyteczne ( nieszczelne wieko) ?

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika doxy
            cukier wykluczyłem całkowicie dlatego dokupiłem brew-kit plus 1 kg mark33 skoro burzliwa ma być w tym bez kranu tzn że w tym z rurką fermentacyjną a skoro wieka nie należy mocno dociskać to czy jej funkcje (rurki) nie będą zbyteczne ( nieszczelne wieko) ?
            A co ma kran do rurki fermentacyjnej jak dociśniesz wieko to rurka zadziała (jak gumka będzie szczelna) , jak nie dociśniesz wieka rurkę można sobie darować. Nigdy fermentek (rurek) nie stosowałem, ostatnio jakoś mi się zachciało i w nocy ją wytargałem bo bulkanie spać nie dawało To są bzdety i szczegóły najważniejsza jest sterylność.

            Comment

            • doxy
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.07
              • 7

              #7
              no w sumie nic ale czytając tyle postów każdy ma inną szkołę i taki nowicjusz zamiast sobie pomóc tylko pogarsza swoją sytuację wiedzową zatem dzięki za odpowiedzi i pomoc , jutro zakupie jakiś garnek do gotowania i w sobotę jak czas pozwoli zacznę produkcje

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Dokładnie, każdy ma inną szkołę - czyli swój sposób.
                Ja na Twoim miejscu robiłabym odwrotnie, niż Mark33, czyli burzliwa w kranikowym, cicha w bezkranikowym, potem wodny roztwór glukozy do fermentora z kranikiem, zlanie z tego po cichej i heja, butelkowanie

                Obie metody są dobre i żadna na jakość nie wpłynie, musisz wybrać i już.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • doxy
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.07
                  • 7

                  #9
                  jeszcze raz dzięki teraz pozostaje kupić emalie i działać a skoro oba sposoby są ok to rzucę chyba monetą który wybrać

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika doxy
                    jeszcze raz dzięki teraz pozostaje kupić emalie i działać a skoro oba sposoby są ok to rzucę chyba monetą który wybrać
                    Moneta na pierwszy raz, na drugą warkę drugi sposób a na trzecią sam sobie wybierzesz co bardziej Ci odpowiada .

                    Comment

                    • doxy
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.07
                      • 7

                      #11
                      i tak Wać Panie poczynię

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika doxy
                        i tak Wać Panie poczynię
                        Byleś czynił, a pan ze mnie żaden, pochodzenie robotniczo-chłopskie

                        Comment

                        • DoyoursTupid
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.06
                          • 8

                          #13
                          a czy do burzliwej z rurką fermentacyjną wlewać do rurki wodę czy zostawić bez wody, zamkniętą tą czerwoną zatyczką? Na logikę to pewnie domknąć szczelnie wieko i wlać wodę do rurki...

                          Comment

                          • miczda
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.08
                            • 81

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DoyoursTupid
                            a czy do burzliwej z rurką fermentacyjną wlewać do rurki wodę czy zostawić bez wody, zamkniętą tą czerwoną zatyczką? Na logikę to pewnie domknąć szczelnie wieko i wlać wodę do rurki...
                            Ja zawsze przy burzliwej używam rurki z wodą i wieka szczelnie zamkniętego, wszak nadmiar gazu musi się wydostać, a dzięki wodzie w rurce żadne muszki itp. się do brzeczki nie dostaną.
                            Robię tak od roku, i wszystko gra.

                            Comment

                            • DoyoursTupid
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.06
                              • 8

                              #15
                              Dzięki wielkie ;-) na czuja tak właśnie zrobiłem. Fermentor już zniosłem do piwnicy ;-) coś czuję, że od teraz będę tam częstym gościem ;-)

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Kamil97
                                Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                                Kamil97
                                Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                                W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                                2023-04-05, 16:59
                              • pebejot
                                Radomsko, Metalurgii 7, Metalurgia Restauracja&Browar
                                pebejot
                                Radomsko w 2022 roku zaczęło figurować na piwnej mapie Polski.
                                Na terenie dawnych zakładów Metalurgii powstało centrum handlowe, a w nim browar restauracyjny o nazwie Metalurgia.
                                Lokalizacja Metalurgii jest bardzo korzystna dla przyjezdnych, odległość od dworca kolejowego to niecałe...
                                2022-11-05, 06:28
                              • m2200
                                Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                                m2200
                                Witam,

                                wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                                Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                                2019-05-16, 17:06
                              • ohdesu
                                Piana przy cichej fermentacji
                                ohdesu
                                To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                                2019-03-03, 14:39
                              • e-prezes
                                Pinta, Portermass Amburana
                                e-prezes
                                Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
                                2025-01-19, 15:40
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...