barwa piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • otimor
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 84

    barwa piwa

    Uwarzyłem ostatnio pszeniczne, miało być jasne a wyszło ciemno pomarańczowe. Zastanawiam się dlaczego?

    Zasyp:
    2,5 kg pilzneńskiego (3,4 EBC)
    2,5 kg pszenicznego jasnego

    Zacierałem z dekokcją 1 warową(wg artykułu Czesa)Była to moja pierwsza dekokcja i pierwsze uwarzone pszeniczne, ale nic mi się nie przypaliło, często mieszałem i w garnku też nic nie było przypalonego. Brzeczka od razu z filtracji leciała ciemna.

    Nie przeszkadza mi ta barwa, ale chciałbym wiedzieć skąd się bierze?

    Dekokcja chyba nie zmienia barwy piwa, prawda?

    Więc może słody mam inne? Ale były świeżo rozpakowane ze sklepu, więc ja ich nie pomyliłem.
    Czy jest jakiś domowy sposób odróżnienia słodu 3-4EBC od tego który ma barwę 20-30 EBC?
    Kocham czeskie piwo :)
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Powodem jest dekokcja, w procesie tym może zachodzić częściowa "karmelizacja" i podbicie koloru, trzeba mieszać praktycznie non stop. Zacier odebrany do dekokcji ma być gęsty więc łatwo przypalić.

    Comment

    • otimor
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.05
      • 84

      #3
      Dzieki. W takim razie testowo nastepna pszenice zrobie infuzyjnie. A dekokcje pocwicze na jakims pilsie, nie odkladajac lychy do mieszania.
      Kocham czeskie piwo :)

      Comment

      Przetwarzanie...
      X