Uwarzyłem ostatnio pszeniczne, miało być jasne a wyszło ciemno pomarańczowe. Zastanawiam się dlaczego?
Zasyp:
2,5 kg pilzneńskiego (3,4 EBC)
2,5 kg pszenicznego jasnego
Zacierałem z dekokcją 1 warową(wg artykułu Czesa)Była to moja pierwsza dekokcja i pierwsze uwarzone pszeniczne, ale nic mi się nie przypaliło, często mieszałem i w garnku też nic nie było przypalonego. Brzeczka od razu z filtracji leciała ciemna.
Nie przeszkadza mi ta barwa, ale chciałbym wiedzieć skąd się bierze?
Dekokcja chyba nie zmienia barwy piwa, prawda?
Więc może słody mam inne? Ale były świeżo rozpakowane ze sklepu, więc ja ich nie pomyliłem.
Czy jest jakiś domowy sposób odróżnienia słodu 3-4EBC od tego który ma barwę 20-30 EBC?
Zasyp:
2,5 kg pilzneńskiego (3,4 EBC)
2,5 kg pszenicznego jasnego
Zacierałem z dekokcją 1 warową(wg artykułu Czesa)Była to moja pierwsza dekokcja i pierwsze uwarzone pszeniczne, ale nic mi się nie przypaliło, często mieszałem i w garnku też nic nie było przypalonego. Brzeczka od razu z filtracji leciała ciemna.
Nie przeszkadza mi ta barwa, ale chciałbym wiedzieć skąd się bierze?
Dekokcja chyba nie zmienia barwy piwa, prawda?
Więc może słody mam inne? Ale były świeżo rozpakowane ze sklepu, więc ja ich nie pomyliłem.
Czy jest jakiś domowy sposób odróżnienia słodu 3-4EBC od tego który ma barwę 20-30 EBC?
Comment