Co kupić

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iKrzysiek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 75

Co kupić

Jako starzy fachowcy od warzenia piwa powinniście wiedzieć wszystko na ten temat. Jestem zielony jak gruszki na wiosnę. Proszę o poradę. Chciałbym warzyć piwko. Co powinienem kupić ( kapslownicę, beczkę, termometr ? ), żeby rozpocząć produkcję piwa. Może jakieś sprawdzone przez was produkty, konkretne marki tak żebym nie musiał się uczyć na własnych błędach. jak najlepiej skompletować taki zestaw i co brać pod uwagę.
    Z góry serdeczne dzięki.
    ps.
    Szukałem w przeglądarce i nie znalazłem postów z tym tematem, albo niewłaściwie wpisywałem nazwy. Jak przeoczyłem proszę nie złośćcie się tylko podajcie linka.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Kilka skleow ma zestawy startowe. Na początek starczy.

Tu masz ładny zestawik: http://www.homebrewing.pl/zestaw-spr...pro-p-190.html
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• iKrzysiek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.07
      • 75

Jeszcze jedno czy Brewkity to gotowe "proszki" które zalewa się wodą i czeka na piwo?

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek
        Jeszcze jedno czy Brewkity to gotowe "proszki" które zalewa się wodą i czeka na piwo?
        O tym to musisz poczytać, bo wchodzimy w elementarz, który musisz sam przyswoić; http://www.piwo.org/artykuly/sposoby-warzenia-piwa/
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

Oj, skoro pytasz w taki sposób, to zdecydowanie musisz najpierw sporo poczytać
          Na początek polecam lekturę strony Browamatora i tamtejszego działu Pierwszy raz, a także forum. W Browamatorze również znajdziesz zestawy startowe.

A Brewkity to gotowe puszki z gęstym chmielonym syropem, które rzeczywiście trzeba rozpuścić w wodzie, ale potrzebny jest do tego wysterylizowany fermentor i drożdże i troszkę wiedzy, samo się nie zrobi

A zatem zabieraj się do lektury, a potem dopytuj o niejasności. Powodzenia

Comment

• admiro
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.05
            • 248

To już się ociera o sławną ruską wódkę z proszku: "Przyszli sowieci do chałupy, zażądali wiadra ukropu..."

Jak chcesz linka to ktoś nieuprzejmy podałby google.pl, ja podam browar.biz, piwo.org.
            Na obu zakładka forum - i czytać.
            W moim wątku z opisem warzenia masz nawet zdjęcia sprzętu, sam dopiero zaczynam.
            Moje piwo jest bezcenne.

Schizma miodowa.

Comment

• macas
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2008.02
              • 680

Zestaw startowy to baza !!! możesz kupić gotowy jak w linku jacer'a , albo sobie to samo skompletować kwestia ceny, jeżeli zaczynasz z brewkita to będziesz miał jakiś miesiąc na skompletowanie reszty. Bazą jest dobry garnek albo 2 najlepiej z nierdzewki minimum 20-25l.

Reszta przydatnego sprzętu opisana w postach na tym forum
              Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
              Beniamin Franklin

Comment

Przetwarzanie...