Krótkie szybkie pytanie o zlewaniu.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • soonic
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.03
    • 4

    Krótkie szybkie pytanie o zlewaniu.

    Witam
    Mam krótkie pytanko
    Nastawiłem warke. Piwo ma 1,2 BLG mierzone aerometrem uniwersalnym.
    Wykazuje oznaki fermentacji tzn. bąbelki z CO2 wydostają się na powierzchnię.
    Czy juz zlewac? Jesli tak to ile cukru do butelek, jesli nie to czy czekac do całkowitego ustania procesow fermentacyjnych?

    Pozdrawiam
  • krzychu-n
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.04
    • 35

    #2
    A może więcej informacji?
    Z puchy czy zacierane? Jaki rodzaj piwa? Jaki Blg początkowy? Jakie drożdże? Kiedy nastawione? I takie inne duperele mające duże znaczenie. 1,2 Blg? Aerometr masz dobrze wyskalowany czy w większości w zasypie był cukier? Trochę duże odfermentowanie ( jak na mój gust - na ale ja lubię treściwe piwa )

    Comment

    • soonic
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.03
      • 4

      #3
      Z puchy. Poczatkowego blg nie znam poniewaz w dniu nastawiania zostal cięzku uszkodzony aerometr, a dokladniej dzieci go zbily Piwo typu pilsener. Do puchy nie dodawalem slodu tylko cukier. Nastawione bylo 9 dni temu na 7% alkoholu (lubie mocne piwa) Do tej pory robilem piwa z gotowych zestawow surowca od Browamatora a`la Grodziskie. Teraz bylem zmuszony do zrobienia z gotowca.

      Comment

      • krzychu-n
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.04
        • 35

        #4
        No cóż - nie maja sprawa, ale dobre piwo to chyba z tego nie wyjdzie. Toż to prawie sam cukier. Nie mam doświadczenia w odermentowywaniu cukru ( nie to foum ), mocne piwo musi mieć "duszę" ze słodu a nie tylko voltaż z cukru. Ale ja zrobiłbym tak - sprawdził Blg za 2 dni i jak nie spada - to butelkował, jak spada - to kontrola za następne 2 dni.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X