Moja pierwsza warka - brewkit - fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #31
    a próbowałeś napowietrzyć brzeczkę?
    No nie wiem, niech się jeszcze ktoś wypowie. Ja bym się bał butelkować przy 12->5 blg...

    Comment

    • MarysM
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.07
      • 28

      #32
      Otwarłem fermentrator dwa dni temu i trochę poruszałem ale chyba to nie pomogło.
      Jak w takim razie mogę napowietrzyć warkę ? Czy wiąże się z tym ryzyko zepsucia piwa ?

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM
        Otwarłem fermentrator dwa dni temu i trochę poruszałem ale chyba to nie pomogło.
        Jak w takim razie mogę napowietrzyć warkę ? Czy wiąże się z tym ryzyko zepsucia piwa ?
        Ryzyko się wiąże z włożeniem do środka czegoś niesterylnego, np chochli...
        Butelkowanie przy 5blg to ryzyko, że w piwnicy rozsadzi Ci butelki. Dosłownie. I to gorsze jest niż zakażenie...
        Drożdże to od tego Muntonsa, nie wiadomo jakie?

        Comment

        • MarysM
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.07
          • 28

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
          Ryzyko się wiąże z włożeniem do środka czegoś niesterylnego, np chochli...
          Butelkowanie przy 5blg to ryzyko, że w piwnicy rozsadzi Ci butelki. Dosłownie. I to gorsze jest niż zakażenie...
          Drożdże to od tego Muntonsa, nie wiadomo jakie?
          Nie mam pojęcia jakie to były drożdże. Jest to moja pierwsza warka i nie za bardzo wnikałem w skałdniki z zestawu.

          Comment

          • MarysM
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.07
            • 28

            #35
            A może przy Blg wynoszacym 5 przelać na cichą fermentację na ok 2 tygodnie ??
            Boję się rozlewać do butelek przy 5Blg. Tylko czy cicha fermentacja coś da ?
            Jeśli miałbym przelać piwko do ciechej to może być do tego użyty baniak na wino ?

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #36
              Dobry pomysł. Nie pisałeś że masz baniak. Tylko go dobrze wydezyfekuj!
              Aha - sprawdź czy na pewno Ci się zmieści!
              Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-08-17, 09:09.

              Comment

              • MarysM
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.07
                • 28

                #37
                Baniaka nie mam ale zaraz lecę kupić (właściwej wielkości).
                Czy trzeba zlać całe piwo z fermentatora do cichej (za pomocą kranika). Czy powinienem na coś uważać podczas zlewania na cichą ?
                Czy zamknąć baniak rurką fermetacyjną ?

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #38
                  Ło matko, baniak drogi jest (70-100zł) i słaby w przechowywaniu. Jak nie robisz wina, kup lepiej wiaderko. Piwo poczeka.
                  Przelewa się nie kranikiem tylko wężykiem zlewając znad osadu. Musisz poczytać...

                  Comment

                  • MarysM
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.07
                    • 28

                    #39
                    Zamawiam więc drugi fermentator bez kranika do cichej fermentacji.

                    Comment

                    • MarysM
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.07
                      • 28

                      #40
                      Kolejny pomiar gęstości tym razem wstrząsnołem próbkę piwa bo jest mocno nagazowane i się mocno pieniło co mogło trochę wypychać aerometr - wynik 4,5Blg. Próba oragnoleptyczna piwka wyszła całkeim niezła - czuć trochę drożdze i tak jakby słód
                      Tak jak pisałem wcześniej, czekam na zbiornik i przelewam wtedy na cichą - zobaczymy co będzie

                      Comment

                      • MarysM
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.07
                        • 28

                        #41
                        Doczytałem właśnie instrukcję do końca z brewkita (lepiej późno niż wcale ) i jest tam napisane żeby nie rozlewać piwa jak Blg jest większe od 5 - czyli 5 i dół może być (tak mi się wydaje) ? Oczywiście napisane jest także że zalecane jest 2Blg.

                        Comment

                        • Infam
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.05
                          • 715

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM
                          Doczytałem właśnie instrukcję do końca z brewkita (lepiej późno niż wcale ) i jest tam napisane żeby nie rozlewać piwa jak Blg jest większe od 5 - czyli 5 i dół może być (tak mi się wydaje) ? Oczywiście napisane jest także że zalecane jest 2Blg.
                          Instrukcje instrukcjami a kolegów czytać należy
                          Butelkuje się i 5 Blg i 6 Blg (czasami jeszcze więcej. Ale nie przy brzeczce nastawnej 12 Blg i to jeszcze z puchy.
                          To nie są żarty. Nie rób granatów. Jeśli przelejesz na cichą, drożdże dostaną ciut tlenu i ruszą. Cierpliwości. Tu nie przyśpieszymy.
                          "Dużo to nie znaczy Dobrze
                          Dobrze znaczy dużo"

                          Comment

                          • MarysM
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.07
                            • 28

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
                            Instrukcje instrukcjami a kolegów czytać należy
                            Butelkuje się i 5 Blg i 6 Blg (czasami jeszcze więcej. Ale nie przy brzeczce nastawnej 12 Blg i to jeszcze z puchy.
                            To nie są żarty. Nie rób granatów. Jeśli przelejesz na cichą, drożdże dostaną ciut tlenu i ruszą. Cierpliwości. Tu nie przyśpieszymy.
                            Oczywiście przelewam na cichą (jak przyjdzie zbiornik) - chyba mogę trochę jeszcze potrzymać piwko w fermentatorze burzliwej ?

                            Bardzo dziękuję forumowiczom za wszelką pomoc !!

                            Comment

                            • Infam
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.05
                              • 715

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM
                              Oczywiście przelewam na cichą (jak przyjdzie zbiornik) - chyba mogę trochę jeszcze potrzymać piwko w fermentatorze burzliwej ?
                              Mamy 9 dni na burzliwej. Pucha. 12Blg -- 4,5 Blg. temperatura ok. 24*C (było gorzej, t.j. 27*C). Coś jest nie tak. Nie masz jednak innego wyjścia. Zbijaj temperaturę (wanna, ściera...) i przelej na tą cichą. Mam nadzieję, że będzie wszystko ok.
                              "Dużo to nie znaczy Dobrze
                              Dobrze znaczy dużo"

                              Comment

                              • MarysM
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2009.07
                                • 28

                                #45
                                Piwo zlane do cichej. Blg przy zlewaniu wynosiło ok 4-4,5.
                                Temperatura jaką mogę otrzymać trzymając fermentator w wannie ok 23-34 C - cz może taka być ?
                                Za 2 tygodnie zlewam do butelek
                                Ostatnia zmiana dokonana przez MarysM; 2009-08-20, 10:13.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Zaiksik
                                  Trudne początki
                                  Zaiksik
                                  Witam
                                  Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                                  Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                                  Wszystko...
                                  2024-08-27, 17:13
                                • heckler
                                  Czechy, Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
                                  heckler
                                  Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
                                  2023-09-13, 07:39
                                • heckler
                                  Czechy, Rokytňany, Rokytňany-Horní 507 23, Pivovar Anna Kráva
                                  heckler
                                  Takie browarki to lubię, cisza spokój, a wokół browaru same pola. Ptaszki śpiewają, gdzieś w oddali kombajn kosi zboże, a my w tak pięknych okolicznościach przyrody sączymy smaczne piweczka, no życie jest piękne .
                                  Miejscem założenia rodzinnego browaru jest...
                                  2023-07-25, 15:44
                                • dadek
                                  Czechy, Dolní Dunajovice, Mlýnská, Pivovar Wild Creatures
                                  dadek
                                  To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
                                  2022-09-08, 02:08
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...