Moja pierwsza warka - brewkit - fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarysM
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.07
    • 28

    #1

    Moja pierwsza warka - brewkit - fermentacja

    Witam.

    Moja pierwsza warka ruszyła dwa dni temu. Zdecydwałem się na najprostsze rozwiązanie i wybrałem brewkita Muntons Yorkshire Bitter 1,8 kg + ekstrakt słodowy Muntons Light 1,5 kg. Piwko po warzeniu miało 12Blg. Ponieważ nie mam w domu zbyt chłodnego pomieszczczenia (mieszkam na poddaszu) temperatura w jakiej pozostawiłem warkę do fermentacji była ok 28-29 stopni C - sama temperatura warki była ok 26 C i nie chciala za bardzo spaść. Dodałem drożdze i czekałem co sie bedzie działo. Na drugi dzień pojawiła się obfita piana (ok 3cm). Kolejnego dnia piana opadła i jest jej już bardzo mało. Zastanawiam się czy tak powinno być. Czy temperatura była nie za wysoka ?? (zalecana 18-22 C). Pomiar 5 Blg. Obecnie zmierzyłem temperaturę warki i ma ok 28C. Postanowiłem przenieść ją do wanny z zimną wodą. Czy może być coś nie tak z warką ?
    Proszę o pomoc.

    Pozdrawiam
    Mariusz
  • genjuro
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 70

    #2
    Witam.
    Swoją pierwszą warkę prowadziłem w podobnych temperaturach, to też była puszka i piwo wyszło wyśmienite. Jeśli drożdże pracują i nie wdało się zakażenie wszystko powinno być w porządku.

    Comment

    • MarysM
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.07
      • 28

      #3
      Dzieki za odpowiedz.
      Na wszelki wypadek włożyłem warke do wanny żeby obniżyć temp do mniej niż 25C - zobaczymy co z tego wyjdzie - wszak warka ma dopiero dwie doby a ja juz się martwię
      Ostatnia zmiana dokonana przez MarysM; 2009-08-11, 13:42.

      Comment

      • genjuro
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.07
        • 70

        #4
        Szukając na forum znajdziesz informacje, że niektóre drożdże mogą pracować do temp 35oC, oraz że im wyższa temperatura tym fermentacja szybsza, bardziej burzliwa i w efekcie może dać inne posmaki niż w niższej temperaturze

        Comment

        • MarysM
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.07
          • 28

          #5
          Tylko że jeśli w tym przypadku jest napisane że fermentacja powinnna przebiegać w temp 18-22 to chyba za wysoką miałem temperaturę.

          Comment

          • genjuro
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.07
            • 70

            #6
            To zalecana temperatura do pracy drożdży.
            Poza tym polecam uzupełnić profil. Inaczej ciężko będzie Ci uzyskać pomoc na forum.

            Comment

            • MarysM
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.07
              • 28

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genjuro
              To zalecana temperatura do pracy drożdży.
              Poza tym polecam uzupełnić profil. Inaczej ciężko będzie Ci uzyskać pomoc na forum.
              Rozumiem, że w wyrzszej temperaturze drożdze i tak zrobią swoje

              Comment

              • macas
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.02
                • 682

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM
                Rozumiem, że w wyrzszej temperaturze drożdze i tak zrobią swoje
                Drożdż jeśli żywe zawsze się starają zrobić swoje
                Będziesz miał owocowo-kwiatowe smaki i zapachy, ja takie lubię.
                jak Blg. spadnie do 3-4 przelej na parę dni na cichą i do butelek, przy takiej temp. jak dasz 6g cukru na litr to pierwszą butelkę możesz po tygodniu otwierać.

                miłego
                Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                Beniamin Franklin

                Comment

                • MarysM
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.07
                  • 28

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas
                  Drożdż jeśli żywe zawsze się starają zrobić swoje
                  Będziesz miał owocowo-kwiatowe smaki i zapachy, ja takie lubię.
                  jak Blg. spadnie do 3-4 przelej na parę dni na cichą i do butelek, przy takiej temp. jak dasz 6g cukru na litr to pierwszą butelkę możesz po tygodniu otwierać.

                  miłego
                  Jeśli nie mam jak zrobić fermentacji cichej to jest to jakiś problem ?
                  Zastanawiam się jak pozbyć się "paprochów" po fermentacji pływających po powierzchni brzeczki (mam fermentator z zaworkiem) i osadów na dole żeby nie dostały się do butelek.
                  Pozdrawiam

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Jak nie robisz cichej to potrzymaj ze 2 dni dłużej na burzliwej.
                    Osadów w 100% się nie pozbędziesz - ich eliminacja to główne zadanie cichej.
                    Fermentator masz 1 normalny i 1 kranikowy?

                    Comment

                    • MarysM
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.07
                      • 28

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                      Jak nie robisz cichej to potrzymaj ze 2 dni dłużej na burzliwej.
                      Osadów w 100% się nie pozbędziesz - ich eliminacja to główne zadanie cichej.
                      Fermentator masz 1 normalny i 1 kranikowy?
                      Mam tylko jeden (na razie ) fermentator z kranikiem.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM
                        Mam tylko jeden (na razie ) fermentator z kranikiem.
                        uuu... To patrz żeby kranik nie przeciekał i nie przejmuj się osadem, bo nic nie poradzisz. Nie radzę grzebać w fermentatorze, bo zakazisz piwo.
                        Generalnie z czasem piwo sklaruje Ci się w butelkach, tylko nalewaj ostrożnie - w kuflu może być nawet całkiem klarowne.
                        Pamiętaj o cukrze do każdej butelki.

                        Comment

                        • MarysM
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.07
                          • 28

                          #13
                          Obserwuję kranik i na razie jest ok.

                          Z góry dziękuję za wszelką pomoc !!

                          Comment

                          • Infam
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.05
                            • 715

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                            uuu... To patrz żeby kranik nie przeciekał [...]
                            Przeciekanie da się wytrzymać. Gorsza sprawa jak masz brzeczkę nastawną w garze, szykujesz fermentor a tu niespodzianka - pęka kranik (zwykle u nasady kurka). Przeszedł to Stasiek, miałem takową i ja. W moim przypadku nie było problemu. Miałem zapasowy kranik.
                            Zainwestuj więc przynajmniej w kranik.
                            "Dużo to nie znaczy Dobrze
                            Dobrze znaczy dużo"

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #15
                              Pozwolę sobie podłączyć się pod temat i zapytać
                              - czy zamiast dodawać ekstrakt słodowy aby otrzymać pełną 23 litrową warkę, można zostać przy samym brewkit-cie i przygotować dajmy na to 12 litrów piwa?

                              Jeśli pytanie jest żenujące, to przepraszam i nadmienię na usprawiedliwienie, że dopiero nieśmiało przygotowuję się do pierwszego warzenia

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • Zaiksik
                                Trudne początki
                                Zaiksik
                                Witam
                                Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                                Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                                Wszystko...
                                2024-08-27, 17:13
                              • heckler
                                Czechy, Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
                                heckler
                                Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
                                2023-09-13, 07:39
                              • heckler
                                Czechy, Rokytňany, Rokytňany-Horní 507 23, Pivovar Anna Kráva
                                heckler
                                Takie browarki to lubię, cisza spokój, a wokół browaru same pola. Ptaszki śpiewają, gdzieś w oddali kombajn kosi zboże, a my w tak pięknych okolicznościach przyrody sączymy smaczne piweczka, no życie jest piękne .
                                Miejscem założenia rodzinnego browaru jest...
                                2023-07-25, 15:44
                              • dadek
                                Czechy, Dolní Dunajovice, Mlýnská, Pivovar Wild Creatures
                                dadek
                                To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
                                2022-09-08, 02:08
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...