Moja pierwsza warka - brewkit - fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarysM
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.07
    • 28

    Moja pierwsza warka - brewkit - fermentacja

    Witam.

    Moja pierwsza warka ruszyła dwa dni temu. Zdecydwałem się na najprostsze rozwiązanie i wybrałem brewkita Muntons Yorkshire Bitter 1,8 kg + ekstrakt słodowy Muntons Light 1,5 kg. Piwko po warzeniu miało 12Blg. Ponieważ nie mam w domu zbyt chłodnego pomieszczczenia (mieszkam na poddaszu) temperatura w jakiej pozostawiłem warkę do fermentacji była ok 28-29 stopni C - sama temperatura warki była ok 26 C i nie chciala za bardzo spaść. Dodałem drożdze i czekałem co sie bedzie działo. Na drugi dzień pojawiła się obfita piana (ok 3cm). Kolejnego dnia piana opadła i jest jej już bardzo mało. Zastanawiam się czy tak powinno być. Czy temperatura była nie za wysoka ?? (zalecana 18-22 C). Pomiar 5 Blg. Obecnie zmierzyłem temperaturę warki i ma ok 28C. Postanowiłem przenieść ją do wanny z zimną wodą. Czy może być coś nie tak z warką ?
    Proszę o pomoc.

    Pozdrawiam
    Mariusz
  • genjuro
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 70

    #2
    Witam.
    Swoją pierwszą warkę prowadziłem w podobnych temperaturach, to też była puszka i piwo wyszło wyśmienite. Jeśli drożdże pracują i nie wdało się zakażenie wszystko powinno być w porządku.

    Comment

    • MarysM
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.07
      • 28

      #3
      Dzieki za odpowiedz.
      Na wszelki wypadek włożyłem warke do wanny żeby obniżyć temp do mniej niż 25C - zobaczymy co z tego wyjdzie - wszak warka ma dopiero dwie doby a ja juz się martwię
      Last edited by MarysM; 2009-08-11, 13:42.

      Comment

      • genjuro
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.07
        • 70

        #4
        Szukając na forum znajdziesz informacje, że niektóre drożdże mogą pracować do temp 35oC, oraz że im wyższa temperatura tym fermentacja szybsza, bardziej burzliwa i w efekcie może dać inne posmaki niż w niższej temperaturze

        Comment

        • MarysM
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.07
          • 28

          #5
          Tylko że jeśli w tym przypadku jest napisane że fermentacja powinnna przebiegać w temp 18-22 to chyba za wysoką miałem temperaturę.

          Comment

          • genjuro
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.07
            • 70

            #6
            To zalecana temperatura do pracy drożdży.
            Poza tym polecam uzupełnić profil. Inaczej ciężko będzie Ci uzyskać pomoc na forum.

            Comment

            • MarysM
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.07
              • 28

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genjuro Wyświetlenie odpowiedzi
              To zalecana temperatura do pracy drożdży.
              Poza tym polecam uzupełnić profil. Inaczej ciężko będzie Ci uzyskać pomoc na forum.
              Rozumiem, że w wyrzszej temperaturze drożdze i tak zrobią swoje

              Comment

              • macas
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.02
                • 680

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM Wyświetlenie odpowiedzi
                Rozumiem, że w wyrzszej temperaturze drożdze i tak zrobią swoje
                Drożdż jeśli żywe zawsze się starają zrobić swoje
                Będziesz miał owocowo-kwiatowe smaki i zapachy, ja takie lubię.
                jak Blg. spadnie do 3-4 przelej na parę dni na cichą i do butelek, przy takiej temp. jak dasz 6g cukru na litr to pierwszą butelkę możesz po tygodniu otwierać.

                miłego
                Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                Beniamin Franklin

                Comment

                • MarysM
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.07
                  • 28

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
                  Drożdż jeśli żywe zawsze się starają zrobić swoje
                  Będziesz miał owocowo-kwiatowe smaki i zapachy, ja takie lubię.
                  jak Blg. spadnie do 3-4 przelej na parę dni na cichą i do butelek, przy takiej temp. jak dasz 6g cukru na litr to pierwszą butelkę możesz po tygodniu otwierać.

                  miłego
                  Jeśli nie mam jak zrobić fermentacji cichej to jest to jakiś problem ?
                  Zastanawiam się jak pozbyć się "paprochów" po fermentacji pływających po powierzchni brzeczki (mam fermentator z zaworkiem) i osadów na dole żeby nie dostały się do butelek.
                  Pozdrawiam

                  Comment

                  • Seta
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Jak nie robisz cichej to potrzymaj ze 2 dni dłużej na burzliwej.
                    Osadów w 100% się nie pozbędziesz - ich eliminacja to główne zadanie cichej.
                    Fermentator masz 1 normalny i 1 kranikowy?
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • MarysM
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.07
                      • 28

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jak nie robisz cichej to potrzymaj ze 2 dni dłużej na burzliwej.
                      Osadów w 100% się nie pozbędziesz - ich eliminacja to główne zadanie cichej.
                      Fermentator masz 1 normalny i 1 kranikowy?
                      Mam tylko jeden (na razie ) fermentator z kranikiem.

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mam tylko jeden (na razie ) fermentator z kranikiem.
                        uuu... To patrz żeby kranik nie przeciekał i nie przejmuj się osadem, bo nic nie poradzisz. Nie radzę grzebać w fermentatorze, bo zakazisz piwo.
                        Generalnie z czasem piwo sklaruje Ci się w butelkach, tylko nalewaj ostrożnie - w kuflu może być nawet całkiem klarowne.
                        Pamiętaj o cukrze do każdej butelki.
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • MarysM
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.07
                          • 28

                          #13
                          Obserwuję kranik i na razie jest ok.

                          Z góry dziękuję za wszelką pomoc !!

                          Comment

                          • Infam
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.05
                            • 715

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            uuu... To patrz żeby kranik nie przeciekał [...]
                            Przeciekanie da się wytrzymać. Gorsza sprawa jak masz brzeczkę nastawną w garze, szykujesz fermentor a tu niespodzianka - pęka kranik (zwykle u nasady kurka). Przeszedł to Stasiek, miałem takową i ja. W moim przypadku nie było problemu. Miałem zapasowy kranik.
                            Zainwestuj więc przynajmniej w kranik.
                            "Dużo to nie znaczy Dobrze
                            Dobrze znaczy dużo"

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #15
                              Pozwolę sobie podłączyć się pod temat i zapytać
                              - czy zamiast dodawać ekstrakt słodowy aby otrzymać pełną 23 litrową warkę, można zostać przy samym brewkit-cie i przygotować dajmy na to 12 litrów piwa?

                              Jeśli pytanie jest żenujące, to przepraszam i nadmienię na usprawiedliwienie, że dopiero nieśmiało przygotowuję się do pierwszego warzenia

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X