Witam.
Moja pierwsza warka ruszyła dwa dni temu. Zdecydwałem się na najprostsze rozwiązanie i wybrałem brewkita Muntons Yorkshire Bitter 1,8 kg + ekstrakt słodowy Muntons Light 1,5 kg. Piwko po warzeniu miało 12Blg. Ponieważ nie mam w domu zbyt chłodnego pomieszczczenia (mieszkam na poddaszu) temperatura w jakiej pozostawiłem warkę do fermentacji była ok 28-29 stopni C - sama temperatura warki była ok 26 C i nie chciala za bardzo spaść. Dodałem drożdze i czekałem co sie bedzie działo. Na drugi dzień pojawiła się obfita piana (ok 3cm). Kolejnego dnia piana opadła i jest jej już bardzo mało. Zastanawiam się czy tak powinno być. Czy temperatura była nie za wysoka ?? (zalecana 18-22 C). Pomiar 5 Blg. Obecnie zmierzyłem temperaturę warki i ma ok 28C. Postanowiłem przenieść ją do wanny z zimną wodą. Czy może być coś nie tak z warką ?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Mariusz
Moja pierwsza warka ruszyła dwa dni temu. Zdecydwałem się na najprostsze rozwiązanie i wybrałem brewkita Muntons Yorkshire Bitter 1,8 kg + ekstrakt słodowy Muntons Light 1,5 kg. Piwko po warzeniu miało 12Blg. Ponieważ nie mam w domu zbyt chłodnego pomieszczczenia (mieszkam na poddaszu) temperatura w jakiej pozostawiłem warkę do fermentacji była ok 28-29 stopni C - sama temperatura warki była ok 26 C i nie chciala za bardzo spaść. Dodałem drożdze i czekałem co sie bedzie działo. Na drugi dzień pojawiła się obfita piana (ok 3cm). Kolejnego dnia piana opadła i jest jej już bardzo mało. Zastanawiam się czy tak powinno być. Czy temperatura była nie za wysoka ?? (zalecana 18-22 C). Pomiar 5 Blg. Obecnie zmierzyłem temperaturę warki i ma ok 28C. Postanowiłem przenieść ją do wanny z zimną wodą. Czy może być coś nie tak z warką ?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Mariusz
Comment