Moja pierwsza warka - brewkit - fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #16
    W zasadzie nie ma przeciwwskazań - poza tym, że takie piwo będzie mocniej nachmielone. Ale jak ktoś lubi...
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
      W zasadzie nie ma przeciwwskazań - poza tym, że takie piwo będzie mocniej nachmielone. Ale jak ktoś lubi...
      No tak, się zapomniało że w gotowcu jest wszystko w GOTOWYCH proporcjach
      Chociaż mi na rynku brakuje naprawdę mocno goryczkowych piw więc moze tędy droga... próba nie strzelba

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        #18
        Generalnie lepiej chyba kupić dwie puszki i zrobić 2 razy więcej piwa w tym samym czasie...
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • macas
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 680

          #19
          możesz też dodać słoik miodu, będziesz miał "Prawdziwe Miodowe"

          Pychotka
          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
          Beniamin Franklin

          Comment

          • MarysM
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.07
            • 28

            #20
            W czwartej dobie zmierzyłem Blg i wynosiło 5 (tak samo jak po drugiej dobie fermentacji). Początkowe było 12Blg. Czy zejdzie jeszcze w ciągu tych trzech następnych dni do ok 3Blg ? Jak po 7 dniach będzie nadal 5Blg to czy jest to jakiś problem ? - można rozlewać ?

            Pozdrawima
            Mariusz

            Comment

            • Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

              #21
              Weź może rozszczelnij pokrywę, wcześniej lekko poruszaj wiadrem. Może drożdżykom tlenu brakuje? z 5blg będziesz miał granaty - nie butelkuj!
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                Pozwolę sobie podłączyć się pod temat i zapytać
                - czy zamiast dodawać ekstrakt słodowy aby otrzymać pełną 23 litrową warkę, można zostać przy samym brewkit-cie i przygotować dajmy na to 12 litrów piwa?

                Jeśli pytanie jest żenujące, to przepraszam i nadmienię na usprawiedliwienie, że dopiero nieśmiało przygotowuję się do pierwszego warzenia
                Wyjściem są piWESy z WESa, które są nachmielone chyba właśnie na 10L.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • arek36
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.01
                  • 73

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                  Pozwolę sobie podłączyć się pod temat i zapytać
                  - czy zamiast dodawać ekstrakt słodowy aby otrzymać pełną 23 litrową warkę, można zostać przy samym brewkit-cie i przygotować dajmy na to 12 litrów piwa?

                  Jeśli pytanie jest żenujące, to przepraszam i nadmienię na usprawiedliwienie, że dopiero nieśmiało przygotowuję się do pierwszego warzenia
                  sprawdź brewkity, bo niektóre są na 12 litrów piwa,

                  Pozdrawiam

                  Comment

                  • arek36
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.01
                    • 73

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wyjściem są piWESy z WESa, które są nachmielone chyba właśnie na 10L.
                    własnie

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #25
                      kopyr i arek36,
                      dzięki - sprawdzam ten trop

                      Comment

                      • MarysM
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.07
                        • 28

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Weź może rozszczelnij pokrywę, wcześniej lekko poruszaj wiadrem. Może drożdżykom tlenu brakuje? z 5blg będziesz miał granaty - nie butelkuj!
                        Czekam w takim razie na spadek Blg (tylko jak długo ? )

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #27
                          aż spadnie
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • MarysM
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.07
                            • 28

                            #28
                            Jeszcze jedno pytanko.
                            Jak będę nalewał piwko do butelek to lepiej robić to za pomocą rurki którą umieszczę nad osadami z dna (jeśli takowe występują przy produkcji piwa z brewkita) czy zastosowac kranik z fermentatora (który osodzony jest dość nisko) ?
                            Sorki za banalne pytania ale w końcu to moja pierwsza warka

                            Comment

                            • Seta
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #29
                              Ja leję kranikiem z zainstalowanym na nim wężykiem igielitowym, coby młodego piwa nie napowietrzyć.
                              Osady będziesz miał z drożdży.
                              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                              Comment

                              • MarysM
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2009.07
                                • 28

                                #30
                                Mija 7 doba fermentacji a ja ciągle mam 5Blg. W baniaku chyba już nic się nie dzieje - piana już też zniknęła. Czy mam czekać aż spadnie ?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X