Moja pierwsza warka - brewkit - fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #16
    W zasadzie nie ma przeciwwskazań - poza tym, że takie piwo będzie mocniej nachmielone. Ale jak ktoś lubi...
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
      W zasadzie nie ma przeciwwskazań - poza tym, że takie piwo będzie mocniej nachmielone. Ale jak ktoś lubi...
      No tak, się zapomniało że w gotowcu jest wszystko w GOTOWYCH proporcjach
      Chociaż mi na rynku brakuje naprawdę mocno goryczkowych piw więc moze tędy droga... próba nie strzelba

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #18
        Generalnie lepiej chyba kupić dwie puszki i zrobić 2 razy więcej piwa w tym samym czasie...

        Comment

        • macas
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 682

          #19
          możesz też dodać słoik miodu, będziesz miał "Prawdziwe Miodowe"

          Pychotka
          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
          Beniamin Franklin

          Comment

          • MarysM
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.07
            • 28

            #20
            W czwartej dobie zmierzyłem Blg i wynosiło 5 (tak samo jak po drugiej dobie fermentacji). Początkowe było 12Blg. Czy zejdzie jeszcze w ciągu tych trzech następnych dni do ok 3Blg ? Jak po 7 dniach będzie nadal 5Blg to czy jest to jakiś problem ? - można rozlewać ?

            Pozdrawima
            Mariusz

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #21
              Weź może rozszczelnij pokrywę, wcześniej lekko poruszaj wiadrem. Może drożdżykom tlenu brakuje? z 5blg będziesz miał granaty - nie butelkuj!

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                Pozwolę sobie podłączyć się pod temat i zapytać
                - czy zamiast dodawać ekstrakt słodowy aby otrzymać pełną 23 litrową warkę, można zostać przy samym brewkit-cie i przygotować dajmy na to 12 litrów piwa?

                Jeśli pytanie jest żenujące, to przepraszam i nadmienię na usprawiedliwienie, że dopiero nieśmiało przygotowuję się do pierwszego warzenia
                Wyjściem są piWESy z WESa, które są nachmielone chyba właśnie na 10L.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • arek36
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.01
                  • 73

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                  Pozwolę sobie podłączyć się pod temat i zapytać
                  - czy zamiast dodawać ekstrakt słodowy aby otrzymać pełną 23 litrową warkę, można zostać przy samym brewkit-cie i przygotować dajmy na to 12 litrów piwa?

                  Jeśli pytanie jest żenujące, to przepraszam i nadmienię na usprawiedliwienie, że dopiero nieśmiało przygotowuję się do pierwszego warzenia
                  sprawdź brewkity, bo niektóre są na 12 litrów piwa,

                  Pozdrawiam

                  Comment

                  • arek36
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.01
                    • 73

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                    Wyjściem są piWESy z WESa, które są nachmielone chyba właśnie na 10L.
                    własnie

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #25
                      kopyr i arek36,
                      dzięki - sprawdzam ten trop

                      Comment

                      • MarysM
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.07
                        • 28

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                        Weź może rozszczelnij pokrywę, wcześniej lekko poruszaj wiadrem. Może drożdżykom tlenu brakuje? z 5blg będziesz miał granaty - nie butelkuj!
                        Czekam w takim razie na spadek Blg (tylko jak długo ? )

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #27
                          aż spadnie

                          Comment

                          • MarysM
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.07
                            • 28

                            #28
                            Jeszcze jedno pytanko.
                            Jak będę nalewał piwko do butelek to lepiej robić to za pomocą rurki którą umieszczę nad osadami z dna (jeśli takowe występują przy produkcji piwa z brewkita) czy zastosowac kranik z fermentatora (który osodzony jest dość nisko) ?
                            Sorki za banalne pytania ale w końcu to moja pierwsza warka

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #29
                              Ja leję kranikiem z zainstalowanym na nim wężykiem igielitowym, coby młodego piwa nie napowietrzyć.
                              Osady będziesz miał z drożdży.

                              Comment

                              • MarysM
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2009.07
                                • 28

                                #30
                                Mija 7 doba fermentacji a ja ciągle mam 5Blg. W baniaku chyba już nic się nie dzieje - piana już też zniknęła. Czy mam czekać aż spadnie ?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Zaiksik
                                  Trudne początki
                                  Zaiksik
                                  Witam
                                  Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                                  Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                                  Wszystko...
                                  2024-08-27, 17:13
                                • heckler
                                  Czechy, Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
                                  heckler
                                  Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
                                  2023-09-13, 07:39
                                • heckler
                                  Czechy, Rokytňany, Rokytňany-Horní 507 23, Pivovar Anna Kráva
                                  heckler
                                  Takie browarki to lubię, cisza spokój, a wokół browaru same pola. Ptaszki śpiewają, gdzieś w oddali kombajn kosi zboże, a my w tak pięknych okolicznościach przyrody sączymy smaczne piweczka, no życie jest piękne .
                                  Miejscem założenia rodzinnego browaru jest...
                                  2023-07-25, 15:44
                                • dadek
                                  Czechy, Dolní Dunajovice, Mlýnská, Pivovar Wild Creatures
                                  dadek
                                  To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
                                  2022-09-08, 02:08
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...