Otwarłem fermentrator dwa dni temu i trochę poruszałem ale chyba to nie pomogło.
Jak w takim razie mogę napowietrzyć warkę ? Czy wiąże się z tym ryzyko zepsucia piwa ?
Otwarłem fermentrator dwa dni temu i trochę poruszałem ale chyba to nie pomogło.
Jak w takim razie mogę napowietrzyć warkę ? Czy wiąże się z tym ryzyko zepsucia piwa ?
Ryzyko się wiąże z włożeniem do środka czegoś niesterylnego, np chochli...
Butelkowanie przy 5blg to ryzyko, że w piwnicy rozsadzi Ci butelki. Dosłownie. I to gorsze jest niż zakażenie...
Drożdże to od tego Muntonsa, nie wiadomo jakie?
Ryzyko się wiąże z włożeniem do środka czegoś niesterylnego, np chochli...
Butelkowanie przy 5blg to ryzyko, że w piwnicy rozsadzi Ci butelki. Dosłownie. I to gorsze jest niż zakażenie...
Drożdże to od tego Muntonsa, nie wiadomo jakie?
Nie mam pojęcia jakie to były drożdże. Jest to moja pierwsza warka i nie za bardzo wnikałem w skałdniki z zestawu.
A może przy Blg wynoszacym 5 przelać na cichą fermentację na ok 2 tygodnie ??
Boję się rozlewać do butelek przy 5Blg. Tylko czy cicha fermentacja coś da ?
Jeśli miałbym przelać piwko do ciechej to może być do tego użyty baniak na wino ?
Baniaka nie mam ale zaraz lecę kupić (właściwej wielkości).
Czy trzeba zlać całe piwo z fermentatora do cichej (za pomocą kranika). Czy powinienem na coś uważać podczas zlewania na cichą ?
Czy zamknąć baniak rurką fermetacyjną ?
Ło matko, baniak drogi jest (70-100zł) i słaby w przechowywaniu. Jak nie robisz wina, kup lepiej wiaderko. Piwo poczeka.
Przelewa się nie kranikiem tylko wężykiem zlewając znad osadu. Musisz poczytać...
Kolejny pomiar gęstości tym razem wstrząsnołem próbkę piwa bo jest mocno nagazowane i się mocno pieniło co mogło trochę wypychać aerometr - wynik 4,5Blg. Próba oragnoleptyczna piwka wyszła całkeim niezła - czuć trochę drożdze i tak jakby słód
Tak jak pisałem wcześniej, czekam na zbiornik i przelewam wtedy na cichą - zobaczymy co będzie
Doczytałem właśnie instrukcję do końca z brewkita (lepiej późno niż wcale ) i jest tam napisane żeby nie rozlewać piwa jak Blg jest większe od 5 - czyli 5 i dół może być (tak mi się wydaje) ? Oczywiście napisane jest także że zalecane jest 2Blg.
Doczytałem właśnie instrukcję do końca z brewkita (lepiej późno niż wcale ) i jest tam napisane żeby nie rozlewać piwa jak Blg jest większe od 5 - czyli 5 i dół może być (tak mi się wydaje) ? Oczywiście napisane jest także że zalecane jest 2Blg.
Instrukcje instrukcjami a kolegów czytać należy
Butelkuje się i 5 Blg i 6 Blg (czasami jeszcze więcej. Ale nie przy brzeczce nastawnej 12 Blg i to jeszcze z puchy.
To nie są żarty. Nie rób granatów. Jeśli przelejesz na cichą, drożdże dostaną ciut tlenu i ruszą. Cierpliwości. Tu nie przyśpieszymy.
Instrukcje instrukcjami a kolegów czytać należy
Butelkuje się i 5 Blg i 6 Blg (czasami jeszcze więcej. Ale nie przy brzeczce nastawnej 12 Blg i to jeszcze z puchy.
To nie są żarty. Nie rób granatów. Jeśli przelejesz na cichą, drożdże dostaną ciut tlenu i ruszą. Cierpliwości. Tu nie przyśpieszymy.
Oczywiście przelewam na cichą (jak przyjdzie zbiornik) - chyba mogę trochę jeszcze potrzymać piwko w fermentatorze burzliwej ?
Oczywiście przelewam na cichą (jak przyjdzie zbiornik) - chyba mogę trochę jeszcze potrzymać piwko w fermentatorze burzliwej ?
Mamy 9 dni na burzliwej. Pucha. 12Blg -- 4,5 Blg. temperatura ok. 24*C (było gorzej, t.j. 27*C). Coś jest nie tak. Nie masz jednak innego wyjścia. Zbijaj temperaturę (wanna, ściera...) i przelej na tą cichą. Mam nadzieję, że będzie wszystko ok.
Piwo zlane do cichej. Blg przy zlewaniu wynosiło ok 4-4,5.
Temperatura jaką mogę otrzymać trzymając fermentator w wannie ok 23-34 C - cz może taka być ?
Za 2 tygodnie zlewam do butelek
Ostatnia zmiana dokonana przez MarysM; 2009-08-20, 10:13.
Comment