Moja pierwsza warka - brewkit - fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #31
    a próbowałeś napowietrzyć brzeczkę?
    No nie wiem, niech się jeszcze ktoś wypowie. Ja bym się bał butelkować przy 12->5 blg...

    Comment

    • MarysM
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.07
      • 28

      #32
      Otwarłem fermentrator dwa dni temu i trochę poruszałem ale chyba to nie pomogło.
      Jak w takim razie mogę napowietrzyć warkę ? Czy wiąże się z tym ryzyko zepsucia piwa ?

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM Wyświetlenie odpowiedzi
        Otwarłem fermentrator dwa dni temu i trochę poruszałem ale chyba to nie pomogło.
        Jak w takim razie mogę napowietrzyć warkę ? Czy wiąże się z tym ryzyko zepsucia piwa ?
        Ryzyko się wiąże z włożeniem do środka czegoś niesterylnego, np chochli...
        Butelkowanie przy 5blg to ryzyko, że w piwnicy rozsadzi Ci butelki. Dosłownie. I to gorsze jest niż zakażenie...
        Drożdże to od tego Muntonsa, nie wiadomo jakie?

        Comment

        • MarysM
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.07
          • 28

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Ryzyko się wiąże z włożeniem do środka czegoś niesterylnego, np chochli...
          Butelkowanie przy 5blg to ryzyko, że w piwnicy rozsadzi Ci butelki. Dosłownie. I to gorsze jest niż zakażenie...
          Drożdże to od tego Muntonsa, nie wiadomo jakie?
          Nie mam pojęcia jakie to były drożdże. Jest to moja pierwsza warka i nie za bardzo wnikałem w skałdniki z zestawu.

          Comment

          • MarysM
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.07
            • 28

            #35
            A może przy Blg wynoszacym 5 przelać na cichą fermentację na ok 2 tygodnie ??
            Boję się rozlewać do butelek przy 5Blg. Tylko czy cicha fermentacja coś da ?
            Jeśli miałbym przelać piwko do ciechej to może być do tego użyty baniak na wino ?

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #36
              Dobry pomysł. Nie pisałeś że masz baniak. Tylko go dobrze wydezyfekuj!
              Aha - sprawdź czy na pewno Ci się zmieści!
              Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-08-17, 09:09.

              Comment

              • MarysM
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.07
                • 28

                #37
                Baniaka nie mam ale zaraz lecę kupić (właściwej wielkości).
                Czy trzeba zlać całe piwo z fermentatora do cichej (za pomocą kranika). Czy powinienem na coś uważać podczas zlewania na cichą ?
                Czy zamknąć baniak rurką fermetacyjną ?

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #38
                  Ło matko, baniak drogi jest (70-100zł) i słaby w przechowywaniu. Jak nie robisz wina, kup lepiej wiaderko. Piwo poczeka.
                  Przelewa się nie kranikiem tylko wężykiem zlewając znad osadu. Musisz poczytać...

                  Comment

                  • MarysM
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.07
                    • 28

                    #39
                    Zamawiam więc drugi fermentator bez kranika do cichej fermentacji.

                    Comment

                    • MarysM
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.07
                      • 28

                      #40
                      Kolejny pomiar gęstości tym razem wstrząsnołem próbkę piwa bo jest mocno nagazowane i się mocno pieniło co mogło trochę wypychać aerometr - wynik 4,5Blg. Próba oragnoleptyczna piwka wyszła całkeim niezła - czuć trochę drożdze i tak jakby słód
                      Tak jak pisałem wcześniej, czekam na zbiornik i przelewam wtedy na cichą - zobaczymy co będzie

                      Comment

                      • MarysM
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.07
                        • 28

                        #41
                        Doczytałem właśnie instrukcję do końca z brewkita (lepiej późno niż wcale ) i jest tam napisane żeby nie rozlewać piwa jak Blg jest większe od 5 - czyli 5 i dół może być (tak mi się wydaje) ? Oczywiście napisane jest także że zalecane jest 2Blg.

                        Comment

                        • Infam
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.05
                          • 715

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM Wyświetlenie odpowiedzi
                          Doczytałem właśnie instrukcję do końca z brewkita (lepiej późno niż wcale ) i jest tam napisane żeby nie rozlewać piwa jak Blg jest większe od 5 - czyli 5 i dół może być (tak mi się wydaje) ? Oczywiście napisane jest także że zalecane jest 2Blg.
                          Instrukcje instrukcjami a kolegów czytać należy
                          Butelkuje się i 5 Blg i 6 Blg (czasami jeszcze więcej. Ale nie przy brzeczce nastawnej 12 Blg i to jeszcze z puchy.
                          To nie są żarty. Nie rób granatów. Jeśli przelejesz na cichą, drożdże dostaną ciut tlenu i ruszą. Cierpliwości. Tu nie przyśpieszymy.
                          "Dużo to nie znaczy Dobrze
                          Dobrze znaczy dużo"

                          Comment

                          • MarysM
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.07
                            • 28

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
                            Instrukcje instrukcjami a kolegów czytać należy
                            Butelkuje się i 5 Blg i 6 Blg (czasami jeszcze więcej. Ale nie przy brzeczce nastawnej 12 Blg i to jeszcze z puchy.
                            To nie są żarty. Nie rób granatów. Jeśli przelejesz na cichą, drożdże dostaną ciut tlenu i ruszą. Cierpliwości. Tu nie przyśpieszymy.
                            Oczywiście przelewam na cichą (jak przyjdzie zbiornik) - chyba mogę trochę jeszcze potrzymać piwko w fermentatorze burzliwej ?

                            Bardzo dziękuję forumowiczom za wszelką pomoc !!

                            Comment

                            • Infam
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.05
                              • 715

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM Wyświetlenie odpowiedzi
                              Oczywiście przelewam na cichą (jak przyjdzie zbiornik) - chyba mogę trochę jeszcze potrzymać piwko w fermentatorze burzliwej ?
                              Mamy 9 dni na burzliwej. Pucha. 12Blg -- 4,5 Blg. temperatura ok. 24*C (było gorzej, t.j. 27*C). Coś jest nie tak. Nie masz jednak innego wyjścia. Zbijaj temperaturę (wanna, ściera...) i przelej na tą cichą. Mam nadzieję, że będzie wszystko ok.
                              "Dużo to nie znaczy Dobrze
                              Dobrze znaczy dużo"

                              Comment

                              • MarysM
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2009.07
                                • 28

                                #45
                                Piwo zlane do cichej. Blg przy zlewaniu wynosiło ok 4-4,5.
                                Temperatura jaką mogę otrzymać trzymając fermentator w wannie ok 23-34 C - cz może taka być ?
                                Za 2 tygodnie zlewam do butelek
                                Ostatnia zmiana dokonana przez MarysM; 2009-08-20, 10:13.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X