Moja pierwsza warka - brewkit - fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM
    Piwo zlane do cichej. Blg przy zlewaniu wynosiło ok 4-4,5.
    Temperatura jaką mogę otrzymać trzymając fermentator w wannie ok 23-34 C - cz może taka być ?
    Za 2 tygodnie zlewam do butelek
    Z temperaturą to mam nadzieję się pomyliłeś i ma być 23-24*C (od biedy może być). Ja bym cichej w przypadku brew kitu nie robił nie mając chłodniejszego miejsca. Jak już robisz to tydzień wystarczy spokojnie.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #47
      ale on ma 4,5blg (z 12) - butelkowałbyś takie??

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
        ale on ma 4,5blg (z 12) - butelkowałbyś takie??
        No przy konserwie to faktycznie dużo, z drugiej strony jak pisał Infam coś tu nie gra, piwo powinno odfermentować już ze 3 razy. Zaczął bym od kalibracji balingomierza a następnie wpakował bym całość w pety (tak na wszelki wypadek )

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM
          Kolejny pomiar gęstości tym razem wstrząsnołem próbkę piwa bo jest mocno nagazowane i się mocno pieniło
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
          ale on ma 4,5blg (z 12) - butelkowałbyś takie??
          Coś jest nie tak ale nie czekałbym już i w butelki załadował. Co kilka dni jedno otworzył i jeśli zbyt nagazowane to upuszczał gazu przez lekkie podważenie kapsla. Może faktycznie bezpieczniej w PETy dać i sprawdzać nagazowanie. Łatwiej i bezpieczniej.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • MarysM
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.07
            • 28

            #50
            Sam nie wiem co ma robić. Żona mnie przegania z ferementatorem z wanny (przez to zassało się trochę wody z rurki fermentacyjnej do fermentatora - czy może to skażić piwo ?). Temperaturę staram się utrzymać ok 22-23 *C (niżej chyba nie dam rady). Piwo po zlaniu nadal fermentuje i pojawiła się cieniutka warstwa piany.
            Balingometr sprawdzałem w czystej wodzie i wskazywał 0.
            Ostatnia zmiana dokonana przez MarysM; 2009-08-20, 20:08.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #51
              Jak się mogło zassać wody skoro w balonie powinno być wyższe ciśnienie niż na zewnątrz, jeżeli zasysa do środka to nie jest dobrze, powiem więcej fatalnie. Na pocieszenie piszesz że jest znów piana, więc jest nadzieja na

              Comment

              • MarysM
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.07
                • 28

                #52
                Zassało się podczas podniesienia fermentatora (plastikowy) - musiało wytworzyć się podciśnienie.
                Wleciała połowa wody która była w rurce (woda była od wczoraj).
                Czyli jaka konkluzja (do wcześniejszych postów) - mam zostawić w cichej fermentacji czy rozlewać ?
                Tak jak wcześniej napisałem pojawiły się skupiska cienkiej pianki i co ok 5 min bulgocze w rurce

                Comment

                • MarysM
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.07
                  • 28

                  #53
                  Piany pojawia się coraz więcej - zaczyna coś się dziać. Może zejdzie do wymaganych Blg.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM
                    Piany pojawia się coraz więcej - zaczyna coś się dziać. Może zejdzie do wymaganych Blg.
                    No to jest odpowiedź jeszcze fermentuje (zagadką pozostaje czemu przestało wcześniej).
                    Jakoś zmiksowały mi się wątki i byłem wręcz pewny, że fermentujesz w balonie. Za dużo czytam , jest OK

                    Comment

                    • Qboland
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.04
                      • 242

                      #55
                      Jeżeli zassało gdy podnosiłeś fermentator to jet to normalne, siła ciążenia brzeczki odkształciła fermentor i zassało, ale jeżeli zassało bez ruszania fermentora to źle. Znaczy zachodzą procesy dodatkowe (prócz fermentacji). Woda która wpadła do środka mogła zakazić brzeczkę, ale to okaże się po czasie.Bądź dobrej myśli.

                      Comment

                      • MarysM
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.07
                        • 28

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qboland
                        Jeżeli zassało gdy podnosiłeś fermentator to jet to normalne, siła ciążenia brzeczki odkształciła fermentor i zassało, ale jeżeli zassało bez ruszania fermentora to źle. Znaczy zachodzą procesy dodatkowe (prócz fermentacji). Woda która wpadła do środka mogła zakazić brzeczkę, ale to okaże się po czasie.Bądź dobrej myśli.
                        Zassało przy przenoszeniu fermentatora.
                        To moje pierwsze piwko i takie doświadczenia dużo dają.
                        Mam nadzieję że z następnymi będzie lepiej

                        Comment

                        • MarysM
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.07
                          • 28

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                          No to jest odpowiedź jeszcze fermentuje (zagadką pozostaje czemu przestało wcześniej).
                          Jakoś zmiksowały mi się wątki i byłem wręcz pewny, że fermentujesz w balonie. Za dużo czytam , jest OK
                          Pragnę jeszcze nadmienić że odbywa się fermentacja cicha (burzliwa zatrzymała się po 2 dniach na 5Blg) - i nadal fermentuje (ale widocznie tak z piwem musi być )

                          Comment

                          • MarysM
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.07
                            • 28

                            #58
                            Po tygodniu cichej Blg spadło do ok 2,5-3 - rozlewać czy jeszcze poczekać ??

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #59
                              Rozlewać.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • MarysM
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2009.07
                                • 28

                                #60
                                Rozlewam dzisiaj piwo do butelek.
                                Mam do wyboru do wsypania do butelek: cukier, glukozę, suchy ekstrakt Muntons extra light.
                                Co z tego najlepiej dodać do każdej butelki ?
                                Czy w każdym przypadku (cukier,glukoza,ekstrakt) dodaję taką samą ilość do każdej butelki (np za pomocą miarki)??

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Zaiksik
                                  Trudne początki
                                  Zaiksik
                                  Witam
                                  Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                                  Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                                  Wszystko...
                                  2024-08-27, 17:13
                                • heckler
                                  Czechy, Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
                                  heckler
                                  Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
                                  2023-09-13, 07:39
                                • heckler
                                  Czechy, Rokytňany, Rokytňany-Horní 507 23, Pivovar Anna Kráva
                                  heckler
                                  Takie browarki to lubię, cisza spokój, a wokół browaru same pola. Ptaszki śpiewają, gdzieś w oddali kombajn kosi zboże, a my w tak pięknych okolicznościach przyrody sączymy smaczne piweczka, no życie jest piękne .
                                  Miejscem założenia rodzinnego browaru jest...
                                  2023-07-25, 15:44
                                • dadek
                                  Czechy, Dolní Dunajovice, Mlýnská, Pivovar Wild Creatures
                                  dadek
                                  To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
                                  2022-09-08, 02:08
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...