Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM
Wyświetlenie odpowiedzi
Moja pierwsza warka - brewkit - fermentacja
Collapse
X
-
ale on ma 4,5blg (z 12) - butelkowałbyś takie??Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziale on ma 4,5blg (z 12) - butelkowałbyś takie??
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM Wyświetlenie odpowiedziKolejny pomiar gęstości tym razem wstrząsnołem próbkę piwa bo jest mocno nagazowane i się mocno pieniłoPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziale on ma 4,5blg (z 12) - butelkowałbyś takie??"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Sam nie wiem co ma robić. Żona mnie przegania z ferementatorem z wanny (przez to zassało się trochę wody z rurki fermentacyjnej do fermentatora - czy może to skażić piwo ?). Temperaturę staram się utrzymać ok 22-23 *C (niżej chyba nie dam rady). Piwo po zlaniu nadal fermentuje i pojawiła się cieniutka warstwa piany.
Balingometr sprawdzałem w czystej wodzie i wskazywał 0.Last edited by MarysM; 2009-08-20, 20:08.
Comment
-
-
Zassało się podczas podniesienia fermentatora (plastikowy) - musiało wytworzyć się podciśnienie.
Wleciała połowa wody która była w rurce (woda była od wczoraj).
Czyli jaka konkluzja (do wcześniejszych postów) - mam zostawić w cichej fermentacji czy rozlewać ?
Tak jak wcześniej napisałem pojawiły się skupiska cienkiej pianki i co ok 5 min bulgocze w rurce
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM Wyświetlenie odpowiedziPiany pojawia się coraz więcej - zaczyna coś się dziać. Może zejdzie do wymaganych Blg.
Jakoś zmiksowały mi się wątki i byłem wręcz pewny, że fermentujesz w balonie. Za dużo czytam , jest OK
Comment
-
-
Jeżeli zassało gdy podnosiłeś fermentator to jet to normalne, siła ciążenia brzeczki odkształciła fermentor i zassało, ale jeżeli zassało bez ruszania fermentora to źle. Znaczy zachodzą procesy dodatkowe (prócz fermentacji). Woda która wpadła do środka mogła zakazić brzeczkę, ale to okaże się po czasie.Bądź dobrej myśli.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qboland Wyświetlenie odpowiedziJeżeli zassało gdy podnosiłeś fermentator to jet to normalne, siła ciążenia brzeczki odkształciła fermentor i zassało, ale jeżeli zassało bez ruszania fermentora to źle. Znaczy zachodzą procesy dodatkowe (prócz fermentacji). Woda która wpadła do środka mogła zakazić brzeczkę, ale to okaże się po czasie.Bądź dobrej myśli.
To moje pierwsze piwko i takie doświadczenia dużo dają.
Mam nadzieję że z następnymi będzie lepiej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziNo to jest odpowiedź jeszcze fermentuje (zagadką pozostaje czemu przestało wcześniej).
Jakoś zmiksowały mi się wątki i byłem wręcz pewny, że fermentujesz w balonie. Za dużo czytam , jest OK
Comment
-
-
Rozlewać.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Rozlewam dzisiaj piwo do butelek.
Mam do wyboru do wsypania do butelek: cukier, glukozę, suchy ekstrakt Muntons extra light.
Co z tego najlepiej dodać do każdej butelki ?
Czy w każdym przypadku (cukier,glukoza,ekstrakt) dodaję taką samą ilość do każdej butelki (np za pomocą miarki)??
Comment
-
Comment