Moja pierwsza warka - brewkit - fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM Wyświetlenie odpowiedzi
    Piwo zlane do cichej. Blg przy zlewaniu wynosiło ok 4-4,5.
    Temperatura jaką mogę otrzymać trzymając fermentator w wannie ok 23-34 C - cz może taka być ?
    Za 2 tygodnie zlewam do butelek
    Z temperaturą to mam nadzieję się pomyliłeś i ma być 23-24*C (od biedy może być). Ja bym cichej w przypadku brew kitu nie robił nie mając chłodniejszego miejsca. Jak już robisz to tydzień wystarczy spokojnie.

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      #47
      ale on ma 4,5blg (z 12) - butelkowałbyś takie??
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
        ale on ma 4,5blg (z 12) - butelkowałbyś takie??
        No przy konserwie to faktycznie dużo, z drugiej strony jak pisał Infam coś tu nie gra, piwo powinno odfermentować już ze 3 razy. Zaczął bym od kalibracji balingomierza a następnie wpakował bym całość w pety (tak na wszelki wypadek )

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM Wyświetlenie odpowiedzi
          Kolejny pomiar gęstości tym razem wstrząsnołem próbkę piwa bo jest mocno nagazowane i się mocno pieniło
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          ale on ma 4,5blg (z 12) - butelkowałbyś takie??
          Coś jest nie tak ale nie czekałbym już i w butelki załadował. Co kilka dni jedno otworzył i jeśli zbyt nagazowane to upuszczał gazu przez lekkie podważenie kapsla. Może faktycznie bezpieczniej w PETy dać i sprawdzać nagazowanie. Łatwiej i bezpieczniej.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • MarysM
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.07
            • 28

            #50
            Sam nie wiem co ma robić. Żona mnie przegania z ferementatorem z wanny (przez to zassało się trochę wody z rurki fermentacyjnej do fermentatora - czy może to skażić piwo ?). Temperaturę staram się utrzymać ok 22-23 *C (niżej chyba nie dam rady). Piwo po zlaniu nadal fermentuje i pojawiła się cieniutka warstwa piany.
            Balingometr sprawdzałem w czystej wodzie i wskazywał 0.
            Last edited by MarysM; 2009-08-20, 20:08.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #51
              Jak się mogło zassać wody skoro w balonie powinno być wyższe ciśnienie niż na zewnątrz, jeżeli zasysa do środka to nie jest dobrze, powiem więcej fatalnie. Na pocieszenie piszesz że jest znów piana, więc jest nadzieja na

              Comment

              • MarysM
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.07
                • 28

                #52
                Zassało się podczas podniesienia fermentatora (plastikowy) - musiało wytworzyć się podciśnienie.
                Wleciała połowa wody która była w rurce (woda była od wczoraj).
                Czyli jaka konkluzja (do wcześniejszych postów) - mam zostawić w cichej fermentacji czy rozlewać ?
                Tak jak wcześniej napisałem pojawiły się skupiska cienkiej pianki i co ok 5 min bulgocze w rurce

                Comment

                • MarysM
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.07
                  • 28

                  #53
                  Piany pojawia się coraz więcej - zaczyna coś się dziać. Może zejdzie do wymaganych Blg.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarysM Wyświetlenie odpowiedzi
                    Piany pojawia się coraz więcej - zaczyna coś się dziać. Może zejdzie do wymaganych Blg.
                    No to jest odpowiedź jeszcze fermentuje (zagadką pozostaje czemu przestało wcześniej).
                    Jakoś zmiksowały mi się wątki i byłem wręcz pewny, że fermentujesz w balonie. Za dużo czytam , jest OK

                    Comment

                    • Qboland
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.04
                      • 242

                      #55
                      Jeżeli zassało gdy podnosiłeś fermentator to jet to normalne, siła ciążenia brzeczki odkształciła fermentor i zassało, ale jeżeli zassało bez ruszania fermentora to źle. Znaczy zachodzą procesy dodatkowe (prócz fermentacji). Woda która wpadła do środka mogła zakazić brzeczkę, ale to okaże się po czasie.Bądź dobrej myśli.

                      Comment

                      • MarysM
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.07
                        • 28

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qboland Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jeżeli zassało gdy podnosiłeś fermentator to jet to normalne, siła ciążenia brzeczki odkształciła fermentor i zassało, ale jeżeli zassało bez ruszania fermentora to źle. Znaczy zachodzą procesy dodatkowe (prócz fermentacji). Woda która wpadła do środka mogła zakazić brzeczkę, ale to okaże się po czasie.Bądź dobrej myśli.
                        Zassało przy przenoszeniu fermentatora.
                        To moje pierwsze piwko i takie doświadczenia dużo dają.
                        Mam nadzieję że z następnymi będzie lepiej

                        Comment

                        • MarysM
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.07
                          • 28

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                          No to jest odpowiedź jeszcze fermentuje (zagadką pozostaje czemu przestało wcześniej).
                          Jakoś zmiksowały mi się wątki i byłem wręcz pewny, że fermentujesz w balonie. Za dużo czytam , jest OK
                          Pragnę jeszcze nadmienić że odbywa się fermentacja cicha (burzliwa zatrzymała się po 2 dniach na 5Blg) - i nadal fermentuje (ale widocznie tak z piwem musi być )

                          Comment

                          • MarysM
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.07
                            • 28

                            #58
                            Po tygodniu cichej Blg spadło do ok 2,5-3 - rozlewać czy jeszcze poczekać ??

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #59
                              Rozlewać.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • MarysM
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2009.07
                                • 28

                                #60
                                Rozlewam dzisiaj piwo do butelek.
                                Mam do wyboru do wsypania do butelek: cukier, glukozę, suchy ekstrakt Muntons extra light.
                                Co z tego najlepiej dodać do każdej butelki ?
                                Czy w każdym przypadku (cukier,glukoza,ekstrakt) dodaję taką samą ilość do każdej butelki (np za pomocą miarki)??

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X