Wybierz glukozę - jest najbardziej przewidywalna. Dodajesz ok 3-3,5g na butelkę. Możesz do butelek; ja wolę zagotować np całe 170g i zmieszać z piwem w fermentatorze.
Moja pierwsza warka - brewkit - fermentacja
Collapse
X
-
Comment
-
Comment
-
Witam, podepnę się do tematu.
5 dni temu nastawiłem swoją pierszą warke z brewkita Edme Bitter 1,8 kg, dodałem 2 opakowania Muntons Spraymalt - Bursztynowy 0,5 kg.
Brewkita plus ekstrakt wymieszałem i podgotowałem parę minut i ochłodziłem i przelałem do fermentatora i uzupełniłem 19-20l wody (tak więc mam 21litrów brzeczki) Brzeczka miala 12 blg. Temeratura 22stopnie. Po 8 godzinach ruszyła fermentacja. Po 2 dniach całkowicie stanęla fermentacja - sprawdziłem 5blg. zamieszałem odkażoną łyżką i czekam. Mija dziś 5 dzień, fermentacja znów ustała i chyba wszystko jest OK. ALe!!zawsze jest jakieś ALE.
1.Jak spuszczam kurkiem do szklaneczki piwo w celu sprawdzenia smakupiwo jest całkowicie mętne. Być może kurek oryginałnie wykonany i zakupiony w sklepie piwowarskim jest załozony za nisko.. albo jednak trzeba sie pomęczyć i zlewać węzykiem?? Chciałem tego uniknąć ze względu możliwość zakażenia piwa (ust nie odkażę
) ). Albo jeszcze poczekać i dać piwu szanse na wyklarowanie sie .....
2. Smak doś pusty, wodnisty, lekko piwny goryczkowaty z lekkim posmakiem kwasku, niektóre piwa sa lekko kwaskowate. W sumie jak robie wino i mam 2 blg to poprostu wiem, że mam wytrawne wino i jak chce mieć słodkie to dosładzam, zabijam (lub nie) drożdze i jest OK.
Z piwem to zapewne inna bajka. Tutaj dosłodzenie (smaku końcowego) jest chyba niestosowane i nierealne - za mało jeszcze znam temat piwowarski. Zastanawia mnie jednak fakt że piłem juz lekkie piwo (12%ekstraktu) które było ewidentnie slodkawe z cudowną goryczką. Jak smakuje moje jeszcze nie gazowane piwo to smak mam absolutnie pozbawiony słodyczy.Comment
-
Dzis 6 dzien feremtacji (cieżko okreslic ja jako burzliwą, bo burzliwa to moze 1 dzien byla
.
Ale do rzeczy sprawdziłem cukry 4blg. piwo tak jak pisałem wyzej jak spuszczam za pomocą kranika to mam metna ciecz.. jak od góry to juz widac ze bardziej klarowne. Poczekam az zejdzie do 2,5-3blg i zlewam do butelek. Pytanie czy czekać az z kranika bedzie leciec klarowne?? czy olac kranik i spuszczać wężykiem??Comment
-
Witam ponownie, 8 dzien pierwszej fermentacji... od 2 dni piwo ma 4blg.
Jak pisałem w porzednim poście z kranika leci mentne "piwo", zaś od góry jest bardziej klarowne, więc jak dojdzie do rozlewania to bede probował spuszczać za pomocą węzyka.
Jak będę warzył kolejne piwo, to już na pewno dozbroję się w 2 fermentator i przeleje na "cichą" drugą fermentację.
Jak robię próby cukromierzem, to brzeczka wydaje się być lekko gęsta, taka jakby oleista -> nie woda jak piwo sklepowe.
1. Czy to normalne??
2. Ile dni można trzymać brzeczkę w fermentatorze w pierwszej fermentacji?? (czyli nad osadem drożdżowym??Comment
-
Pojechałem do obi po 2 fermentator z decyzją o przelaniu znad osadu. I była to dobra decyzja, aczkolwiek nie wiem czy nie za późna.... jak tylko zacząłem zlewać zauważyłem drobne białe bąble wydostające się z dna i unoszące się na wierzch brzeczki. Białawe bąble które są chyba efektem jakiegoś procesu fermentacyjnego osadu((. Czy to moje piwo jeszcze mam szanse uratować????? POMOCYYYY
Smak i zapach jest chyba OK. alkoholu raczej mało ale nie to najważniejsze. Tak mi się wydaje, że brzeczka stała sie bardziej "gęstsza", "oleista" a może bardziej adekwatne określenie, że zwiększyła się lepkość cieczy.
Proszę o pomoc i podpowiedzi co dalej z tym robić?? Czy ta fermentacja osadu mogła ewidentnie zaszkodzić mojej warce??Comment
-
Biały osad wypływający z toni to drożdże (prawdopodobnie), ogólnie zachowaj spokój nic się nie dzieje. Nowe trendy w Usa promują przedłużenie fermentacji burzliwej kosztem zaniechania cichej. U nas się przelewa na cichą. Nie napowietrzaj przy przelewaniu (po ściance bez piany). Ogólnie wszystko OK bez paniki
na stresa .
Comment
-
Wielkie dzięki mark33,po twoich wskazówkach-> uspokojony, zrelaksowany rozlalem wczoraj do butelek. Piwo lezakuje temp 17stopni.
Wczesniej dla proby sciagnołem 2 butelki (bez cichej fermentacji - dla próby czy to w ogóle smakuje na piwo;p) Wczoraj otworzylem leżakującą 4 dni pierwszą warkepieni się pięknie, nie przegazowana.. smak "dobrze rokujący" ;p gorzki smak bittera....
Więc wszystko bedzie OK.. piszę tego posta w celu podkreślenia chyba najważniejszej rzeczy w piwowarstwie - trzeba zachować spokoj. Warce jednak tzreba dać czasDzieki za wskazówki.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
-
Channel: Czechy
-
-
Takie browarki to lubię, cisza spokój, a wokół browaru same pola. Ptaszki śpiewają, gdzieś w oddali kombajn kosi zboże, a my w tak pięknych okolicznościach przyrody sączymy smaczne piweczka, no życie jest piękne
.
Miejscem założenia rodzinnego browaru jest...-
Channel: Czechy
-
-
To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment