Dzień Dobry.
Na wstępie pragnąłbym napisać, iż niezmiernie ciesze się, że będę mógł współpracować z tak zacną grupą jak piwowarzy )
Z moich doświadczeń samorobnych: - kiełbasy, szynki i inne takie, sliwowica z własnych śliwek, wino z mirabelek ..... po tym wszystkim warzenie piwa wydawało mi się ta ekstra klasą.
No i zacząłem.... od dramatu.
Mianowicie. Szwagier dobra rada mówi - kup brew kita -się naucz. Kupiłem ....przytaszczyłem do domu wodę, gąsiorek, gotuję...mieszam.. wlewam do butli i.....
RATUNKU!! POMOCY!!
Mój gąsiorek nie ma 30 l. nie ma nawet 20!! - to jest 15 litrowe małe coś - byłem tak zaaferowany , że nie zwróciłem na to w ogóle uwagi - a tu pucha juz otwarta i rozpuszczona w wodzie.
Cóż było robić - wstawiłem, rura w korek, woda w rurę, cukierr - 15 blg, bulp robi pięknie
Co teraz?
- na fermentator bedę czekał kilka dni z poczty
- Gdynia to dziura, gdzie wiaderka z pokrywką nie kupię..
Policzyłem, że jeżeli do butelki 0,5 bede wlewał:
170ml wody z glukozą + 330 tego co w gąsiorku, w sumie bede miał 20 litrów, czyli prawie tyle ile być powinno.
Czy dobrze kombinuję?
Z mojej strony przyjmijcie żal czynny i skruchę, Wiem że browar to nie apteka, ale za taki fopas batów należy sie 100 co najmniej
Pozdrawiam
Von Igel
Na wstępie pragnąłbym napisać, iż niezmiernie ciesze się, że będę mógł współpracować z tak zacną grupą jak piwowarzy )
Z moich doświadczeń samorobnych: - kiełbasy, szynki i inne takie, sliwowica z własnych śliwek, wino z mirabelek ..... po tym wszystkim warzenie piwa wydawało mi się ta ekstra klasą.
No i zacząłem.... od dramatu.
Mianowicie. Szwagier dobra rada mówi - kup brew kita -się naucz. Kupiłem ....przytaszczyłem do domu wodę, gąsiorek, gotuję...mieszam.. wlewam do butli i.....
RATUNKU!! POMOCY!!
Mój gąsiorek nie ma 30 l. nie ma nawet 20!! - to jest 15 litrowe małe coś - byłem tak zaaferowany , że nie zwróciłem na to w ogóle uwagi - a tu pucha juz otwarta i rozpuszczona w wodzie.
Cóż było robić - wstawiłem, rura w korek, woda w rurę, cukierr - 15 blg, bulp robi pięknie
Co teraz?
- na fermentator bedę czekał kilka dni z poczty
- Gdynia to dziura, gdzie wiaderka z pokrywką nie kupię..
Policzyłem, że jeżeli do butelki 0,5 bede wlewał:
170ml wody z glukozą + 330 tego co w gąsiorku, w sumie bede miał 20 litrów, czyli prawie tyle ile być powinno.
Czy dobrze kombinuję?
Z mojej strony przyjmijcie żal czynny i skruchę, Wiem że browar to nie apteka, ale za taki fopas batów należy sie 100 co najmniej
Pozdrawiam
Von Igel
Comment