Brewkit - co czynić dalej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Von_Igel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.08
    • 25

    #16
    Nie obrażam. Wręcz daleki od tego.
    Wiadro bulga, że aż skacze )
    piwem pachnie pachnie w całej chacie. - że sie rymnęło.

    Wiesz jak jest -człek w zasadzie rozdarty jest pomiędzy:
    - instrukcją z papiera a..
    - głosem forum.

    A to, że pierwsze piwo wyjdzie słabe alkoholowo i niegorzkie - sam plus w zasadzie.
    Fermatator najpier zajął wanne, teraz stoi na środku przedpokoju. Jak miałbym przekonać żonę do tego - no przecież nie robiąc ciemne, mocne gorzkie piwo. - wyleciałbym z domu razem z całym sprzętem...

    Konec końców - za 5-6 dni pierwszy wyrób ląduje we flaszkach.
    dzień przerwy i.. zakładam nową produkcję.

    Fidoangel - taki FAQ byłby przydatny. Widzisz - zanim zacząłem wydzierać sie na forum, że pomocy.. gdzieś taki wątek był.. wiem, bo kiedyś czytałem...ale nikł, - znaczy sie nie moge odnaleźć.
    Jakbyś potrzebował podstawy (czyli listy pytań, jakie początkującemu przychodza do głowy) daj znać - chętnie pomoge.

    Darz Bór
    Von Igel

    Comment

    • Von_Igel
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.08
      • 25

      #17
      Seta - mam jeszcze do Ciebie pytanie. Została mi pucha jeszcze jedna - ciemnego stouta.
      Jeżeli rozpuszcze ją w 10l wody, bez cukru, to wyjdzie cos ekstra?
      Noci mniem, żeby zrobic więcej a puszka jest - więc chce ją przerobić ASAP.

      Comment

      • Von_Igel
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.08
        • 25

        #18
        Pucha to Coopers Wheat Beer

        Comment

        • Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

          #19
          Wyjdzie Extra Stout - to samo, z trochę silniejszą goryczką.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

          Comment

          • Von_Igel
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.08
            • 25

            #20
            czyli dobre? - nie wykrzywi mnie na lewą stronę?

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #21
              to samo, z trochę silniejszą goryczką
              I wielokrotnie mniej wyczuwalnym etanolem.
              Daj cukier, chociaż lepiej byłoby jakiś ekstrakt.
              Pszeniczniak to w ogóle nie musi być mocny taka 10-11 tka jak zrobiłeś będzie ok. Tylko, że ten cukier...

              Comment

              • Von_Igel
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.08
                • 25

                #22
                Jak do jednej puchy kita dodałem kilogram cukry wyszło mi 15blg. trochę sporo.
                moze tak ,75.... - zamienię go na brązowy cukier albo melasę.

                Comment

                • Infam
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.05
                  • 715

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  I wielokrotnie mniej wyczuwalnym etanolem.
                  Daj cukier, chociaż lepiej byłoby jakiś ekstrakt.
                  Pszeniczniak to w ogóle nie musi być mocny taka 10-11 tka jak zrobiłeś będzie ok. Tylko, że ten cukier...
                  Nie, Coopers Wheat Beer to puszka pierwszej warki. Teraz chodzi o puszkę stouta.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Von_igel Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jak miałbym przekonać żonę do tego - no przecież nie robiąc ciemne, mocne gorzkie piwo. - wyleciałbym z domu razem z całym sprzętem...
                  Nie jesteś zbytnio zmotywowany do uwarzenia porządnie nachmielonego stouta więc chyba powinieneś postarać się o ekstrakt.
                  "Dużo to nie znaczy Dobrze
                  Dobrze znaczy dużo"

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie, Coopers Wheat Beer to puszka pierwszej warki. Teraz chodzi o puszkę stouta.

                    Nie jesteś zbytnio zmotywowany do uwarzenia porządnie nachmielonego stouta więc chyba powinieneś postarać się o ekstrakt.
                    aaa... To jeszcze nie najgorzej. Stouta wg mnie to minimum 12blg powinno się robić. W sumie w nim to nawet ten etanol nie powinien być zbyt nachalny, ale oczywiście lepszy będzie z ekstraktem lub chociaż tym "cukrem browarniczym" czy jak to zwą (mieszanina glukozy i maltodekstryny) - zawsze część zostaje w piwie.

                    Comment

                    • Wujcio_Shaggy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 4628

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Von_Igel Wyświetlenie odpowiedzi
                      czyli dobre? - nie wykrzywi mnie na lewą stronę?
                      Trudno powiedzieć - zależy, jak przyjmujesz "zwykłe" stouty. Jeśli uważasz, że silniejsza goryczka "zmieści" Ci się w smaku, to próbuj. Ale lepiej dodać puchę ekstraktu i nastawić 20 litrów.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X