Brewkit - co czynić dalej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Von_Igel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.08
    • 25

    #16
    Nie obrażam. Wręcz daleki od tego.
    Wiadro bulga, że aż skacze )
    piwem pachnie pachnie w całej chacie. - że sie rymnęło.

    Wiesz jak jest -człek w zasadzie rozdarty jest pomiędzy:
    - instrukcją z papiera a..
    - głosem forum.

    A to, że pierwsze piwo wyjdzie słabe alkoholowo i niegorzkie - sam plus w zasadzie.
    Fermatator najpier zajął wanne, teraz stoi na środku przedpokoju. Jak miałbym przekonać żonę do tego - no przecież nie robiąc ciemne, mocne gorzkie piwo. - wyleciałbym z domu razem z całym sprzętem...

    Konec końców - za 5-6 dni pierwszy wyrób ląduje we flaszkach.
    dzień przerwy i.. zakładam nową produkcję.

    Fidoangel - taki FAQ byłby przydatny. Widzisz - zanim zacząłem wydzierać sie na forum, że pomocy.. gdzieś taki wątek był.. wiem, bo kiedyś czytałem...ale nikł, - znaczy sie nie moge odnaleźć.
    Jakbyś potrzebował podstawy (czyli listy pytań, jakie początkującemu przychodza do głowy) daj znać - chętnie pomoge.

    Darz Bór
    Von Igel

    Comment

    • Von_Igel
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.08
      • 25

      #17
      Seta - mam jeszcze do Ciebie pytanie. Została mi pucha jeszcze jedna - ciemnego stouta.
      Jeżeli rozpuszcze ją w 10l wody, bez cukru, to wyjdzie cos ekstra?
      Noci mniem, żeby zrobic więcej a puszka jest - więc chce ją przerobić ASAP.

      Comment

      • Von_Igel
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.08
        • 25

        #18
        Pucha to Coopers Wheat Beer

        Comment

        • Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

          #19
          Wyjdzie Extra Stout - to samo, z trochę silniejszą goryczką.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

          Comment

          • Von_Igel
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.08
            • 25

            #20
            czyli dobre? - nie wykrzywi mnie na lewą stronę?

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #21
              to samo, z trochę silniejszą goryczką
              I wielokrotnie mniej wyczuwalnym etanolem.
              Daj cukier, chociaż lepiej byłoby jakiś ekstrakt.
              Pszeniczniak to w ogóle nie musi być mocny taka 10-11 tka jak zrobiłeś będzie ok. Tylko, że ten cukier...

              Comment

              • Von_Igel
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.08
                • 25

                #22
                Jak do jednej puchy kita dodałem kilogram cukry wyszło mi 15blg. trochę sporo.
                moze tak ,75.... - zamienię go na brązowy cukier albo melasę.

                Comment

                • Infam
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.05
                  • 715

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                  I wielokrotnie mniej wyczuwalnym etanolem.
                  Daj cukier, chociaż lepiej byłoby jakiś ekstrakt.
                  Pszeniczniak to w ogóle nie musi być mocny taka 10-11 tka jak zrobiłeś będzie ok. Tylko, że ten cukier...
                  Nie, Coopers Wheat Beer to puszka pierwszej warki. Teraz chodzi o puszkę stouta.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Von_igel
                  Jak miałbym przekonać żonę do tego - no przecież nie robiąc ciemne, mocne gorzkie piwo. - wyleciałbym z domu razem z całym sprzętem...
                  Nie jesteś zbytnio zmotywowany do uwarzenia porządnie nachmielonego stouta więc chyba powinieneś postarać się o ekstrakt.
                  "Dużo to nie znaczy Dobrze
                  Dobrze znaczy dużo"

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
                    Nie, Coopers Wheat Beer to puszka pierwszej warki. Teraz chodzi o puszkę stouta.

                    Nie jesteś zbytnio zmotywowany do uwarzenia porządnie nachmielonego stouta więc chyba powinieneś postarać się o ekstrakt.
                    aaa... To jeszcze nie najgorzej. Stouta wg mnie to minimum 12blg powinno się robić. W sumie w nim to nawet ten etanol nie powinien być zbyt nachalny, ale oczywiście lepszy będzie z ekstraktem lub chociaż tym "cukrem browarniczym" czy jak to zwą (mieszanina glukozy i maltodekstryny) - zawsze część zostaje w piwie.

                    Comment

                    • Wujcio_Shaggy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 4628

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Von_Igel
                      czyli dobre? - nie wykrzywi mnie na lewą stronę?
                      Trudno powiedzieć - zależy, jak przyjmujesz "zwykłe" stouty. Jeśli uważasz, że silniejsza goryczka "zmieści" Ci się w smaku, to próbuj. Ale lepiej dodać puchę ekstraktu i nastawić 20 litrów.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • jujooo
                        Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                        jujooo
                        Witam serdecznie.

                        Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                        Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                        2023-08-23, 15:14
                      • wirdar1
                        Brewkit Czech Pils
                        wirdar1
                        Witam
                        To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                        Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                        13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                        2023-03-21, 15:51
                      • RomaNzRumunii
                        Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                        RomaNzRumunii
                        Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                        2021-01-25, 20:25
                      • SielskieWzgorze
                        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                        SielskieWzgorze
                        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                        ...
                        2024-02-19, 09:28
                      • dadek
                        Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                        dadek
                        Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                        2023-12-05, 00:56
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...