wygląd piwa po dojrzewaniu???

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leszek21
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 12

    #1

    wygląd piwa po dojrzewaniu???

    Witam
    Pierwszy raz próbuję zrobić piwo od podstaw no i największy jak dla mnie problem pojawił sie na końcu.....na szczęście nie robiłem tego piwa w dużych ilościach

    Mam pytanie jak powinna wyglądać powierzchnia piwa po około 6 tygodniach dojrzewania??

    poniżej przedstawiam zdjęcie...czy to piwo powinno tak wygladać na powierzchni i czy po prostu coś zrobiłem źle????
    Attached Files
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Nie powinno tak wyglądać, ale jest mała szansa, że będzie wypijalne. Spróbuj.

    Zerknij tu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2009-08-15, 21:15.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10806

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leszek21
      Witam
      Mam pytanie jak powinna wyglądać powierzchnia piwa po około 6 tygodniach dojrzewania??
      to kanał , w czym to piwo dojrzewa ?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        Za mało informacji. Poza tym, że wygląda to na ostrą infekcję bakteryjną.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • leszek21
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.06
          • 12

          #5
          piwo dojrzewa w baniaku od wina
          przez tydzień niestety dojrzewało w temperaturze około 20 C
          potem w temperaturze kilkunastu stpni (niestety tylko takie warunki miałem)

          Comment

          • leszek21
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.06
            • 12

            #6
            Czy wiecie co może byc przyczyną powstania kożucha na powierzchni?

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leszek21
              Czy wiecie co może byc przyczyną powstania kożucha na powierzchni?
              Infekcja jak byk lekki kożuch/nalot może powstać po natlenieniu młodego piwa (np. podczas przelewania na cichą) Twoje niestety w kanał , pleśniami można się poważnie zatruć.
              Odrobinkę bez nalotu skosztuj i ładnie nam tu opisz.
              Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-08-15, 22:12.

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #8
                To to piwo 6 tygodni w baniaku leży
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #9
                  Dajcie spokój, już link podany i takie tam. Po co kolejny raz ...
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10806

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leszek21
                    Czy wiecie co może byc przyczyną powstania kożucha na powierzchni?
                    niedokładna dezynfekcja , octówki ?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • leszek21
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.06
                      • 12

                      #11
                      Dzięki za pomoc

                      Comment

                      • Infam
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.05
                        • 715

                        #12
                        Są to wg mnie drożdże kożuchujące. Do rozmnażania konieczny jest tlen. I w Twoim przypadku tak to wygląda - mała ilość piwa w baniaku. Mogą one skazać piwo na ceramikę ale nie muszą. Niejednokrotnie można zapobiec tej przypadłości. Należy spróbować (na własną odpowiedzialność) próbkę piwa bez tego nalotu. Jeśli syf - to wiadomo. Jeśli ok, to zciągnąć piwo rurką tak, żeby nie zassać kożuszka.
                        Piłem kiedyś piwo, na którego powierzchni ukazał się kożuch (a raczej film kożucha). Było ok.
                        Tu kiedyś coś było.
                        "Dużo to nie znaczy Dobrze
                        Dobrze znaczy dużo"

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Ja się pytam, po co to piwo tyle tygodni w baniaku? No, chyba, że to dolna fermentacja? Bo jak nie to już dawno w butlach powinno dojrzewać.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • leszek21
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.06
                            • 12

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Ja się pytam, po co to piwo tyle tygodni w baniaku? No, chyba, że to dolna fermentacja? Bo jak nie to już dawno w butlach powinno dojrzewać.
                            z tego co wiem piwo powinno dojrzewać około 4 - 6 tygodni

                            Comment

                            • Maidenowiec
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.07
                              • 2287

                              #15
                              W butelkach.
                              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                              Thou shallt not spilleth thy beer!

                              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • ART
                                Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
                                ART
                                Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

                                Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

                                Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
                                2024-10-12, 21:15
                              • Brandis
                                Chmielenie na zimno.
                                Brandis
                                Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
                                Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
                                2020-02-05, 17:00
                              • Orzech1988
                                X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                                Orzech1988
                                Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

                                Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
                                2019-01-13, 22:23
                              • heckler
                                Valtice, Zámecká 1222, Pivovar Feldsberg
                                heckler
                                Valtice to małe winiarskie miasto położone tuż przy granicy z Austrią. Wraz z pobliskim miasteczkiem Lednice tworzą wpisany na światową listę UNESCO obszar Valticko-Lednicki.
                                Obszar ten na Listę Dziedzictwa UNESCO został wpisany w 1996 roku . Podczas stuleci powstawał tutaj wyjątkowy...
                                2018-10-02, 10:28
                              • ART
                                Pinta, Hop Selection - Nelson Sauvin
                                ART
                                Mamy tutaj takiego delikwenta z Pinty. Dobra hazy IPA. Spożywczo wszystko jak należy, dobrze zbalansowana, wygląd zgodny z oczekiwaniem. Ale opisywana na ecie z perłową wstawką jest jako single hop. No więc można by pomyśleć że to nachmielone tylko Nelsonem. Ale po luknięciu pod kod QR z...
                                2025-03-15, 13:34
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...