Witam,
mam takie nietypowe pytanie. Najpierw uwarzyłem pierwszą warkę z brew-kitu WES-owego, ale tam nie było właściwie zabawy, wziąłem się więc za zestaw prawdziwy lager z browamatora, który ma drożdże dolnej fermentacji saflager34w/70 (albo jakoś tak). Uwarzyłem jak trzeba, dodałem drożdże, zaczęły pracować. W pokoju mam 13oC, dodałem drożdże, gdy brzeczka miała 29oC i do dzisiaj temperatura od wczorajszej nocy spadła do 24 stopni. Moje pytanie brzmi:
czy po zadaniu drożdży można jeszcze całość schłodzić np w wannie z zimną wodą do tych 12-13oC, czy to zabije już drożdże, czy może jeszcze poczekać, aż brzeczka schłodzi się bardziej? (temperatura dla tych drożdży to max 15 stopni).
Pozdrawiam,
Cajanus
P.S. Pierwszy post tutaj, więc nie bijcie nowego
mam takie nietypowe pytanie. Najpierw uwarzyłem pierwszą warkę z brew-kitu WES-owego, ale tam nie było właściwie zabawy, wziąłem się więc za zestaw prawdziwy lager z browamatora, który ma drożdże dolnej fermentacji saflager34w/70 (albo jakoś tak). Uwarzyłem jak trzeba, dodałem drożdże, zaczęły pracować. W pokoju mam 13oC, dodałem drożdże, gdy brzeczka miała 29oC i do dzisiaj temperatura od wczorajszej nocy spadła do 24 stopni. Moje pytanie brzmi:
czy po zadaniu drożdży można jeszcze całość schłodzić np w wannie z zimną wodą do tych 12-13oC, czy to zabije już drożdże, czy może jeszcze poczekać, aż brzeczka schłodzi się bardziej? (temperatura dla tych drożdży to max 15 stopni).
Pozdrawiam,
Cajanus
P.S. Pierwszy post tutaj, więc nie bijcie nowego
Comment