drożdże

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cajanus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.08
    • 1

    drożdże

    Witam,

    mam takie nietypowe pytanie. Najpierw uwarzyłem pierwszą warkę z brew-kitu WES-owego, ale tam nie było właściwie zabawy, wziąłem się więc za zestaw prawdziwy lager z browamatora, który ma drożdże dolnej fermentacji saflager34w/70 (albo jakoś tak). Uwarzyłem jak trzeba, dodałem drożdże, zaczęły pracować. W pokoju mam 13oC, dodałem drożdże, gdy brzeczka miała 29oC i do dzisiaj temperatura od wczorajszej nocy spadła do 24 stopni. Moje pytanie brzmi:
    czy po zadaniu drożdży można jeszcze całość schłodzić np w wannie z zimną wodą do tych 12-13oC, czy to zabije już drożdże, czy może jeszcze poczekać, aż brzeczka schłodzi się bardziej? (temperatura dla tych drożdży to max 15 stopni).

    Pozdrawiam,

    Cajanus

    P.S. Pierwszy post tutaj, więc nie bijcie nowego
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

    #2
    Chodzi o drożdże Saflager W34/70? Zakres temperatur w jakich najlepiej pracują te drożdże to 9-15°C (najlepiej 12°C). Zresztą na stronie BA w opisie tych drożdży również jest taka informacja. Spokojnie możesz schłodzić tą brzeczkę w wannie.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cajanus
      W pokoju mam 13oC, dodałem drożdże, gdy brzeczka miała 29oC i do dzisiaj temperatura od wczorajszej nocy spadła do 24 stopni.
      Zaszczepienie tych drożdży w brzeczce o temp. 29 st. to nie był dobry pomysł. Takie szoki temperaturowe to dla drożdży nic dobrego - mogą być kłopoty z fermentacją. Lepiej schłodzić brzeczkę w wanie (czy w inny sposób) przed zadaniem drożdży. Swoją drogą jak to robisz, że w sierpniu masz w pokoju 13 st.?

      Comment

      • hasintus
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.07
        • 850

        #4
        Tak czy inaczej "prawdziwy lager" to już z tego nie wyjdzie. Można schłodzić albo pozostawić w najchłodniejszym miejscu jakie się znajdzie. Moim zdaniem nie ma to już większego znaczenia.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X