drożdże

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cajanus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.08
    • 1

    #1

    drożdże

    Witam,

    mam takie nietypowe pytanie. Najpierw uwarzyłem pierwszą warkę z brew-kitu WES-owego, ale tam nie było właściwie zabawy, wziąłem się więc za zestaw prawdziwy lager z browamatora, który ma drożdże dolnej fermentacji saflager34w/70 (albo jakoś tak). Uwarzyłem jak trzeba, dodałem drożdże, zaczęły pracować. W pokoju mam 13oC, dodałem drożdże, gdy brzeczka miała 29oC i do dzisiaj temperatura od wczorajszej nocy spadła do 24 stopni. Moje pytanie brzmi:
    czy po zadaniu drożdży można jeszcze całość schłodzić np w wannie z zimną wodą do tych 12-13oC, czy to zabije już drożdże, czy może jeszcze poczekać, aż brzeczka schłodzi się bardziej? (temperatura dla tych drożdży to max 15 stopni).

    Pozdrawiam,

    Cajanus

    P.S. Pierwszy post tutaj, więc nie bijcie nowego
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #2
    Chodzi o drożdże Saflager W34/70? Zakres temperatur w jakich najlepiej pracują te drożdże to 9-15°C (najlepiej 12°C). Zresztą na stronie BA w opisie tych drożdży również jest taka informacja. Spokojnie możesz schłodzić tą brzeczkę w wannie.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cajanus
      W pokoju mam 13oC, dodałem drożdże, gdy brzeczka miała 29oC i do dzisiaj temperatura od wczorajszej nocy spadła do 24 stopni.
      Zaszczepienie tych drożdży w brzeczce o temp. 29 st. to nie był dobry pomysł. Takie szoki temperaturowe to dla drożdży nic dobrego - mogą być kłopoty z fermentacją. Lepiej schłodzić brzeczkę w wanie (czy w inny sposób) przed zadaniem drożdży. Swoją drogą jak to robisz, że w sierpniu masz w pokoju 13 st.?

      Comment

      • hasintus
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.07
        • 850

        #4
        Tak czy inaczej "prawdziwy lager" to już z tego nie wyjdzie. Można schłodzić albo pozostawić w najchłodniejszym miejscu jakie się znajdzie. Moim zdaniem nie ma to już większego znaczenia.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • wirdar1
          Brewkit Czech Pils
          wirdar1
          Witam
          To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
          Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
          13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
          2023-03-21, 16:51
        • Piotr7
          drożdże dla początkującego
          Piotr7
          Witam!
          Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
          Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
          2024-12-09, 14:24
        • etman
          Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
          etman
          Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
          White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

          Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
          2024-11-23, 19:56
        • etman
          Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
          etman
          Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
          Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

          Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
          2024-10-29, 22:38
        • e-prezes
          Osjann, Hazy IPA
          e-prezes
          Tak jak tu pisałem miesiąc temu była promocja nowych piw browaru Osjann i w tym tego. W dniu premiery smakowało tak wybornie, że wypiłem 3. Teraz wiem dlaczego...

          Kolega Gisou upierał się, że to APA bardziej niż IPA, ale w każdym bądź razie jest to wersja "session". Na...
          2025-04-07, 16:00
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...