Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26
Wyświetlenie odpowiedzi
Brewkit Coopers Lager ważne pytania
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cienki Wyświetlenie odpowiedziMam pewne pytanie w związku z ekstraktem słodowym. Jeśli zamiast cukru dodajemy właśnie ekstrakt to ile go dodajemy? Też 1kg czy może 1,7(bo w takich puchach sprzedają)?
Comment
-
-
Pozwólcie, że podepnę się pod ten temat. Zakupiłem zestaw startowy z Browamatora i chcę użyć tylko Brewkita (Geordie Lager - 1.5 kg) i BA brew-kit PLUS (mieszanka suchego ekstraktu słodowego i glukozy; waga - 1 kg). Jak podzielić teraz ekstrakt? Czy 0.7 kg do fermentacji właściwej i 0.3 kg do refermentacji, to dobry pomysł? Myślę o końcowej pojemności w postaci 17 litrów.
Comment
-
-
Z logiką to u ciebie nietęgo:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujek Wyświetlenie odpowiedzi... BA brew-kit PLUS (mieszanka suchego ekstraktu słodowego i glukozy...
Z moich doświadczeń wynika, że nie ma żadnego znaczenia dla smaku, jakiego surowca użyjesz do refermentacji, a decyzja o używaniu odstawionej uprzednio brzeczki ma podłoże głównie ideologiczne.
Comment
-
-
Potrzeba 5-6 g cukru na litr żeby właściwie nagazować piwo, da to łącznie jakieś 100g przy 17 litrach. Pomimo że ekstraktu trzeba nieco więcej niż czystego cukru do refermentacji, to jednak 300g może się źle skończyć.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Witam,
Mam pytanie tydzień temu w niedzielę zrobiłem piwo coopers lager w sobotę w niedzielę i do teraz BLG staneło na 3 i nie chce zejść niżej i co teraz mam robić butelkować czy jeszcze czekać. Jeszcze jedno pytanko do refermentacji chciałem użyć ekstraktu słodowego na instrukcji jest napisane żeby dać 4 g cukru na butelkę czy tyle samo mam dać ekstraktu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Boher Wyświetlenie odpowiedziWitam,
Mam pytanie tydzień temu w niedzielę zrobiłem piwo coopers lager w sobotę w niedzielę i do teraz BLG staneło na 3 i nie chce zejść niżej i co teraz mam robić butelkować czy jeszcze czekać. Jeszcze jedno pytanko do refermentacji chciałem użyć ekstraktu słodowego na instrukcji jest napisane żeby dać 4 g cukru na butelkę czy tyle samo mam dać ekstraktu.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment