Brewkit Coopers Lager ważne pytania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #61
    Uzasadnienie:

    Doppelbock, Jan Krysiak (wena)
    Piwo wykonane według tej receptury otrzymało tytuł Grand Championa KPD 2009 tym samym wygrywając VII KPD w Żywcu!!! Co więcej piwo to zostało uwarzone w Browarze Brackim Cieszynie. (...)
    Butelkujemy z użyciem 170g glukozy.

    Pils, Andrzej Smyk (anteks)
    Piwo wykonane według tej receptury zajęło w I miejsce w słowackim konkursie Slovak Homebrewing Star 2009, w kategorii piw jasnych warzonych ze słodów o ekstrakcie do 14Blg. (...)
    Refermentacja z dodatkiem cukru 5,5g/l

    Pilzner Bohemski (Wyłudzkie Pełne), Czesław Dziełak (Dagome)
    Piwo wykonane według tej receptury zajęło w swojej kategorii I miejsce w VII KPD w Żywcu. (...)
    Refermentacja 150g glukozy

    Saison, Dorota Chrapek (dori)
    Piwo wykonane według tej receptury zajęło w swojej kategorii I miejsce w VII KPD w Żywcu. Jury ponoć nie miało uwag krytycznych (...)
    Refermentacja 160g glukozy

    Porter bałtycki 22blg - "Jajecznica"
    piwo zdobyło I miejsce w VII Konkursie Piw Domowych Żywiec 2009 w kategorii porter bałtycki
    (...)rozlew do butelek 70 g cukru na 10 l piwa

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #62
      I co chcesz tym udowodnić? Podaj mi wyniki badań laboratoryjnych, że glukoza jest lepsza od ektraktu słodowego. Może te piwa byłyby jeszcze lepsze, gdyby do refermentacji użyto ekstraktu.

      Zresztą glukozy użyto do 60% zwycięskich piw. Do 40% użyto cukru. To nie jest miażdżąca przewaga.
      Last edited by Krzysiu; 2009-09-04, 12:35.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi

        Pils, Andrzej Smyk (anteks)
        Piwo wykonane według tej receptury zajęło w I miejsce w słowackim konkursie Slovak Homebrewing Star 2009, w kategorii piw jasnych warzonych ze słodów o ekstrakcie do 14Blg. (...)
        Refermentacja z dodatkiem cukru 5,5g/l
        czuję się wywołany do tablicy
        Kilka razy używalem glukozy i stwierdziłem że nie ma różnicy- to po co przepłacać
        A tak poważnie to używam cukru bo jest łatwo dostępny , stoi nawet w kuchni na stole podczas butelkowania
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • andrz26
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.08
          • 68

          #64
          W zwiazku z powyzszym radzicie, by jak narazie stosowac wylacznie cukier? Bo kupno ekstraktu slodowego odpada ( 45 zl brewkit + 30 ekstrakt, to juz sporo pieniedzy). Zastanawiam się nad obniżeniem kosztów stąd moje dzisiejsze zapytanie.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzi
            W zwiazku z powyzszym radzicie, by jak narazie stosowac wylacznie cukier? Bo kupno ekstraktu slodowego odpada ( 45 zl brewkit + 30 ekstrakt, to juz sporo pieniedzy). Zastanawiam się nad obniżeniem kosztów stąd moje dzisiejsze zapytanie.
            do warzenia ekstrakt , cukier do refermentacji
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #66
              to i to i już masz 10 zł oszczędności
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                I co chcesz tym udowodnić? Podaj mi wyniki badań laboratoryjnych, że glukoza jest lepsza od ektraktu słodowego. Może te piwa byłyby jeszcze lepsze, gdyby do refermentacji użyto ekstraktu.

                Zresztą glukozy użyto do 60% zwycięskich piw. Do 40% użyto cukru. To nie jest miażdżąca przewaga.
                Ja nie twierdzę, że glukoza jest lepsza od ekstraktu. Praktyka pokazuje, że nie jest dużo gorsza (przy udziale <5%).
                Zaś różnica między buraczanym a glukozą... Jeśli drożdże są w dobrej kondycji to raczej nie ma różnicy. Sam zamierzam się przerzucić na cukier do refermentacji, więc nie będę go krytykował... Z drugiej strony Marusia pisała coś (nie chce mi sie szukać) nt powrotu do glukozy, bo cukier miewa różną zawartość cukru w cukrze...
                W ogóle rozmawiamy setny raz o tym samym:
                Podstawa to baza surowcowa, czyli co jest potrzebne by uwarzyć swoje piwo.
                Last edited by Seta; 2009-09-04, 13:14.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ja nie twierdzę, że glukoza jest lepsza od ekstraktu. Praktyka pokazuje, że nie jest dużo gorsza ...
                  No i wyszło na moje.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  ... przy udziale <5%...
                  Możnaby mniemać, że ktoś daje do refermentacji więcej niż 5% cukru. W półlitrowej butelce 5% cukru do refermentacji to 25 g. To już nie granat, a porządna bomba. W podanych wyżej przepisach 2 i 5 ilość cukru wynosi odpowiednio 2,75 g/l i 3,5 g/l, czyli 0,55% i 0,7%.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzi
                    a czym sie rozni slod od ekstraktu? Jezeli chcialbym kupic slod ( wychodzi sporo taniej) to co nalezy z nim zrobic i w jakiej ilosci zeby nadawal sie do gotowca 23 litry?
                    Kolego, a może tak poczytaj? Pytać "czym się różni słód od ekstraktu" biorąc się za warzenia piwa - no gratki, jestem w szoku
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #70
                      Chodziło mi o max 5% w zasypie - np na 4kg słodu 200c cukru...

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #71
                        Ciekawa teoria - tzn. że im słabsze piwo, tym mniej gazu? A do portera bałtyckiego trzeba sypać 10g na litr? O ile pamiętam, cukier do refermentacji ZAWSZE obliczało się w stosunku do ilości otrzymanego piwa w litrach.

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #72
                          Krzysiu - weź jeszcze raz przeczytaj co napisałem 5 postów temu...

                          Edit: "X < 5" oznacza u nas w Polsce B "x mniejsze od 5"
                          Ilość cukru oblicza się na podstawie pojemności piwa, ale jego wpływ na smak można szacować na podstawie wagi zasypu - te 200g będzie w porterze mniej wyczuwalne niz w grodzisku.
                          Last edited by Seta; 2009-09-05, 08:03.

                          Comment

                          • andrz26
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.08
                            • 68

                            #73
                            Witam ponownie
                            W czwartek wieczorem nastawiłem kolejny brewkit Coopers. ( upłynęło 36 godzin od zadania drożdży). Nastaw znajduje się tym razem w pojemniku fermentacyjnym z rurką i kranikiem i tym razem nie na cukrze lecz na 1 kg glukozy krystalicznej. Nie zauważyłem jednak do dziś rana bąbelkowania w rurce i oto moje pytanie:
                            Czy coś się może dziać złego? Czy to może jeszcze za wcześnie na widoczną fermentację? ( ze względu na to, ze jest to pojemnik platikowy). Dodam, że zostały zachowane wszystkie procedury jak i właściwa temperatura.
                            Dzięki za podpowiedzi.
                            Pozdrawiam

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #74
                              Uchyl wieko i sprawdź czy nie ma śledu piany. Nie panikuj.

                              Comment

                              • andrz26
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.08
                                • 68

                                #75
                                Pozwolilem sobie odpuscic z kranika doslownie troszeczke i zauwazylem, ze plyn jest jasniejszy niz jak go nastawialem i sa slady gazu. Wyglada mi na to, ze jednak fermentacja jest mimo, ze nie widac tego poprzez rurke fermentacyjna

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X