Brewkit Coopers Lager ważne pytania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrz26
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.08
    • 68

    #91
    Witam ponownie

    Zamieszczam link do pewnego sklepu z Australi:



    Co o tym sądzicie? Nie jest to lekka przesadza? A może dobry pomysł? To przecież zwykły filtr do wody.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam ponownie

      Zamieszczam link do pewnego sklepu z Australi:
      Jaki to sklep??? Przecież to ebay czyli cos jak nasze allegro
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • andrz26
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.08
        • 68

        #93
        Oni tam mają coś takiego jak sklep ebay... z resztą w allegro to też już funkcjonuje.

        Comment

        • andrz26
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.08
          • 68

          #94
          Witam ponownie
          Jestem już po kilku warkach z brewkitów Coopersa. Nastawiałem European Lager oraz Wheat, mam w piwnicy kilka skrzynek. Otóż mam pytanie, dlaczego za każdym razem, nawet po 8 dniach burzliwej ten Lager ma 2 st. Blg a nie 1? Osad na dnie mało zwarty. W butelkach dużo osadu i to niezależnie, czy była wcześniej fermentacja cicha czy jej nie było. Dodam, że przy pszenicznym to nie występuje, już po 6 dniach fermentacji osad na dnie jest dość zwarty a w butelkach jest go niewiele. Nasuwa mi się myśl, że może prowadzę burzliwą fermentację w zbyt wysokiej temperaturze. Fermentatory stoją w kotłowni, temperatura brzeczki ok 22 - 25 st., waha się ze wzgelu na to czy się pali w piecu czy nie. Może to niestabilna temperatura?

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #95
            A po cóż ci 1Blg?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • andrz26
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.08
              • 68

              #96
              Bo niby 1 Blg ma być... a jest 2

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #97
                moje jak odfermentują do 3 to jest święto
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Bo niby 1 Blg ma być... a jest 2
                  Im niższe Blg tym piwo bardziej wodniste. Tym co napisali w instrukcji się nie przejmuj.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • andrz26
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.08
                    • 68

                    #99
                    ja mam wrażenie, że jest niedofermentowane. Nie wiem skąd sie bierze tyle osadu akurat w tym gatunku piwa. Mocno sie pieni przy rozlewie, czuć ostro na drożdże. Może zwyczajnie za młode?

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzi
                      ja mam wrażenie, że jest niedofermentowane. Nie wiem skąd sie bierze tyle osadu akurat w tym gatunku piwa. Mocno sie pieni przy rozlewie, czuć ostro na drożdże. Może zwyczajnie za młode?
                      2 blg i niedofermentowane , jeśli masz za dużo osadu zlej na cichą . Duża piana może byś efektem dodania zbyt wiele środka do refermentacji
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • andrz26
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.08
                        • 68

                        Ten gatunek chyba tak ma... Musi dłuuugo leżakować. Teraz mam w kuflu takie dwumiesięczne i jest troszke lepsze, jednak osadu i tak dużo. Pomimo cichej fermentacji.

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          Osad nie ma raczej nic wspólnego ze stopniem odfermentowania. 2 blg to mało. Śmiało butelkuj.
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • Orzelek76
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.11
                            • 15

                            Pozwolę sobie podłączyć się pod ten temat.
                            Mam pytanie - kupiłem wode w 5-litrowych pojemnikach (Lidl), czy przed dodaniem jej do brzeczki trzeba ją przegotować? Przyznam, że miałbym z tym pewne problemy logistyczne

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Orzelek76 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Pozwolę sobie podłączyć się pod ten temat.
                              Mam pytanie - kupiłem wode w 5-litrowych pojemnikach (Lidl), czy przed dodaniem jej do brzeczki trzeba ją przegotować? Przyznam, że miałbym z tym pewne problemy logistyczne
                              Po kiego grzyba skoro będziesz gotował godzinę z chmielem.

                              Comment

                              • Orzelek76
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2009.11
                                • 15

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Po kiego grzyba skoro będziesz gotował godzinę z chmielem.
                                Z jakim chmielem? Robię piwo z puszki
                                Coś źle napisałem?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X