Nikt nie gotuje, a niektórzy nawet używają zwykłej kranówy, ja kupiłem filtr i leje filtrowaną, wychodzi trochę taniej a nie masz w wodzie metali i innych syfów.
Brewkit Coopers Lager ważne pytania
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Orzelek76 Wyświetlenie odpowiedziZ jakim chmielem? Robię piwo z puszki
Coś źle napisałem?W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
Piotr
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedziNikt nie gotuje, a niektórzy nawet używają zwykłej kranówy, ja kupiłem filtr i leje filtrowaną, wychodzi trochę taniej a nie masz w wodzie metali i innych syfów.
Jutro nastawiam swoją pierwszą warkę
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Orzelek76 Wyświetlenie odpowiedziPozwolę sobie podłączyć się pod ten temat.
Mam pytanie - kupiłem wode w 5-litrowych pojemnikach (Lidl), czy przed dodaniem jej do brzeczki trzeba ją przegotować? Przyznam, że miałbym z tym pewne problemy logistyczne
A może poczytaj co to: brzeczka, ekstrakt słodowy suchy lub płynny, brewkit nachmielony lub nie nachmielony, warzenie. Na początek wystarczy. I staraj się nie tracić czasu i nie wyrzucać pieniędzy w przysłowiowe błoto bo to takie nieekologiczne"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Ja leje wode prosto ze studni... Dwa czajniki wrzątku dla rozpuszczenia cukru i brewkita, pozniej reszta prosto z kranu. Wychodzi od razu temperatura taka jaka powinna być, drodże i po wszystkim.
Na marginesie, polecam Australian Bitter i Wheat beer z Coopersa. Żaden Lager sie nie umywa Do spożycia już po 10 dniach leżakowania, idealnie czyste i nagazowane. Zero posmaku drożdżowego i trwała, gęsta pianka
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedziNikt nie gotuje, a niektórzy nawet używają zwykłej kranówy, ja kupiłem filtr i leje filtrowaną, wychodzi trochę taniej a nie masz w wodzie metali i innych syfów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziDo czego chcesz dodać wodę? Do brzeczki? A skąd ją weźmiesz?
A może poczytaj co to: brzeczka, ekstrakt słodowy suchy lub płynny, brewkit nachmielony lub nie nachmielony, warzenie. Na początek wystarczy. I staraj się nie tracić czasu i nie wyrzucać pieniędzy w przysłowiowe błoto bo to takie nieekologiczne
Postanowiłem sporządzić piwo z brewkitu, co widać po temacie wątku i zadałem proste pytanie, a ty się popisujesz znajomością fachowej terminologii. Ciekawe czy sam ucząc się jeździć samochodem korzystałeś z podręczników do termodynamiki, elektrotechniki..
BTW nie gotowałem wody, jak radziliście, piwko ładnie pracuje, zobaczymy co będzie dalej
Comment
-
-
Czasami nie mogę się powstrzymać, aby czegoś takiego nie napisać.
Porównanie Twojego pytania z samochodem wygląda tak: jak szybko zacznie przyspieszać mój samochód gdy lekko nacisnę hamulec?
To o czym pisałem to nie żadna fachowa terminologia tylko podstawy, aby można zrozumieć o co Ci chodzi i w miarę możliwości udzielić trafnej porady."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziPorównanie Twojego pytania z samochodem wygląda tak: jak szybko zacznie przyspieszać mój samochód gdy lekko nacisnę hamulec?
Comment
-
-
Witam. Ja czegoś nie rozumiem.
Tyle się naczytałem, że Lagery to piwa dolnej fermentacji, fermentujące w temp. relatywnie niskiej, ok ~10 st. C. Tymczasem do brewkitów dołączane są drożdże (jakieś noł-nejmy) z zalecaną temperaturą fermentacji 18-22 st. C, wiec ewidentnie górnej fermentacji.
Dlaczego producenci tak robią? Jest to czymś uwarunkowane? Tańsze drożdze, szybsza fermentacja? Ma to jakiś wpływ na późniejszy smak?
Comment
-
-
Na to pytanie to raczej odpowiedzi szukaj u źródła, czyli pisz do tych sklepów.
A drożdże, ich rodzaj, mają zdecydowany wpływ na smak piwa."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNa to pytanie to raczej odpowiedzi szukaj u źródła, czyli pisz do tych sklepów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNie do sklepów, tylko do producenta. Skąd ktokolwiek oprócz Coopersowców ma wiedzieć, dlaczego nazywają lagerem piwo, do którego dołączają drożdże górnej fermentacji? Też mnie to nie raz zastanawiało
A może podyktowane jest to tym, że rzeszą odbiorców brewkitów są "bardzo początkujący amatorzy", którzy nie są w stanie sprostać wymaganiom zakresów temperatur dolnej fermentacji !?
Jest taka najdroższa linia Coopers`a, być może tam są już dolniaki.
Ale jak każdy wie, na saszetkach zwyczajowo nie ma etykiety.
Comment
-
-
A jaka to droższa linia? Możesz ją gdzieś wskazać, gdzie można ew. kupić? Z tego co wiem, zapasy Coopersów w Polsce się już kończą, toteż asortyment się wyczerpuje. Podobno po nowym roku ma być nowa dostawa. Jeśli chodzi o drożdże, rzeczywiście powodem może być trudność w utrzymaniu tak niskiej temperatury fermentacji. Zrezygnowałem z Lagerów Coopersa, są inne, o wiele lepsze gatunki bardziej przypominające nasze rodzime piwa.
Comment
-
-
Zrobiłem to piwo z brewkita Coopers lager (dziś przelałem na cicha fermentacje) i jestem lekko zawiedziony. Łyknąłem co nieco podczas zlewania, wiadomo ze cieple i nienagazowane, ale mimo to spodziewałem się czegoś więcej. Strasznie to lurowate, chyba popełniłem błąd robiąc z jednej puszki 22 litry napoju. No chyba, że cicha fermentacja, a następnie kilka tygodni w butelkach coś da...
Comment
-
Comment