Nikt nie gotuje, a niektórzy nawet używają zwykłej kranówy, ja kupiłem filtr i leje filtrowaną, wychodzi trochę taniej a nie masz w wodzie metali i innych syfów.
Brewkit Coopers Lager ważne pytania
Collapse
X
-
-
Comment
-
Comment
-
A może poczytaj co to: brzeczka, ekstrakt słodowy suchy lub płynny, brewkit nachmielony lub nie nachmielony, warzenie. Na początek wystarczy. I staraj się nie tracić czasu i nie wyrzucać pieniędzy w przysłowiowe błoto bo to takie nieekologiczne"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Ja leje wode prosto ze studni... Dwa czajniki wrzątku dla rozpuszczenia cukru i brewkita, pozniej reszta prosto z kranu. Wychodzi od razu temperatura taka jaka powinna być, drodże i po wszystkim.
Na marginesie, polecam Australian Bitter i Wheat beer z Coopersa. Żaden Lager sie nie umywaDo spożycia już po 10 dniach leżakowania, idealnie czyste i nagazowane. Zero posmaku drożdżowego i trwała, gęsta pianka
Comment
-
Nie prawda. Ja czasem gotuje - pomaga to odchlorować i odpowietrzyć wodę oraz ją zmiękczyć. Przy górniakach teraz mi się nie chce, ale przy pilsach - jak będę miał czas pewnie czasem przegotuję...Comment
-
Do czego chcesz dodać wodę? Do brzeczki? A skąd ją weźmiesz?
A może poczytaj co to: brzeczka, ekstrakt słodowy suchy lub płynny, brewkit nachmielony lub nie nachmielony, warzenie. Na początek wystarczy. I staraj się nie tracić czasu i nie wyrzucać pieniędzy w przysłowiowe błoto bo to takie nieekologiczne
Postanowiłem sporządzić piwo z brewkitu, co widać po temacie wątku i zadałem proste pytanie, a ty się popisujesz znajomością fachowej terminologii. Ciekawe czy sam ucząc się jeździć samochodem korzystałeś z podręczników do termodynamiki, elektrotechniki..
BTW nie gotowałem wody, jak radziliście, piwko ładnie pracuje, zobaczymy co będzie dalejComment
-
Czasami nie mogę się powstrzymać, aby czegoś takiego nie napisać.
Porównanie Twojego pytania z samochodem wygląda tak: jak szybko zacznie przyspieszać mój samochód gdy lekko nacisnę hamulec?
To o czym pisałem to nie żadna fachowa terminologia tylko podstawy, aby można zrozumieć o co Ci chodzi i w miarę możliwości udzielić trafnej porady."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
-
Witam. Ja czegoś nie rozumiem.
Tyle się naczytałem, że Lagery to piwa dolnej fermentacji, fermentujące w temp. relatywnie niskiej, ok ~10 st. C. Tymczasem do brewkitów dołączane są drożdże (jakieś noł-nejmy) z zalecaną temperaturą fermentacji 18-22 st. C, wiec ewidentnie górnej fermentacji.
Dlaczego producenci tak robią? Jest to czymś uwarunkowane? Tańsze drożdze, szybsza fermentacja? Ma to jakiś wpływ na późniejszy smak?Comment
-
Na to pytanie to raczej odpowiedzi szukaj u źródła, czyli pisz do tych sklepów.
A drożdże, ich rodzaj, mają zdecydowany wpływ na smak piwa."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
-
Comment
-
A może podyktowane jest to tym, że rzeszą odbiorców brewkitów są "bardzo początkujący amatorzy", którzy nie są w stanie sprostać wymaganiom zakresów temperatur dolnej fermentacji !?
Jest taka najdroższa linia Coopers`a, być może tam są już dolniaki.
Ale jak każdy wie, na saszetkach zwyczajowo nie ma etykiety.Comment
-
A jaka to droższa linia? Możesz ją gdzieś wskazać, gdzie można ew. kupić? Z tego co wiem, zapasy Coopersów w Polsce się już kończą, toteż asortyment się wyczerpuje. Podobno po nowym roku ma być nowa dostawa. Jeśli chodzi o drożdże, rzeczywiście powodem może być trudność w utrzymaniu tak niskiej temperatury fermentacji. Zrezygnowałem z Lagerów Coopersa, są inne, o wiele lepsze gatunki bardziej przypominające nasze rodzime piwa.Comment
-
Zrobiłem to piwo z brewkita Coopers lager (dziś przelałem na cicha fermentacje) i jestem lekko zawiedziony. Łyknąłem co nieco podczas zlewania, wiadomo ze cieple i nienagazowane, ale mimo to spodziewałem się czegoś więcej. Strasznie to lurowate, chyba popełniłem błąd robiąc z jednej puszki 22 litry napoju. No chyba, że cicha fermentacja, a następnie kilka tygodni w butelkach coś da...Comment