Brewkit Coopers Lager ważne pytania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrz26
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.08
    • 68

    #121
    Chyba się nie spodziewasz, że po kilku dniach burzliwej fermentacji piwo będzie smakować lepiej... Smaku, gazu i alkoholu nabierze dopiero w butelkach po kilku tygodniach leżakowania.

    Comment

    • andrz26
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.08
      • 68

      #122
      A tak pytanie z innej beczki.. Może zastąpić oryginalne drożdze na inne dolnej fermentacji?? Jeśli tak to jakie?

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #123
        Na dowolne. Ale chyba nie ma sensu dawać płynnych - wystarczyłoby z 1/3 saszetki tych.
        W sumie ciekawy eksperyment byłby. Daj znać co wyszło.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-11-30, 09:10.

        Comment

        • andrz26
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.08
          • 68

          #124
          owocowe i estrowe nutki? hmm, obecne drożdże dają podobny smak ale fermentacja w wyższych temperaturach.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #125
            Te "nutki" nie będą dla Ciebie wyczuwalne jeśli fermentacja będzie w ok 8*C. Jeśli w okolicach 15* i więcej to niestety - nie będą się za bardzo różnić od "kupersowych".

            Comment

            • Orzelek76
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.11
              • 15

              #126
              Mam dwa pytanka.

              Robię piwo z brewkitu jak w tytule. Kilka dni temu przelalem je do butelek i stoją tak sobie w mieszkaniu, w temperaturze 21 - 23 st C. W instrukcji jest napisane, by po 4 dniach przenieść je do temp. 18 - 20 st C, jednak nie dysponuję pomieszczeniem o takiej temp. W piwnicy mam 15 st C, przenieść tam butelki czy lepiej zostawić je tu gdzie stoją?

              Przed butelkowaniem dodałem do całości ok. 160g glukozy. Po tych paru dniach (chyba 6) refermentacji nie czuję pod palcami by butelki napęczniały (rozlalem do PET-ów). Czy mam się już martwić?

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #127
                1. Wynieś do piwnicy
                2. 6 dni to za mało żeby Ci cos stwardniało... Poczekaj jeszcze tydzień i spróbuj jedną butelkę.

                Comment

                • Orzelek76
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.11
                  • 15

                  #128
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                  1. Wynieś do piwnicy
                  2. 6 dni to za mało żeby Ci cos stwardniało... Poczekaj jeszcze tydzień i spróbuj jedną butelkę.
                  Dobrze panie doktorze, tak zrobię Dzięki

                  Comment

                  • September
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.01
                    • 7

                    #129
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Orzelek76
                    Mam dwa pytanka.

                    Robię piwo z brewkitu jak w tytule. Kilka dni temu przelalem je do butelek i stoją tak sobie w mieszkaniu, w temperaturze 21 - 23 st C. W instrukcji jest napisane, by po 4 dniach przenieść je do temp. 18 - 20 st C, jednak nie dysponuję pomieszczeniem o takiej temp. W piwnicy mam 15 st C, przenieść tam butelki czy lepiej zostawić je tu gdzie stoją?

                    Przed butelkowaniem dodałem do całości ok. 160g glukozy. Po tych paru dniach (chyba 6) refermentacji nie czuję pod palcami by butelki napęczniały (rozlalem do PET-ów). Czy mam się już martwić?
                    Być może użyłeś za mało glukozy(Coopers chyba zaleca 180g), przy tym samym piwie już po 3-4 dniach miałem bardzo twarde butelki i to przy zostawieniu tych 5cm miejsca co w instrukcji zalecali. Swoją drogą czy to nie za dużo powietrza jak na butelke?

                    Piwo potrzebowało w moim przypadku kilku tygodni leżakowania, aby nabrać smaku - po 2 tygodniach od butelkowania zupełnie mi nie smakowało, po miesiącu jest naprawdę dobre.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10796

                      #130
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika September
                      przy zostawieniu tych 5cm miejsca co w instrukcji zalecali. Swoją drogą czy to nie za dużo powietrza jak na butelke?

                      .
                      jeśli liczyć pod sam kapsel to może być
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #131
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika September
                        po 2 tygodniach od butelkowania zupełnie mi nie smakowało, po miesiącu jest naprawdę dobre.
                        Zostaw sobie jedną butelkę na minimum 3 miesiące, to dopiero się zdziwisz...

                        Comment

                        • Orzelek76
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.11
                          • 15

                          #132
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika September
                          Być może użyłeś za mało glukozy(Coopers chyba zaleca 180g), przy tym samym piwie już po 3-4 dniach miałem bardzo twarde butelki i to przy zostawieniu tych 5cm miejsca co w instrukcji zalecali. Swoją drogą czy to nie za dużo powietrza jak na butelke?

                          Piwo potrzebowało w moim przypadku kilku tygodni leżakowania, aby nabrać smaku - po 2 tygodniach od butelkowania zupełnie mi nie smakowało, po miesiącu jest naprawdę dobre.
                          Po tych kilku tygodniach od sporządzenia piwa jest znacznie smaczniejsze niż na początku. Nagazowane jest na poziomie akceptowalnym, choć następnym razem dodam więcej glukozy (mniej bąbelków być może wynika również z tego, że rozlewane było po dwóch tygodniach fermentacji, a nie jak podaje instrukcja - po kilku dniach, kiedy BLG zapewne jest wyższe od zera).

                          Teraz się zastanawiam jakiego brewkita kupić na następne piwko.

                          Comment

                          • Infam
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.05
                            • 715

                            #133
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Orzelek76
                            (mniej bąbelków być może wynika również z tego, że rozlewane było po dwóch tygodniach fermentacji, a nie jak podaje instrukcja - po kilku dniach, kiedy BLG zapewne jest wyższe od zera).
                            No to nieźle te konserwy odfermentowują
                            Nie planuj dofermentowania brzeczki w butelkach. Odfermentowuj ją w miarę możliwości całkowicie w fermentorze. Nagazowanie reguluj ilością glukozy do refermentacji (możesz uwzględnić temperaturę młodego piwa, zwłaszcza przy dolniakach). To umożliwi lepszą kontrolę nagazowania. Jeśli zrobisz po swojemu, to wstąpisz w szeregi tych, którzy planując dofermentowanie w butelkach bądź nie, przejechali się na tym i więcej tego nie powtórzą.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Infam; 2010-01-07, 01:26.
                            "Dużo to nie znaczy Dobrze
                            Dobrze znaczy dużo"

                            Comment

                            • Orzelek76
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2009.11
                              • 15

                              #134
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
                              No to nieźle te konserwy odfermentowują
                              Nie planuj dofermentowania brzeczki w butelkach. Odfermentowuj ją w miarę możliwości całkowicie w fermentorze. Nagazowanie reguluj ilością glukozy do refermentacji (możesz uwzględnić temperaturę młodego piwa, zwłaszcza przy dolniakach). To umożliwi lepszą kontrolę nagazowania. Jeśli zrobisz po swojemu, to wstąpisz w szeregi tych, którzy planując dofermentowanie w butelkach bądź nie, przejechali się na tym i więcej tego nie powtórzą.
                              Nie, nie, nie zamierzam dofermentowywać w butelkach. Ta metoda, którą zastosowałem (kierując się wskazówkami z forum) mi odpowiada. Piwo jest niemal tak przeźroczyste jak kupne i całkiem smaczne. Będę eksperymentował z ilością glukozy do refermentacji.
                              A co miałeś na myśli pisząc o tych, którzy się przejechali na swoich sposobach? Skrzynki pełne granatów zamiast piwa?

                              Comment

                              • Infam
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.05
                                • 715

                                #135
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Orzelek76
                                A co miałeś na myśli pisząc o tych, którzy się przejechali na swoich sposobach? Skrzynki pełne granatów zamiast piwa?
                                To w zdecydowanej większości przypadków nie były "sposoby" lecz "błędy niecierpliwości". Ogólnie - przegazowanie, w skrajnych przypadkach granaty.
                                Można byłoby się przestawić na nagazowanie bez cukru do refermentacji ale wymagałoby to robienia testów odfermentowania, częstszej kontroli ballinga a i tak powtarzalność nagazowania byłaby gorsza.
                                Szkoda zachodu.
                                "Dużo to nie znaczy Dobrze
                                Dobrze znaczy dużo"

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • MaciekZZ
                                  Sprzedam zestaw do wyrobu piwa Biowin Coopers Lager
                                  MaciekZZ
                                  Witam.

                                  Sprzedam zestaw do wyrobu piwa (mikrobrowar)

                                  Zestaw zawiera:
                                  - Plastikowy pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywą
                                  - Kran do pojemnika
                                  - Mieszadło plastikowe
                                  - Rurkę fermentacyjną
                                  - Areometr z menzurką (miernik cukru)
                                  -...
                                  2020-01-13, 12:21
                                • Zaiksik
                                  Trudne początki
                                  Zaiksik
                                  Witam
                                  Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                                  Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                                  Wszystko...
                                  2024-08-27, 17:13
                                • jujooo
                                  Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                                  jujooo
                                  Witam serdecznie.

                                  Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                                  Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                                  2023-08-23, 15:14
                                • Kamil97
                                  Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                                  Kamil97
                                  Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                                  W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                                  2023-04-05, 16:59
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...