Chyba się nie spodziewasz, że po kilku dniach burzliwej fermentacji piwo będzie smakować lepiej... Smaku, gazu i alkoholu nabierze dopiero w butelkach po kilku tygodniach leżakowania.
Brewkit Coopers Lager ważne pytania
Collapse
X
-
Mam dwa pytanka.
Robię piwo z brewkitu jak w tytule. Kilka dni temu przelalem je do butelek i stoją tak sobie w mieszkaniu, w temperaturze 21 - 23 st C. W instrukcji jest napisane, by po 4 dniach przenieść je do temp. 18 - 20 st C, jednak nie dysponuję pomieszczeniem o takiej temp. W piwnicy mam 15 st C, przenieść tam butelki czy lepiej zostawić je tu gdzie stoją?
Przed butelkowaniem dodałem do całości ok. 160g glukozy. Po tych paru dniach (chyba 6) refermentacji nie czuję pod palcami by butelki napęczniały (rozlalem do PET-ów). Czy mam się już martwić?Comment
-
Mam dwa pytanka.
Robię piwo z brewkitu jak w tytule. Kilka dni temu przelalem je do butelek i stoją tak sobie w mieszkaniu, w temperaturze 21 - 23 st C. W instrukcji jest napisane, by po 4 dniach przenieść je do temp. 18 - 20 st C, jednak nie dysponuję pomieszczeniem o takiej temp. W piwnicy mam 15 st C, przenieść tam butelki czy lepiej zostawić je tu gdzie stoją?
Przed butelkowaniem dodałem do całości ok. 160g glukozy. Po tych paru dniach (chyba 6) refermentacji nie czuję pod palcami by butelki napęczniały (rozlalem do PET-ów). Czy mam się już martwić?
Piwo potrzebowało w moim przypadku kilku tygodni leżakowania, aby nabrać smaku - po 2 tygodniach od butelkowania zupełnie mi nie smakowało, po miesiącu jest naprawdę dobre.Comment
-
Comment
-
Być może użyłeś za mało glukozy(Coopers chyba zaleca 180g), przy tym samym piwie już po 3-4 dniach miałem bardzo twarde butelki i to przy zostawieniu tych 5cm miejsca co w instrukcji zalecali. Swoją drogą czy to nie za dużo powietrza jak na butelke?
Piwo potrzebowało w moim przypadku kilku tygodni leżakowania, aby nabrać smaku - po 2 tygodniach od butelkowania zupełnie mi nie smakowało, po miesiącu jest naprawdę dobre.
Teraz się zastanawiam jakiego brewkita kupić na następne piwko.Comment
-
Nie planuj dofermentowania brzeczki w butelkach. Odfermentowuj ją w miarę możliwości całkowicie w fermentorze. Nagazowanie reguluj ilością glukozy do refermentacji (możesz uwzględnić temperaturę młodego piwa, zwłaszcza przy dolniakach). To umożliwi lepszą kontrolę nagazowania. Jeśli zrobisz po swojemu, to wstąpisz w szeregi tych, którzy planując dofermentowanie w butelkach bądź nie, przejechali się na tym i więcej tego nie powtórzą.Ostatnia zmiana dokonana przez Infam; 2010-01-07, 01:26."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
No to nieźle te konserwy odfermentowują
Nie planuj dofermentowania brzeczki w butelkach. Odfermentowuj ją w miarę możliwości całkowicie w fermentorze. Nagazowanie reguluj ilością glukozy do refermentacji (możesz uwzględnić temperaturę młodego piwa, zwłaszcza przy dolniakach). To umożliwi lepszą kontrolę nagazowania. Jeśli zrobisz po swojemu, to wstąpisz w szeregi tych, którzy planując dofermentowanie w butelkach bądź nie, przejechali się na tym i więcej tego nie powtórzą.
A co miałeś na myśli pisząc o tych, którzy się przejechali na swoich sposobach? Skrzynki pełne granatów zamiast piwa?Comment
-
Można byłoby się przestawić na nagazowanie bez cukru do refermentacji ale wymagałoby to robienia testów odfermentowania, częstszej kontroli ballinga a i tak powtarzalność nagazowania byłaby gorsza.
Szkoda zachodu."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment