Brewkit Coopers Lager ważne pytania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrz26
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.08
    • 68

    Brewkit Coopers Lager ważne pytania

    Witam
    jestem nowy na Waszym forum więc zaczne od przywitania się.

    Otóż dziś zakupiem w markecie Brewkit Coopers Lager. Wstępnie już wiem jaka jest receptura na piwo z tego gotowca.
    Nurtuje mnie jednak kilka rzeczy:

    - czy pojemność balona może być większa niż podana w recepturze? (podają, że 30 - 32 l. a ja mam balon 60 l dla jednego brewkitu). Czy to ma jakieś znaczenie dla pierwszej fermentacji

    -receptura podaje, żeby użyć 1 kg cukru do fermentacji burzliwej. Ja wyczytałem na różnych stronach, że cukru się nie poleca, że raczej glukoza bądz ekstrakt słodowy, co jednak podwaja koszty. Czy warto?

    -czy można skutecznie i smacznie warzyć piwo w gąsiorze 60 litrów z 2 opakowań brewkitu?

    -ostatnia sprawa. Butelki szklane czy PET? Także chodzi o koszt. Kapslownica kosztuje no i same kapsle także.

    Z góry dziękuję za pomoc.
    Przepraszam za rozpiętość wypowiedzi i mnogość pytań, jestem zupełnie początkujący.
    Pozdrawiam
  • atheus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.10
    • 67

    #2
    Też pierwsze piwo warzyłem z tego zestawu.
    Z pełnym przekonaniem mogę Ci odpowiedzieć tylko na jedno pytanie: zdecydowanie nie bierz cukru! Też tak zrobiłem i piwo miało taki jabłkowo-bimbrowy posmak. Nie było niepijalne (wiadomo, własne więc nawet gdyby trąciły zdechłą myszą to piłbym je z dumą ), ale zawiodło mnie. Jeżeli chcesz mieć piwo pełną gębą to weź ekstrakt słodowy. Warto wydać te kilkanaście złotych więcej. Różnica jest kolosalna. A cena jednego piwa i tak wyjdzie Ci tańsza niż w sklepie.
    I jeszcze butelki. Ja użyłem plastikowych 0,9 l pojemności i były trochę za duże. Poza tym denka mi się w nich zaokrągliły i nie mogłem tych butelek stawiać Jeżeli chcesz bawić się w piwa częściej to jednak lepsze by były chyba szklane. Kapslownica to wydatek jednorazowy, a kapsle to groszowe sprawy.
    Co do pozostałych pytań, to nie będę się wypowiadał, bo może się okazać ze palnę coś głupiego, choć wydaje mi się, że pojemność gąsiora jest ok.
    Trzymam kciuki i życzę powodzenia

    Comment

    • sebanek
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.02
      • 178

      #3
      Zatem witaj na naszym forum.
      Możesz w swoim gąsiorze warzyć "jedno" lub "dwa" piwa.
      Na pozostałe pytania odpowiedz sobie sam - chesz robić piwa dobre czy tanie?
      Ja zachęcam do robienia piw dobrych.

      Comment

      • andrz26
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.08
        • 68

        #4
        Owszem, o zastosowaniu cukru słyszałem podobne opinie. Czuć bimbrem i zdechłymi drożdzami. Moze glukoza dedykowana?

        Comment

        • sebanek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.02
          • 178

          #5
          Glukoza praktycznie da ten sam efekt co cukier. Piwo robi się ze słodu a nie z glukozy. Ale z drugiej strony jak sam nie spróbójesz to się nie przekonasz.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            No jasne - przecież jest jeszcze glukoza. Ładuj zamiast cukru.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • atheus
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.10
              • 67

              #7
              Glukoza też jest kiepska. Piwo jest strasznie płaskie w smaku i nadal czuć ten bimber, choć mniej. Zrobiłem piwo na cukrze i na glukozie. W efekcie piję te piwa sam, bo mi wstyd częstować tym znajomych. Za to z ekstraktem będziesz miał, głęboki, chlebowy smak, czyli to o co chodzi w piwie domowym- smak którego nie znajdziesz w butelce ze sklepu

              Comment

              • andrz26
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.08
                • 68

                #8
                Czyli tylko ekstrakt slodowy? czy są jakieś tańsze zamienniki np z WES pasujące do Coopersa Lager?

                Comment

                • andrz26
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.08
                  • 68

                  #9
                  Czy moze być apteczna glukoza w razie czego? Chciałbym uniknąć kosztów przesyłki.

                  Comment

                  • sebanek
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.02
                    • 178

                    #10
                    Każdy ekstrakt słodowy będzie lepszy od cukru. Jeśli chcesz zminimalizować koszty przesyłki to zamów przy okazji zestaw surowców na kolejną warkę. Może też jakimś kompromisowym rozwiązaniem będzie też zrobienie warki np. 15 l zamiast 20 i dodanie 0,5 kg cukru.

                    Comment

                    • andrz26
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.08
                      • 68

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Każdy ekstrakt słodowy będzie lepszy od cukru. Jeśli chcesz zminimalizować koszty przesyłki to zamów przy okazji zestaw surowców na kolejną warkę. Może też jakimś kompromisowym rozwiązaniem będzie też zrobienie warki np. 15 l zamiast 20 i dodanie 0,5 kg cukru.
                      z połowy Brewkita? Czy dobrze rozumiem?

                      Comment

                      • sebanek
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.02
                        • 178

                        #12
                        Nie! Cały brewkit, ale mniej wody i mniej cukru. Będzie mniej piwa ale o lepszej proporcji ekstraktu do cukru.

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Pewnie bedzi lepsze z połowy wody, ale będzie też 2x bardziej gorzkie...
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • andrz26
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.08
                            • 68

                            #14
                            Witam ponownie z rana
                            Dziś zamierzam nastawić to piwo. Mam balon 30 l. szklany. Docelowo, jak dojdę do wniosku, źe warto zamówię fermentator (łatwiejszy do utrzymania w czystości).
                            Nastawię dokładnie tak, jak podaje producent na opakowaniu czyli cukier + woda, skoro glukoza nie daje lepszych efektów.
                            Na początek chodzi o ograniczenie kosztów - jest to pierwsze piwo i trzeba się tego najpierw nauczyć.

                            PS
                            Czy ktoś z Was wie dokładnie ile to jest 4 g cukru? Tzn czemu odpowiadają te 4 gr, jakiemu na czyniu? Nie posiadam jeszcze odpowiedniej miarki do cukru.

                            Dzięki

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Witam ponownie z rana
                              Dziś zamierzam nastawić to piwo. Mam balon 30 l. szklany. Docelowo, jak dojdę do wniosku, źe warto zamówię fermentator (łatwiejszy do utrzymania w czystości).
                              Nastawię dokładnie tak, jak podaje producent na opakowaniu czyli cukier + woda, skoro glukoza nie daje lepszych efektów.
                              Na początek chodzi o ograniczenie kosztów - jest to pierwsze piwo i trzeba się tego najpierw nauczyć.

                              PS
                              Czy ktoś z Was wie dokładnie ile to jest 4 g cukru? Tzn czemu odpowiadają te 4 gr, jakiemu na czyniu? Nie posiadam jeszcze odpowiedniej miarki do cukru.

                              Dzięki
                              Mniej więcej 4 gramy to mała łyżeczka (do tego nie kopiata), jak masz jakakolwiek wagę (no może nie łazienkową ) odmierz 10 łyżeczek i zważ lub 100 dla 400g

                              Możesz też zrobić prostą wagę szalkową i użyć jako wzorca (odważników monety np.50gr)
                              moneta: 1gr 1,65
                              2gr 2,13
                              5gr 2,58
                              10gr 2,53
                              20gr 3,21
                              50gr 3,9
                              1 zł 5
                              2 zł 5,18
                              5 zł 6,5
                              Miłej zabawy

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X