Witam
jestem nowy na Waszym forum więc zaczne od przywitania się.
Otóż dziś zakupiem w markecie Brewkit Coopers Lager. Wstępnie już wiem jaka jest receptura na piwo z tego gotowca.
Nurtuje mnie jednak kilka rzeczy:
- czy pojemność balona może być większa niż podana w recepturze? (podają, że 30 - 32 l. a ja mam balon 60 l dla jednego brewkitu). Czy to ma jakieś znaczenie dla pierwszej fermentacji
-receptura podaje, żeby użyć 1 kg cukru do fermentacji burzliwej. Ja wyczytałem na różnych stronach, że cukru się nie poleca, że raczej glukoza bądz ekstrakt słodowy, co jednak podwaja koszty. Czy warto?
-czy można skutecznie i smacznie warzyć piwo w gąsiorze 60 litrów z 2 opakowań brewkitu?
-ostatnia sprawa. Butelki szklane czy PET? Także chodzi o koszt. Kapslownica kosztuje no i same kapsle także.
Z góry dziękuję za pomoc.
Przepraszam za rozpiętość wypowiedzi i mnogość pytań, jestem zupełnie początkujący.
Pozdrawiam
jestem nowy na Waszym forum więc zaczne od przywitania się.
Otóż dziś zakupiem w markecie Brewkit Coopers Lager. Wstępnie już wiem jaka jest receptura na piwo z tego gotowca.
Nurtuje mnie jednak kilka rzeczy:
- czy pojemność balona może być większa niż podana w recepturze? (podają, że 30 - 32 l. a ja mam balon 60 l dla jednego brewkitu). Czy to ma jakieś znaczenie dla pierwszej fermentacji
-receptura podaje, żeby użyć 1 kg cukru do fermentacji burzliwej. Ja wyczytałem na różnych stronach, że cukru się nie poleca, że raczej glukoza bądz ekstrakt słodowy, co jednak podwaja koszty. Czy warto?
-czy można skutecznie i smacznie warzyć piwo w gąsiorze 60 litrów z 2 opakowań brewkitu?
-ostatnia sprawa. Butelki szklane czy PET? Także chodzi o koszt. Kapslownica kosztuje no i same kapsle także.
Z góry dziękuję za pomoc.
Przepraszam za rozpiętość wypowiedzi i mnogość pytań, jestem zupełnie początkujący.
Pozdrawiam
Comment