Brewkit Coopers Lager ważne pytania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #16
    Wypełnij profil, napisz skąd jesteś. Może jestem Twoim sąsiadem, mam fajną wagę do 0,1 grama
    Last edited by mark33; 2009-08-22, 08:30. Powód: edycja nie wyszła

    Comment

    • andrz26
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.08
      • 68

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
      Mniej więcej 4 gramy to mała łyżeczka (do tego nie kopiata), jak masz jakakolwiek wagę (no może nie łazienkową ) odmierz 10 łyżeczek i zważ lub 100 dla 400g

      Możesz też zrobić prostą wagę szalkową i użyć jako wzorca (odważników monety np.50gr)
      moneta: 1gr 1,65
      2gr 2,13
      5gr 2,58
      10gr 2,53
      20gr 3,21
      50gr 3,9
      1 zł 5
      2 zł 5,18
      5 zł 6,5
      Miłej zabawy
      Piwo juz w trakcie nastawiania, czekam az spadnie temp. w balonie by dodać drożdży.
      W poniedziałek zamierzam zamówić butelki PET, cukromierz i miarkę do cukru przy okazji.

      Narazie ekstrakt zalany 20 litrami przegotowanej wody w balonie.
      Mam na dnie jakiś jasny osad, czy to normalne?

      Comment

      • ion
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.04
        • 77

        #18
        Jeśli osad jest przed zadaniem drożdży - widocznie źle zamieszałeś i mógł się cukier osadzić nierozpuszczony Może też balon nie był czysty... Stawiałbym na cukier...

        Comment

        • andrz26
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.08
          • 68

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi
          Jeśli osad jest przed zadaniem drożdży - widocznie źle zamieszałeś i mógł się cukier osadzić nierozpuszczony Może też balon nie był czysty... Stawiałbym na cukier...
          balon był naprawde czysty, drożdze już chyba zaczynają pracować bo z rurki bulgocze.
          Czy ten osad ma jakieś znaczenie?
          Staralem sie naprawde dobrze to rozmieszać.
          Czy można jeszcze na początku fermentacji zamieszać jeszcze raz?

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzi
            balon był naprawde czysty, drożdze już chyba zaczynają pracować bo z rurki bulgocze.
            Czy ten osad ma jakieś znaczenie?
            Staralem sie naprawde dobrze to rozmieszać.
            Czy można jeszcze na początku fermentacji zamieszać jeszcze raz?
            Osadem się nie przejmuj, w plastikowym fermentorze nawet byś nie zauważył

            Wypełnij profil może ktoś z okolicy ma wolne butelki i kapslownicy by użyczył (moja Greta dużo podróżuje)

            Comment

            • andrz26
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.08
              • 68

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
              Osadem się nie przejmuj, w plastikowym fermentorze nawet byś nie zauważył
              To taki szary osad, pojawił się juz zaraz po wlaniu wszystkiego do balona. Mimo dokładnego wymieszania i potrząsania balonem i tak ten osad powstaje. Skoro jednak się nim nie przejmawać to pozostaje czekać i

              Temperatura utrzymuje się średnio 23.5 st.
              Last edited by ART; 2009-08-23, 11:02. Powód: cyt.

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #22
                szary osad to może być ... wstaw fotkę, pogdybamy...

                Comment

                • andrz26
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.08
                  • 68

                  #23
                  Gazuje coraz mocniej.
                  Niewiele widać na tym zdjęciu bo robione telefonem ale może coś wam podpowie
                  Attached Files

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    To drożdże są
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • andrz26
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.08
                      • 68

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      To drożdże są
                      Drożdże wsypałem wczoraj wieczorem a zaczęło mocniej buzować dopiero dziś z rana.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #26
                        No i dobrze jest. Drożdże pracujące unoszą się w brzeczce, a te, co leżą na dnie, to albo trupy, albo lenie. Osad drożdżowy masz zawsze, również w butelce po rozlewie.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • andrz26
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.08
                          • 68

                          #27
                          Skoro to dopiero poczatek fermentacji a juz tyle trupów czy leni to co bedzie za tydzien??

                          Comment

                          • andrz26
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.08
                            • 68

                            #28
                            Jeszcze tak zapytam na przyszłość, co się bardzrdziej zaleca, cicha fermentacja w butelkach czy w osobnym balonie?

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #29
                              Cicha fermentacja jest w pojemniku. W butelkach jest REfermentacja: dodajesz glukozy/cukru/ekstraktu do piwa przed butelkowaniem, żeby rozbudzić na nowo drożdże, które dzięki swojej ponownej pracy nagazują piwo
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • andrz26
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.08
                                • 68

                                #30
                                a jak się odbywa taka cicha fermentacja? Przelewa się wszystko do zbiornika i tyle? Nic wiecej sie nie dodaje? Co ona właściwie daje, bo producent zaleca przelanie wszystkiego od razu do butelek

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X