Wypełnij profil, napisz skąd jesteś. Może jestem Twoim sąsiadem, mam fajną wagę do 0,1 grama
Brewkit Coopers Lager ważne pytania
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziMniej więcej 4 gramy to mała łyżeczka (do tego nie kopiata), jak masz jakakolwiek wagę (no może nie łazienkową ) odmierz 10 łyżeczek i zważ lub 100 dla 400g
Możesz też zrobić prostą wagę szalkową i użyć jako wzorca (odważników monety np.50gr)
moneta: 1gr 1,65
2gr 2,13
5gr 2,58
10gr 2,53
20gr 3,21
50gr 3,9
1 zł 5
2 zł 5,18
5 zł 6,5
Miłej zabawy
W poniedziałek zamierzam zamówić butelki PET, cukromierz i miarkę do cukru przy okazji.
Narazie ekstrakt zalany 20 litrami przegotowanej wody w balonie.
Mam na dnie jakiś jasny osad, czy to normalne?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedziJeśli osad jest przed zadaniem drożdży - widocznie źle zamieszałeś i mógł się cukier osadzić nierozpuszczony Może też balon nie był czysty... Stawiałbym na cukier...
Czy ten osad ma jakieś znaczenie?
Staralem sie naprawde dobrze to rozmieszać.
Czy można jeszcze na początku fermentacji zamieszać jeszcze raz?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzibalon był naprawde czysty, drożdze już chyba zaczynają pracować bo z rurki bulgocze.
Czy ten osad ma jakieś znaczenie?
Staralem sie naprawde dobrze to rozmieszać.
Czy można jeszcze na początku fermentacji zamieszać jeszcze raz?
Wypełnij profil może ktoś z okolicy ma wolne butelki i kapslownicy by użyczył (moja Greta dużo podróżuje)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziOsadem się nie przejmuj, w plastikowym fermentorze nawet byś nie zauważył
Temperatura utrzymuje się średnio 23.5 st.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTo drożdże są
Comment
-
-
No i dobrze jest. Drożdże pracujące unoszą się w brzeczce, a te, co leżą na dnie, to albo trupy, albo lenie. Osad drożdżowy masz zawsze, również w butelce po rozlewie.
Comment
-
-
Cicha fermentacja jest w pojemniku. W butelkach jest REfermentacja: dodajesz glukozy/cukru/ekstraktu do piwa przed butelkowaniem, żeby rozbudzić na nowo drożdże, które dzięki swojej ponownej pracy nagazują piwo
Comment
-
Comment