Brewkit Coopers Lager ważne pytania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzi
    a jak się odbywa taka cicha fermentacja? Przelewa się wszystko do zbiornika i tyle? Nic wiecej sie nie dodaje? Co ona właściwie daje, bo producent zaleca przelanie wszystkiego od razu do butelek
    Dziś niedziela, więc...

    Cicha ma za zadanie wyklarować piwo.

    P.S. czytaj, czytaj, czytaj, Wszysko juz było, a co mówią, że nowe, też już było.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • andrz26
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.08
      • 68

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Dziś niedziela, więc...

      Cicha ma za zadanie wyklarować piwo.

      P.S. czytaj, czytaj, czytaj, Wszysko juz było, a co mówią, że nowe, też już było.
      Szukajka niestety nie działa...
      Czytam temat sprzed kilku lat ale zdania są podzielone - niektórzy preferują cichą niektórzy uważają ją za zbędne ryzyko zakażenia i wydłużenie czasu "produkcji".
      Na razie nie posiadam drugiego reaktora więc chyba przeleje wszystko od razu do butelek.
      Następna warka będzie już z cichą - dla porównania - jak zaopatrze się już w wszystkie potrzebne sprzęty.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23930

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzi
        Szukajka niestety nie działa...
        Działa, działa, trzeba nieco się nauczyć obsługi. Jakby jakaś doraźna pomoc z Opola była konieczna to daj znać (to odnośnie piwa, nie szukajki )
        Last edited by ART; 2009-08-23, 11:05.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • andrz26
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.08
          • 68

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          Działa, działa, trzeba nieco się nauczyć obsługi. Jakby jakaś doraźna pomoc z Opola była konieczna to daj znać (to odnośnie piwa, nie szukajki )
          Dzięki sąsiedzie, jak zajdzie potrzeba nieomieszkam

          Comment

          • andrz26
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.08
            • 68

            #35
            Witam
            Dziś zauważyłem, że zaczęła zanikać piana w brzeczce. Fermentacja natomiast trwa. Czy to dobry objaw?

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzi
              Witam
              Dziś zauważyłem, że zaczęła zanikać piana w brzeczce. Fermentacja natomiast trwa. Czy to dobry objaw?
              Raczej dobrze, nie podałeś kiedy zadane drożdże, jaka temperatura fermenującego piwa czy może to już cicha fermentacja ? Przy porannej kawie z fusów wróżę że to będzie dobre piwo

              Comment

              • andrz26
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.08
                • 68

                #37
                Nastaw jest z soboty - Brewkit Coopers Lager. Drożdze zadane w sobote wieczorem - temp. srednia 23 stC.
                Zauważam jednak, ze jakby coraz wolniej geruje

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nastaw jest z soboty - Brewkit Coopers Lager. Drożdze zadane w sobote wieczorem - temp. srednia 23 stC.
                  Zauważam jednak, ze jakby coraz wolniej geruje
                  Powoli kończy się fermentacja burzliwa, po tygodniu możesz przelać na cichą lub ewentualnie butelkować.

                  Comment

                  • andrz26
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.08
                    • 68

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Powoli kończy się fermentacja burzliwa, po tygodniu możesz przelać na cichą lub ewentualnie butelkować.
                    Po tygodniu od dzis czy od soboty? Na pierwszy raz zamierzam od razu butelkować.
                    W tym tyg. spodziewam się cukromierza, to sie okaze ile to cos ma cukru

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #40
                      Od soboty, ale dobrze by było, zebyś wcześniej sprawdził ten cukier, tego cukra...

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Po tygodniu od dzis czy od soboty? Na pierwszy raz zamierzam od razu butelkować.
                        W tym tyg. spodziewam się cukromierza, to sie okaze ile to cos ma cukru
                        Tydzień od soboty oczywiście, co do pomiarów to wnioskuję, że Blg nastawu nie sprawdziłeś (szkoda bo nie policzysz zawartości alkoholu). Jak będzie miało około 2 blg można butelkować.

                        Comment

                        • andrz26
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.08
                          • 68

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          Od soboty, ale dobrze by było, zebyś wcześniej sprawdził ten cukier, tego cukra...
                          Nie spodziewam się, żeby z tego było od razu 1 Blg. Czytałem gdzies, ze w ciągu 2 kolejnych dni ma być taki sam wynik, to oznacza koniec fermentacji burzliwej. Mam racje?

                          Comment

                          • andrz26
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.08
                            • 68

                            #43
                            Witam ponownie
                            Otóż prawdopodobnie fermentacja tego piwa się zakończyła (6 dzień).
                            Zamówiłem cukromierz i butelki ale niestety nic jeszcze nie doszło.
                            Nie mam więc ani cukromierza ani butelek. Co robić?? Czy można zaczekać np do poniedziałku? A może przelać to do innego zbiornika (mam tylko większy) albo do tego samego umywszy go wcześniej i pozbywszy się osadu?

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #44
                              Spokojnie wytrzyma do poniedziałku (co złego miało mu się wydarzyć już się wydarzyło). Z drugiej strony możesz przelać, lepiej się sklaruje. Tylko miej pewność że czysty zbiornik ten jest mikrobiologicznie...

                              Comment

                              • andrz26
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.08
                                • 68

                                #45
                                Umyć to ja go mogę Ludwikiem i jeszcze Ace potraktować, pirosiarczanu nie posiadam. Ryzykować z przelewaniem czy zaczekać na butelki?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X