Często się zdarza minimalna nieszczelność i rurka nie działa, jak bardzo Ci zależy możesz woskiem uszczelnić ( okapać ) połączenie rurki z wiadrem. Kolor (jaśniejszy) wynika z dużej zawartości drożdży.
Brewkit Coopers Lager ważne pytania
Collapse
X
-
Nastaw "śmierdzi" dobrze. Geruje prawidlowo wedlug mnie choc nie ma widocznych efektów w rurce. Piana jasna z niewielka domieszka brazowej. Nastaw silnie nagazowany co ujawniono w naczyniu probierczym ( silna pienistosc w stosunku do okresu nastawu i jasna barwa nastawu, klarowność uwidoczniona). Brak oznak pleśni i widocznych zawiesin stałych. Osad - nie uwidocznionoLast edited by andrz26; 2009-09-19, 19:48.
Comment
-
-
Witam ponownie.
Drugi nastaw juz w butelkach od 10 dni i już po pierwszej degustacji. Muszę przyznać, źe na glukozie piwo jest o niebo lepsze niż na cukrze. Brak posmaku jabłkowego, zdecydowanie lepsza klarowność i jaśniejsza barwa.
Przymierzam się do kolejnej warki na glukozie i znalazłem taką ofertę :
Przepis na piwo podaje "glukoza krystaliczna". Czym się wobec tego może taka glukoza krystaliczna róźnić od tej z ogłoszenia? O ile to nie jest to samo, chciałbym się jednak upewnić zanim zamówię większą ilość. Dodam, że w markecie kupując potrzebny 1 kg glukozy trzeba wydać ok 15zl.
Dzięki za odpowiedzi
Comment
-
-
Glukoza, którą masz to właśnie jest krystaliczna. Jak wychodzi drogo, to może jednak zdecydujesz się na ekstrakt? W smaku będzie duuużo lepsze.
PS Nie wierzę, że rozróżniasz smak glukozy od sacharozy w gotowym piwie. Większe znaczenie ma zmiana temperatury o 1*C podczas fermentacji...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Większe znaczenie ma zmiana temperatury o 1*C podczas fermentacji...[/QUOTE]
Jaką zmianę masz na myśli? W górę czy w dół. Obie fermentacje przebiegały, wydaje mi się w podobnych warunkach z tym, że ta druga już nie w balonie a w fermentatorze.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedziJest zdecydowana różnica i to stwierdziłem nie tylko ja. Zarówno barwa, jak i przebieg fermentacji oraz zdecydowanie lepsza klarowność. Już nie wspomnę, że na glukozie zauważyłem o wiele mniej osadu.
W jaki sposób glukoza może wpływać na barwę i klarowność? Przecież jest bezbarwna!
Glukoza jest o tyle lepsza od sacharozy, że jest łatwiej wchłaniana przez drożdzę. Oba cukry przetwarzane są w 100% i jedyny smak jaki po nich zostaje to tzw bimber...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Ja Cie przepraszam, jestem początkujący ale naprawde widzę różnicę. Spotkałem się z opinią, że glukoza jako cukier prosty lepiej odfermentowuje. Być może się mylę, być może rzeczywiście przy drugiej warce wystąpiły jakieś inne, korzystniejsze warunki. Jak narazie wiąże to z obecnością glukozy zamiast cukru.Czas pokaże bo niebawem nastawiam następną warkę na glukozie.
Jeśli chodzi o ekstrakt, to mamy do wyboru czysty ekstrakt za ok 30 zl bądz tzw polepszacz czyli mieszaknka ekstraktu z glukozą, właśnie glukozą. Niestety, jak sie podliczy koszt brewkita ok 45 zl + ekstrakt ok 30 zl, ew polepszacz 20 zl wychodzi spora suma. Proszę mnie zrozumieć, zamierzam maksymalnie obniżyć koszty i w grę wchodzi jedynie wybór między glukozą a zwykłym cukrem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedziProszę mnie zrozumieć, zamierzam maksymalnie obniżyć koszty i w grę wchodzi jedynie wybór między glukozą a zwykłym cukrem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Wydaje mi się, że różnic pomiędzy cukrem i glukozą możemy doszukiwać się tylko w obrębie jednej warki. Jeżeli np. do refermentacji dodamy do części butelek cukier, a do reszty glukozę, to jeżeli przechowujemy piwo w tych samych warunkach to możemy robić porównanie i szukać różnic. Za to zrobienie w domu dwóch identycznych warek, nawet jak używamy tych samych surowców, jest niezwykle trudne (w przypadku pierwszej i drugiej warki chyba graniczy z cudem) i wyrokowanie że cała różnica wynika tylko z użycia sacharozy lub glukozy jest delikatnie mówiąc zbyt pochopne.
Nie wierzę, że ktoś rozpozna różnicę w smaku alkoholu pochodzącego z glukozy i sacharozy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziNie wierzę, że ktoś rozpozna różnicę w smaku alkoholu pochodzącego z glukozy i sacharozy.
Wiem chyba kto rozgłasza te banialuki:
...co najważniejsze glukoza odfermentowuje się w całości. Stosowanie glukozy przy pierwszej, jak i przy drugiej (cichej fermentacji w butelkach) znacznie poprawia smak piwa. Dzięki temu piwo będzie miało łagodniejszy i bardziej zharmonizowany smak, bez ostrego, jabłkowego posmaku, który może wystąpić przy stosowaniu tradycyjnego białego cukru.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SetaWiem chyba kto rozgłasza te banialuki:
http://www.allegro.pl/item763064550_..._piwa_1kg.html
Te posmaki jabłkowe - brak mi słów. Jestem z pokolenia gdy pędziliśmy bimber głównie z cukru, jak wódka była na kartki, lub nie było jej wcale (młodszym trudno chyba w to uwierzyć). Mówię Wam: różnie smakował, ale jak ktoś potrzebował posmaków jabłkowych, to musiał sobie kupić "jabola" (np. Kwiat jabłoni) za 3,50 zł.
Comment
-
Comment