Brewkit Coopers Lager ważne pytania
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedziWitam ponownie
Zamieszczam link do pewnego sklepu z Australi:Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Witam ponownie
Jestem już po kilku warkach z brewkitów Coopersa. Nastawiałem European Lager oraz Wheat, mam w piwnicy kilka skrzynek. Otóż mam pytanie, dlaczego za każdym razem, nawet po 8 dniach burzliwej ten Lager ma 2 st. Blg a nie 1? Osad na dnie mało zwarty. W butelkach dużo osadu i to niezależnie, czy była wcześniej fermentacja cicha czy jej nie było. Dodam, że przy pszenicznym to nie występuje, już po 6 dniach fermentacji osad na dnie jest dość zwarty a w butelkach jest go niewiele. Nasuwa mi się myśl, że może prowadzę burzliwą fermentację w zbyt wysokiej temperaturze. Fermentatory stoją w kotłowni, temperatura brzeczki ok 22 - 25 st., waha się ze wzgelu na to czy się pali w piecu czy nie. Może to niestabilna temperatura?
Comment
-
-
A po cóż ci 1Blg?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedziBo niby 1 Blg ma być... a jest 2Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzija mam wrażenie, że jest niedofermentowane. Nie wiem skąd sie bierze tyle osadu akurat w tym gatunku piwa. Mocno sie pieni przy rozlewie, czuć ostro na drożdże. Może zwyczajnie za młode?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Osad nie ma raczej nic wspólnego ze stopniem odfermentowania. 2 blg to mało. Śmiało butelkuj.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Orzelek76 Wyświetlenie odpowiedziPozwolę sobie podłączyć się pod ten temat.
Mam pytanie - kupiłem wode w 5-litrowych pojemnikach (Lidl), czy przed dodaniem jej do brzeczki trzeba ją przegotować? Przyznam, że miałbym z tym pewne problemy logistyczne
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziPo kiego grzyba skoro będziesz gotował godzinę z chmielem.
Coś źle napisałem?
Comment
-
Comment