Brewkit Coopers Lager ważne pytania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cienki
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.01
    • 2

    #136
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26
    -receptura podaje, żeby użyć 1 kg cukru do fermentacji burzliwej. Ja wyczytałem na różnych stronach, że cukru się nie poleca, że raczej glukoza bądz ekstrakt słodowy...
    Mam pewne pytanie w związku z ekstraktem słodowym. Jeśli zamiast cukru dodajemy właśnie ekstrakt to ile go dodajemy? Też 1kg czy może 1,7(bo w takich puchach sprzedają)?

    Comment

    • September
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.01
      • 7

      #137
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cienki
      Mam pewne pytanie w związku z ekstraktem słodowym. Jeśli zamiast cukru dodajemy właśnie ekstrakt to ile go dodajemy? Też 1kg czy może 1,7(bo w takich puchach sprzedają)?
      Coopers twierdzi iż można zastąpić 1 kg Brew Enhancera, 1 kg suchego sproszkowanego ekstraktu (Dried Malt Extract) albo 1.5 kg ekstraktu w syropie.

      Comment

      • Wujek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2002.10
        • 41

        #138
        Pozwólcie, że podepnę się pod ten temat. Zakupiłem zestaw startowy z Browamatora i chcę użyć tylko Brewkita (Geordie Lager - 1.5 kg) i BA brew-kit PLUS (mieszanka suchego ekstraktu słodowego i glukozy; waga - 1 kg). Jak podzielić teraz ekstrakt? Czy 0.7 kg do fermentacji właściwej i 0.3 kg do refermentacji, to dobry pomysł? Myślę o końcowej pojemności w postaci 17 litrów.

        Comment

        • Gabe
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.03
          • 405

          #139
          Daj brewkit i cały ekstrakt, a do refermentacji użyj cukru albo glukozy

          Comment

          • Wujek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2002.10
            • 41

            #140
            Jednak chcę uniknąć glukozy czy cukru. Tych dodatków użyję przy drugiej warce. Chcę przekonać się na własnej skórze, czy jest różnica

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #141
              Z logiką to u ciebie nietęgo:
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujek
              ... BA brew-kit PLUS (mieszanka suchego ekstraktu słodowego i glukozy...
              W jaki sposób zamierzasz oddzielić smak glukozy z brewkita od glukozy do refermentacji?

              Z moich doświadczeń wynika, że nie ma żadnego znaczenia dla smaku, jakiego surowca użyjesz do refermentacji, a decyzja o używaniu odstawionej uprzednio brzeczki ma podłoże głównie ideologiczne.

              Comment

              • Wujek
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2002.10
                • 41

                #142
                Chyba źle sformułowałem wcześniejsze pytanie. Czy 0.3 kg ekstraktu pozwoli odpowiednio nagazować 17 litrów?

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24005

                  #143
                  Potrzeba 5-6 g cukru na litr żeby właściwie nagazować piwo, da to łącznie jakieś 100g przy 17 litrach. Pomimo że ekstraktu trzeba nieco więcej niż czystego cukru do refermentacji, to jednak 300g może się źle skończyć.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Wujek
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2002.10
                    • 41

                    #144
                    Dziękuję za konkretną odpowiedź. Użyję więc ekstraktu w przedziale 150-200 g.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Wujek; 2011-02-24, 00:37.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10796

                      #145
                      Proponuję raczej 100-120g
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Boher
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.11
                        • 4

                        #146
                        Witam,

                        Mam pytanie tydzień temu w niedzielę zrobiłem piwo coopers lager w sobotę w niedzielę i do teraz BLG staneło na 3 i nie chce zejść niżej i co teraz mam robić butelkować czy jeszcze czekać. Jeszcze jedno pytanko do refermentacji chciałem użyć ekstraktu słodowego na instrukcji jest napisane żeby dać 4 g cukru na butelkę czy tyle samo mam dać ekstraktu.

                        Comment

                        • Boher
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.11
                          • 4

                          #147
                          Zapomniałem jeszcze dodać że z rurki od czasu do czasu jeszcze coś tam bulgnie .

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10796

                            #148
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Boher
                            Witam,

                            Mam pytanie tydzień temu w niedzielę zrobiłem piwo coopers lager w sobotę w niedzielę i do teraz BLG staneło na 3 i nie chce zejść niżej i co teraz mam robić butelkować czy jeszcze czekać. Jeszcze jedno pytanko do refermentacji chciałem użyć ekstraktu słodowego na instrukcji jest napisane żeby dać 4 g cukru na butelkę czy tyle samo mam dać ekstraktu.
                            Ja bym dał cukier, tu masz kalkulator http://hbd.org/cgi-bin/recipator/rec...rbonation.html Z mojego skromnego doświadczenia-dał bym 5-6g/l
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Boher
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.11
                              • 4

                              #149
                              Czegoś tu nie rozumiem kalkulator przeliczył mi że jak chce dać ekstrakt słodowy to powinienem dać 12 g/l na ekstrakcie pisało że 1 kg ekstraktu odpowiada 1 kg cukru. Jeżeli dam 276 g ekstraktu na 23l to czy nie będę miał granatów.

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10796

                                #150
                                Słuchaj praktyków
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • MaciekZZ
                                  Sprzedam zestaw do wyrobu piwa Biowin Coopers Lager
                                  MaciekZZ
                                  Witam.

                                  Sprzedam zestaw do wyrobu piwa (mikrobrowar)

                                  Zestaw zawiera:
                                  - Plastikowy pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywą
                                  - Kran do pojemnika
                                  - Mieszadło plastikowe
                                  - Rurkę fermentacyjną
                                  - Areometr z menzurką (miernik cukru)
                                  -...
                                  2020-01-13, 12:21
                                • Zaiksik
                                  Trudne początki
                                  Zaiksik
                                  Witam
                                  Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                                  Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                                  Wszystko...
                                  2024-08-27, 17:13
                                • jujooo
                                  Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                                  jujooo
                                  Witam serdecznie.

                                  Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                                  Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                                  2023-08-23, 15:14
                                • Kamil97
                                  Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                                  Kamil97
                                  Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                                  W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                                  2023-04-05, 16:59
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...