Brewkit Coopers Lager ważne pytania
Collapse
X
-
Coopers twierdzi iż można zastąpić 1 kg Brew Enhancera, 1 kg suchego sproszkowanego ekstraktu (Dried Malt Extract) albo 1.5 kg ekstraktu w syropie.Comment
-
Pozwólcie, że podepnę się pod ten temat. Zakupiłem zestaw startowy z Browamatora i chcę użyć tylko Brewkita (Geordie Lager - 1.5 kg) i BA brew-kit PLUS (mieszanka suchego ekstraktu słodowego i glukozy; waga - 1 kg). Jak podzielić teraz ekstrakt? Czy 0.7 kg do fermentacji właściwej i 0.3 kg do refermentacji, to dobry pomysł? Myślę o końcowej pojemności w postaci 17 litrów.Comment
-
Z logiką to u ciebie nietęgo:
Z moich doświadczeń wynika, że nie ma żadnego znaczenia dla smaku, jakiego surowca użyjesz do refermentacji, a decyzja o używaniu odstawionej uprzednio brzeczki ma podłoże głównie ideologiczne.Comment
-
Potrzeba 5-6 g cukru na litr żeby właściwie nagazować piwo, da to łącznie jakieś 100g przy 17 litrach. Pomimo że ekstraktu trzeba nieco więcej niż czystego cukru do refermentacji, to jednak 300g może się źle skończyć.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Witam,
Mam pytanie tydzień temu w niedzielę zrobiłem piwo coopers lager w sobotę w niedzielę i do teraz BLG staneło na 3 i nie chce zejść niżej i co teraz mam robić butelkować czy jeszcze czekać. Jeszcze jedno pytanko do refermentacji chciałem użyć ekstraktu słodowego na instrukcji jest napisane żeby dać 4 g cukru na butelkę czy tyle samo mam dać ekstraktu.Comment
-
Witam,
Mam pytanie tydzień temu w niedzielę zrobiłem piwo coopers lager w sobotę w niedzielę i do teraz BLG staneło na 3 i nie chce zejść niżej i co teraz mam robić butelkować czy jeszcze czekać. Jeszcze jedno pytanko do refermentacji chciałem użyć ekstraktu słodowego na instrukcji jest napisane żeby dać 4 g cukru na butelkę czy tyle samo mam dać ekstraktu.Mniej książków więcej piwaComment
Related Topics
Collapse
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Sprzedam zestaw do wyrobu piwa (mikrobrowar)
Zestaw zawiera:
- Plastikowy pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywą
- Kran do pojemnika
- Mieszadło plastikowe
- Rurkę fermentacyjną
- Areometr z menzurką (miernik cukru)
-...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam serdecznie.
Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.
Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...-
Channel: Surowce
-
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment