Brewkit Coopers Lager ważne pytania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cienki
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.01
    • 2

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzi
    -receptura podaje, żeby użyć 1 kg cukru do fermentacji burzliwej. Ja wyczytałem na różnych stronach, że cukru się nie poleca, że raczej glukoza bądz ekstrakt słodowy...
    Mam pewne pytanie w związku z ekstraktem słodowym. Jeśli zamiast cukru dodajemy właśnie ekstrakt to ile go dodajemy? Też 1kg czy może 1,7(bo w takich puchach sprzedają)?

    Comment

    • September
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.01
      • 7

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cienki Wyświetlenie odpowiedzi
      Mam pewne pytanie w związku z ekstraktem słodowym. Jeśli zamiast cukru dodajemy właśnie ekstrakt to ile go dodajemy? Też 1kg czy może 1,7(bo w takich puchach sprzedają)?
      Coopers twierdzi iż można zastąpić 1 kg Brew Enhancera, 1 kg suchego sproszkowanego ekstraktu (Dried Malt Extract) albo 1.5 kg ekstraktu w syropie.

      Comment

      • Wujek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2002.10
        • 41

        Pozwólcie, że podepnę się pod ten temat. Zakupiłem zestaw startowy z Browamatora i chcę użyć tylko Brewkita (Geordie Lager - 1.5 kg) i BA brew-kit PLUS (mieszanka suchego ekstraktu słodowego i glukozy; waga - 1 kg). Jak podzielić teraz ekstrakt? Czy 0.7 kg do fermentacji właściwej i 0.3 kg do refermentacji, to dobry pomysł? Myślę o końcowej pojemności w postaci 17 litrów.

        Comment

        • Gabe
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.03
          • 405

          Daj brewkit i cały ekstrakt, a do refermentacji użyj cukru albo glukozy

          Comment

          • Wujek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2002.10
            • 41

            Jednak chcę uniknąć glukozy czy cukru. Tych dodatków użyję przy drugiej warce. Chcę przekonać się na własnej skórze, czy jest różnica

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              Z logiką to u ciebie nietęgo:
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujek Wyświetlenie odpowiedzi
              ... BA brew-kit PLUS (mieszanka suchego ekstraktu słodowego i glukozy...
              W jaki sposób zamierzasz oddzielić smak glukozy z brewkita od glukozy do refermentacji?

              Z moich doświadczeń wynika, że nie ma żadnego znaczenia dla smaku, jakiego surowca użyjesz do refermentacji, a decyzja o używaniu odstawionej uprzednio brzeczki ma podłoże głównie ideologiczne.

              Comment

              • Wujek
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2002.10
                • 41

                Chyba źle sformułowałem wcześniejsze pytanie. Czy 0.3 kg ekstraktu pozwoli odpowiednio nagazować 17 litrów?

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23929

                  Potrzeba 5-6 g cukru na litr żeby właściwie nagazować piwo, da to łącznie jakieś 100g przy 17 litrach. Pomimo że ekstraktu trzeba nieco więcej niż czystego cukru do refermentacji, to jednak 300g może się źle skończyć.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Wujek
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2002.10
                    • 41

                    Dziękuję za konkretną odpowiedź. Użyję więc ekstraktu w przedziale 150-200 g.
                    Last edited by Wujek; 2011-02-24, 00:37.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      Proponuję raczej 100-120g
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Boher
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.11
                        • 4

                        Witam,

                        Mam pytanie tydzień temu w niedzielę zrobiłem piwo coopers lager w sobotę w niedzielę i do teraz BLG staneło na 3 i nie chce zejść niżej i co teraz mam robić butelkować czy jeszcze czekać. Jeszcze jedno pytanko do refermentacji chciałem użyć ekstraktu słodowego na instrukcji jest napisane żeby dać 4 g cukru na butelkę czy tyle samo mam dać ekstraktu.

                        Comment

                        • Boher
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.11
                          • 4

                          Zapomniałem jeszcze dodać że z rurki od czasu do czasu jeszcze coś tam bulgnie .

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10769

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Boher Wyświetlenie odpowiedzi
                            Witam,

                            Mam pytanie tydzień temu w niedzielę zrobiłem piwo coopers lager w sobotę w niedzielę i do teraz BLG staneło na 3 i nie chce zejść niżej i co teraz mam robić butelkować czy jeszcze czekać. Jeszcze jedno pytanko do refermentacji chciałem użyć ekstraktu słodowego na instrukcji jest napisane żeby dać 4 g cukru na butelkę czy tyle samo mam dać ekstraktu.
                            Ja bym dał cukier, tu masz kalkulator http://hbd.org/cgi-bin/recipator/rec...rbonation.html Z mojego skromnego doświadczenia-dał bym 5-6g/l
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Boher
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.11
                              • 4

                              Czegoś tu nie rozumiem kalkulator przeliczył mi że jak chce dać ekstrakt słodowy to powinienem dać 12 g/l na ekstrakcie pisało że 1 kg ekstraktu odpowiada 1 kg cukru. Jeżeli dam 276 g ekstraktu na 23l to czy nie będę miał granatów.

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10769

                                Słuchaj praktyków
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X