"aromat dębowej beczki"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Merv
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 24

    #1

    "aromat dębowej beczki"

    Witam
    Zamarzyło mi się takie piwko - mocno chmielone goryczkowo Red Ale o zapachu dębu.
    Samo Red Ale to nie jakiś wielki problem, robiłem je już i to zrobię wg podobnej receptury, ale nurtuje mnie jak uzyskać owy aromat.
    Myślałem o użyciu średnio przypieczonych dębowych płatków.
    Czy ktoś z Was miał już z nimi do czynienia?
    Jak najlepiej ich używać?
    Kiedy je dodawać i ile?
    Czy wpływają one w jakikolwiek sposób na trwałość piwa?
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    Ja dodawałem płatki do stoutów na 2 czas cichej fermentacji. Oczywiście wcześniej solidnie wyparzone, tak na wszelki wypadek. Co do ilości, to już jest kwestia doświadczenia. Nie widzę innego sposobu niż sprawdzenie samemu jakie dawki będą najodpowiedniejsze. A na trwałość nie powinny mieć wpływu.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • Merv
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.06
      • 24

      #3
      Dziękuję za szybką odpowiedz
      Ile czasu trzymałeś wtedy Stouta na cichej?

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        Mocniejsze piwa trzymam dwa tygodnie, słabsze i pszeniczniaki tydzień. Aczkolwiek robię tylko górniaki. Myślę, że spokojnie możesz dwa tygodnie potrzymać razem z płatkami.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • Merv
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.06
          • 24

          #5
          super
          jeszcze raz dziękuje, a teraz idę zamawiać surowce.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • m2200
            Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
            m2200
            Witam,

            wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

            Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
            2019-05-16, 17:06
          • ohdesu
            Piana przy cichej fermentacji
            ohdesu
            To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
            2019-03-03, 14:39
          • darekd
            The Musketeers, Troubadour Magma
            darekd
            To piwo ma już swój wątek:

            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...oubadour-magma

            jednak od 2019 r. nie warzą już kontraktowo tylko w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii Wschodniej.

            ...
            2025-02-18, 23:30
          • darekd
            100 Blumen, Zwickl
            darekd
            Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.

            https://www.100blumen.at/

            12,2% ekstr.
            5,0% alk.

            Aromat - drożdżowo-słodowy
            Piana - dość niska, średnia trwałość, zostaje...
            2025-02-18, 17:56
          • darekd
            Lubrow, Silky Stout
            darekd
            Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
            Chmiele - Pałacowy, Iunga

            16% ekstr.
            5,5% alk

            Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
            2025-02-14, 03:52
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...