"aromat dębowej beczki"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Merv
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 24

    #1

    "aromat dębowej beczki"

    Witam
    Zamarzyło mi się takie piwko - mocno chmielone goryczkowo Red Ale o zapachu dębu.
    Samo Red Ale to nie jakiś wielki problem, robiłem je już i to zrobię wg podobnej receptury, ale nurtuje mnie jak uzyskać owy aromat.
    Myślałem o użyciu średnio przypieczonych dębowych płatków.
    Czy ktoś z Was miał już z nimi do czynienia?
    Jak najlepiej ich używać?
    Kiedy je dodawać i ile?
    Czy wpływają one w jakikolwiek sposób na trwałość piwa?
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    Ja dodawałem płatki do stoutów na 2 czas cichej fermentacji. Oczywiście wcześniej solidnie wyparzone, tak na wszelki wypadek. Co do ilości, to już jest kwestia doświadczenia. Nie widzę innego sposobu niż sprawdzenie samemu jakie dawki będą najodpowiedniejsze. A na trwałość nie powinny mieć wpływu.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • Merv
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.06
      • 24

      #3
      Dziękuję za szybką odpowiedz
      Ile czasu trzymałeś wtedy Stouta na cichej?

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        Mocniejsze piwa trzymam dwa tygodnie, słabsze i pszeniczniaki tydzień. Aczkolwiek robię tylko górniaki. Myślę, że spokojnie możesz dwa tygodnie potrzymać razem z płatkami.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • Merv
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.06
          • 24

          #5
          super
          jeszcze raz dziękuje, a teraz idę zamawiać surowce.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • m2200
            Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
            m2200
            Witam,

            wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

            Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
            2019-05-16, 17:06
          • ohdesu
            Piana przy cichej fermentacji
            ohdesu
            To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
            2019-03-03, 14:39
          • darekd
            Lubrow, Silky Stout
            darekd
            Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
            Chmiele - Pałacowy, Iunga

            16% ekstr.
            5,5% alk

            Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
            2025-02-14, 03:52
          • darekd
            Orca Brau, Bio Bock
            darekd
            "klassisch – modern – experimentell"

            to hasło tego dość znanego już browaru kraftowego z Norymbergi (Nürnberg).

            https://orcabrau.de/

            Bez filtracji, bez pasteryzacji

            Aromat - intensywnie słodowy, ciasteczkowy, podpalany, trochę karmelu...
            2025-02-09, 01:31
          • darekd
            Celestial Beerworks, Jerzy
            darekd
            Browar z Dallas w Teksasie.

            Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

            5% alk.
            Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

            Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
            2025-02-05, 02:24
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...