Jak zrobić pierwsze piwo..

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marins83
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.09
    • 12

    #16
    i jeszcze jedno pytanie na koniec, mianowicie - na jaką pierwszą warkę się porwać???

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marins83
      i jeszcze jedno pytanie na koniec, mianowicie - na jaką pierwszą warkę się porwać???
      No ale brewkit czy zacieranie?
      Zwykle pierwszą warką jest jasne ale, ja jednak polecam stouta.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • marins83
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.09
        • 12

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        No ale brewkit czy zacieranie?
        Zwykle pierwszą warką jest jasne ale, ja jednak polecam stouta.

        myślę, że chyba najpierw brewkit

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Jeśli brewkit, to - tak jak Kopyr - polecam stouta. Dlaczego? A dlatego, że piwo jasne jest bardziej czułe na wady w wykonaniu chociażby. Tylko koniecznei dodaj albo enhancera albo innego ekstraktu, a nie cukru,
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • oldboy
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.11
            • 60

            #20
            Ja bym zestawy omijał bo...
            zawsze jest tam cos co masz albo czego nie potrzebujesz
            tutaj widze:
            mieszadło >zerknij do kuchni a nóż masz drewnianą łyżkę ,
            szczotka do butelek >wg mnie niepotrzebna ,ja po wypiciu piwa płucze butelkę wodą bez płynu i to starcza
            a i w zestawie brak czegos do dezynfekcji ala chemioxi

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #21
              Do dezynfekcji można od biedy użyć Ace, a wg mnie najgorsze tam to tylko jeden fermentator...

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                Do dezynfekcji można od biedy użyć Ace
                Dlaczego od biedy, bardzo dobry środek dezynfekcyjny

                Lada moment pojawią się zestawy startowe w sklepie Centrum Piwowarstwa, poczekaj chwilę, może Ci coś z naszej oferty bardziej podejdzie.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #23
                  Aha dzięki tej aukcji dowiedziałem się w końcu co to jest lager:
                  LAGER Tradycyjne australijskie piwo. Produkowane z najwyższej jakości australijskiego jęczmienia i tasmańskiego chmielu.

                  Ale sprzedawca "Odstraszacza odstraszającego na gołębie" nie musi być znawcą piw (ani gołębi).

                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 2007.05
                    • 1501

                    #24
                    Proponuję to http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157 zaznaczam że nie mam tam żadnych udziałów żeby nie było
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • marins83
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.09
                      • 12

                      #25
                      wstrzymam się jeszcze trochę z zestawem startowym, może rzeczywiście jak Marusia pisze w Centrum Piwowarstwa coś fajnego wyjdzie, wszelkie sugestie i nowości odnośnie startera mile widziane

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marins83
                        wstrzymam się jeszcze trochę z zestawem startowym, może rzeczywiście jak Marusia pisze w Centrum Piwowarstwa coś fajnego wyjdzie, wszelkie sugestie i nowości odnośnie startera mile widziane
                        A co może być innego? Fermentor, kapslownica, kapsle, myjka, może wężyk z oplotu dołożą Jakaś puszka na początek.

                        Jedynie cena może być inna.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • marins83
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.09
                          • 12

                          #27
                          no dokładnie...ja już od przyszłego tygodnia powoli zaczynam kompletować wszystko, bo teraz na jesieni dobra temperatura do fermentacji

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                          A co może być innego? Fermentor, kapslownica, kapsle, myjka, może wężyk z oplotu dołożą Jakaś puszka na początek.

                          Jedynie cena może być inna.

                          Comment

                          • bumbastic
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.08
                            • 135

                            #28
                            Ja na pierwsze piwo kupiłem puszkę brewkitu, balingometr, kapsle i kapslownicę. Pojemnik fermentacyjny akurat miałem po winie. Można wykorzystać balon szklany jak kto ma ale jest niewygodny. Na pierwszy raz więcej nie trzeba. I tak emocji jest co niemiara, a piwo wyjdzie napewno lepsze niż w sklepie.

                            Comment

                            • krzem82
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.11
                              • 113

                              #29
                              Kup sobie słodu pilzneńskiego z 3kg, słodu monachijskiego z 2kg oraz słodu zakwaszającego z 0,25kg (wszystkie słody jak będziesz kupował w sklepie internetowym np. BROWAMATOR weź z opcją śrutowania), po 30g chmielu goryczkowego i aromatycznego, oraz drożdże górnej fermentacji (to takie co pracują w wyższych temp około 20st.C).
                              Załatw sobie garnek duży z 30litrów oraz dwa wiadra też takie duże (z jednego z wiader zrób filtr, czyli narób dziur w dnie nie za dużych nie za małych takich w sam raz. Wąż, termometr (taki do minimalnie do 100stC).
                              ZACIERANIE
                              START I:
                              1. Do gara wlej z 15 litrów wody, podgrzej na kuchence gazowej do około 44st.C,
                              2. Wsyp słód cały jaki kupiłeś,
                              3. Mieszaj i utrzymuj temperaturę 44st. C przez 20 minut,
                              4. Po tym okresie zacznij podgrzewać i przez około 20 minut dojdź do temp. 62-64st.C,
                              5. Utrzymuj 62-64st.C przez około 30 minut,
                              6. Później podgrzej do 70-72st. i trzymaj przez 30-40 minut, mieszaj..,
                              7. Podgrzej do temperatury około 78st.C i trzymaj przez 15 minut,
                              KONIEC I
                              FILTRACJA
                              START II:
                              1. Postaw wiaderko z którego zrobiłeś filtr na wiaderku z którego nie zrobiłeś
                              2. Przelej zawartość gara (to co zrobiłeś w procesie zacierania) przez wiadro filtracyjne do wiara na spodzie.
                              3. Pozostałość słodu (młóto) na dnie wiadra filtracyjnego przepłucz około 2 litrami wody w celu lepszego wyciśnięcia ekstraktu (cukru i innych takich) ze słodu.
                              KONIEC II
                              GOTOWANIE
                              START III
                              1. Umyj garnek w którym poprzednio zacierałeś,
                              2. Wlej do niego to co jest teraz we wiaderku,
                              3. Wstaw na kuchenkę i zacznij podgrzewać intensywnie aż do zagotowania,
                              4. Jak się zagotuje zmniejsz gaz i gotuj,
                              5. Po 10 minutach do wsyp chmielu goryczkowego z 20 gram,
                              6. Gotuj całość przez około 90 minut,
                              7. Jakiś czas przed końcem gotowania (z 15 minut) dodaj z 20 gram granulatu chmielowego aromatycznego,
                              8. Zbierz z góry brzeczki szumowiny powstałe podczas gotowania chmielu.
                              KONIEC III
                              CHŁODZENIE
                              START IV:
                              1. Dokładnie umyj wiadro (to bez dziur w dnie) jakimś preparatem lub gotującą wodą żeby pozbyć się mikroorganizmów,
                              2. Garnek w którym gotowałeś wsadź do wanny z zimną wodą lub wymyśl jakiś inny sposób na ochłodzenie jego zawartości,
                              3. Ochłodzoną brzeczkę przelej do wiadra (tego czystego),
                              4. Przygotuj drożdże według instrukcji dostarczonej z drożdżami,
                              5. Dodaj drożdży do wiadra i zatkaj to dokładnie.
                              KONIEC IV
                              FERMENTACJA
                              START V
                              1. No i wystartowało albo i nie..,
                              2. Na powierzchni pojawi się kożuch drożdże będą się namnażać a później fermentować,
                              3. Po sześciu dniach podejmij decyzje czy dalej trzymać we wiadrze czy do butelek,
                              4. Jak do butelek to jak będziesz przelewał pododawaj trochę cukru do każdej z nich.
                              KONIEC V
                              KONSUMPCJA
                              START VI
                              To tak ogólnie WSZYSTKO CO TU NAPISAŁEM JEST BARDZO OKOŁO więc dobra baza do poczytania i sprecyzowania przez Ciebie, poczytaj i wtedy sobie zaplanuj ten proces, wypracuj sobie jakieś patenty, może Ci się co uda zrobić.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez krzem82; 2009-09-09, 12:14.

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #30
                                3. Mieszaj i utrzymuj temperaturę 44st. C przez 20 minut,
                                W jakim celu??

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Browar Zakładowy, Sezon Grzewczy
                                  darekd
                                  czyli koźlak z syropem klonowym.

                                  Ekstr. 16%
                                  Alk. 7%

                                  Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...
                                  2024-12-07, 01:25
                                • pebejot
                                  Żywiec, Ks. pr. Stanisława Słonki 22a, PUB Papiernia (Beskidzki Browar Rzemieślniczy)
                                  pebejot
                                  Jeden z najdziwniejszych firmowych lokali browaru w jakich dotychczas byłem.
                                  PUB Papiernia znajduje się w centrum Żywca, nieco ponad pół kilometra od dworca kolejowego.
                                  Jest to teren przemysłowy, gdzie mieści się sam browar, a PUB Papiernia jest niby nocną dyskoteką, ale tak naprawdę...
                                  2024-03-24, 16:55
                                • pietrus96
                                  Osad w butelkach
                                  pietrus96
                                  Cześć,
                                  dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                                  2024-01-13, 20:24
                                • pebejot
                                  Mołdawia, Kiszyniów, Stefan cel Mare si Sfant Boulevard 71, Keller Holz
                                  pebejot
                                  Kolejny minibrowar o olbrzymim potencjale, otwarty w 2021 roku.
                                  Firmowy lokal mieści się na najbardziej reprezentacyjnej ulicy w Kiszyniowie w odległości 2 km od dworca kolejowego.
                                  Po przekroczeniu progu poczułem jak bije we mnie atmosfera niedoskonałości samego siebie.
                                  Jest...
                                  2024-01-06, 21:27
                                • pebejot
                                  Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
                                  pebejot
                                  Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
                                  Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
                                  Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
                                  2024-01-05, 23:11
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...