i jeszcze jedno pytanie na koniec, mianowicie - na jaką pierwszą warkę się porwać???
Jak zrobić pierwsze piwo..
Collapse
X
-
Comment
-
Jeśli brewkit, to - tak jak Kopyr - polecam stouta. Dlaczego? A dlatego, że piwo jasne jest bardziej czułe na wady w wykonaniu chociażby. Tylko koniecznei dodaj albo enhancera albo innego ekstraktu, a nie cukru,Comment
-
Ja bym zestawy omijał bo...
zawsze jest tam cos co masz albo czego nie potrzebujesz
tutaj widze:
mieszadło >zerknij do kuchni a nóż masz drewnianą łyżkę ,
szczotka do butelek >wg mnie niepotrzebna ,ja po wypiciu piwa płucze butelkę wodą bez płynu i to starcza
a i w zestawie brak czegos do dezynfekcji ala chemioxiComment
-
Comment
-
Aha dzięki tej aukcji dowiedziałem się w końcu co to jest lager:
LAGER Tradycyjne australijskie piwo. Produkowane z najwyższej jakości australijskiego jęczmienia i tasmańskiego chmielu.
Ale sprzedawca "Odstraszacza odstraszającego na gołębie" nie musi być znawcą piw (ani gołębi).Comment
-
Proponuję to http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157 zaznaczam że nie mam tam żadnych udziałów żeby nie byłoSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Fermentor, kapslownica, kapsle, myjka, może wężyk z oplotu dołożą
Jakaś puszka na początek.
Jedynie cena może być inna.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
no dokładnie...ja już od przyszłego tygodnia powoli zaczynam kompletować wszystko, bo teraz na jesieni dobra temperatura do fermentacji
Comment
-
Ja na pierwsze piwo kupiłem puszkę brewkitu, balingometr, kapsle i kapslownicę. Pojemnik fermentacyjny akurat miałem po winie. Można wykorzystać balon szklany jak kto ma ale jest niewygodny. Na pierwszy raz więcej nie trzeba. I tak emocji jest co niemiara, a piwo wyjdzie napewno lepsze niż w sklepie.Comment
-
Kup sobie słodu pilzneńskiego z 3kg, słodu monachijskiego z 2kg oraz słodu zakwaszającego z 0,25kg (wszystkie słody jak będziesz kupował w sklepie internetowym np. BROWAMATOR weź z opcją śrutowania), po 30g chmielu goryczkowego i aromatycznego, oraz drożdże górnej fermentacji (to takie co pracują w wyższych temp około 20st.C).
Załatw sobie garnek duży z 30litróworaz dwa wiadra też takie duże (z jednego z wiader zrób filtr, czyli narób dziur w dnie nie za dużych nie za małych takich w sam raz. Wąż, termometr (taki do minimalnie do 100stC).
ZACIERANIE
START I:
1. Do gara wlej z 15 litrów wody, podgrzej na kuchence gazowej do około 44st.C,
2. Wsyp słód cały jaki kupiłeś,
3. Mieszaj i utrzymuj temperaturę 44st. C przez 20 minut,
4. Po tym okresie zacznij podgrzewać i przez około 20 minut dojdź do temp. 62-64st.C,
5. Utrzymuj 62-64st.C przez około 30 minut,
6. Później podgrzej do 70-72st. i trzymaj przez 30-40 minut, mieszaj..,
7. Podgrzej do temperatury około 78st.C i trzymaj przez 15 minut,
KONIEC I
FILTRACJA
START II:
1. Postaw wiaderko z którego zrobiłeś filtr na wiaderku z którego nie zrobiłeś
2. Przelej zawartość gara (to co zrobiłeś w procesie zacierania) przez wiadro filtracyjne do wiara na spodzie.
3. Pozostałość słodu (młóto) na dnie wiadra filtracyjnego przepłucz około 2 litrami wody w celu lepszego wyciśnięcia ekstraktu (cukru i innych takich) ze słodu.
KONIEC II
GOTOWANIE
START III
1. Umyj garnek w którym poprzednio zacierałeś,
2. Wlej do niego to co jest teraz we wiaderku,
3. Wstaw na kuchenkę i zacznij podgrzewać intensywnie aż do zagotowania,
4. Jak się zagotuje zmniejsz gaz i gotuj,
5. Po 10 minutach do wsyp chmielu goryczkowego z 20 gram,
6. Gotuj całość przez około 90 minut,
7. Jakiś czas przed końcem gotowania (z 15 minut) dodaj z 20 gram granulatu chmielowego aromatycznego,
8. Zbierz z góry brzeczki szumowiny powstałe podczas gotowania chmielu.
KONIEC III
CHŁODZENIE
START IV:
1. Dokładnie umyj wiadro (to bez dziur w dnie) jakimś preparatem lub gotującą wodą żeby pozbyć się mikroorganizmów,
2. Garnek w którym gotowałeś wsadź do wanny z zimną wodą lub wymyśl jakiś inny sposób na ochłodzenie jego zawartości,
3. Ochłodzoną brzeczkę przelej do wiadra (tego czystego),
4. Przygotuj drożdże według instrukcji dostarczonej z drożdżami,
5. Dodaj drożdży do wiadra i zatkaj to dokładnie.
KONIEC IV
FERMENTACJA
START V
1. No i wystartowało albo i nie..,
2. Na powierzchni pojawi się kożuch drożdże będą się namnażać a później fermentować,
3. Po sześciu dniach podejmij decyzje czy dalej trzymać we wiadrze czy do butelek,
4. Jak do butelek to jak będziesz przelewał pododawaj trochę cukru do każdej z nich.
KONIEC V
KONSUMPCJA
START VI
To tak ogólnie WSZYSTKO CO TU NAPISAŁEM JEST BARDZO OKOŁO więc dobra baza do poczytania i sprecyzowania przez Ciebie, poczytaj i wtedy sobie zaplanuj ten proces, wypracuj sobie jakieś patenty, może Ci się co uda zrobić.
Ostatnia zmiana dokonana przez krzem82; 2009-09-09, 12:14.Comment
Related Topics
Collapse
-
czyli koźlak z syropem klonowym.
Ekstr. 16%
Alk. 7%
Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jeden z najdziwniejszych firmowych lokali browaru w jakich dotychczas byłem.
PUB Papiernia znajduje się w centrum Żywca, nieco ponad pół kilometra od dworca kolejowego.
Jest to teren przemysłowy, gdzie mieści się sam browar, a PUB Papiernia jest niby nocną dyskoteką, ale tak naprawdę...-
Channel: Śląskie
-
-
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...5 Photos-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Kolejny minibrowar o olbrzymim potencjale, otwarty w 2021 roku.
Firmowy lokal mieści się na najbardziej reprezentacyjnej ulicy w Kiszyniowie w odległości 2 km od dworca kolejowego.
Po przekroczeniu progu poczułem jak bije we mnie atmosfera niedoskonałości samego siebie.
Jest...-
Channel: Mołdawia
-
-
Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...-
Channel: Mołdawia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment