przerwa białkowa i beta-glukanowa
Jak zrobić pierwsze piwo..
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Ja polecam w żadnej.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
krzem82 dzięki za opis, ułatwi mi to dużo zadanie, reszcie też dzięki za włączenie się w dyskusjeP.S. dzisiaj byłem (dla tych którzy są z Wawy wiedzą) w sklepie Rodzinka BIS przy ul. Pejzażowej 2 i zaopatrzyłem się w zapas dooobrych piwek
m.in. Opata, Zdrojowe, Miodowe Mazowieckie, Ciechana, Koźlaka Amber, Krajan Miodowe Ciemne i zabieram się za degustacje
już niewiele mnie dzieli od ruszenia z domową produkcją, jedno jest pewne, będę doskonalił tą sztukę
Wasze zdrowie
Kup sobie słodu pilzneńskiego z 3kg, słodu monachijskiego z 2kg oraz słodu zakwaszającego z 0,25kg (wszystkie słody jak będziesz kupował w sklepie internetowym np. BROWAMATOR weź z opcją śrutowania), po 30g chmielu goryczkowego i aromatycznego, oraz drożdże górnej fermentacji (to takie co pracują w wyższych temp około 20st.C).
Załatw sobie garnek duży z 30litróworaz dwa wiadra też takie duże (z jednego z wiader zrób filtr, czyli narób dziur w dnie nie za dużych nie za małych takich w sam raz. Wąż, termometr (taki do minimalnie do 100stC).
ZACIERANIE
START I:
1. Do gara wlej z 15 litrów wody, podgrzej na kuchence gazowej do około 44st.C,
2. Wsyp słód cały jaki kupiłeś,
3. Mieszaj i utrzymuj temperaturę 44st. C przez 20 minut,
4. Po tym okresie zacznij podgrzewać i przez około 20 minut dojdź do temp. 62-64st.C,
5. Utrzymuj 62-64st.C przez około 30 minut,
6. Później podgrzej do 70-72st. i trzymaj przez 30-40 minut, mieszaj..,
7. Podgrzej do temperatury około 78st.C i trzymaj przez 15 minut,
KONIEC I
FILTRACJA
START II:
1. Postaw wiaderko z którego zrobiłeś filtr na wiaderku z którego nie zrobiłeś
2. Przelej zawartość gara (to co zrobiłeś w procesie zacierania) przez wiadro filtracyjne do wiara na spodzie.
3. Pozostałość słodu (młóto) na dnie wiadra filtracyjnego przepłucz około 2 litrami wody w celu lepszego wyciśnięcia ekstraktu (cukru i innych takich) ze słodu.
KONIEC II
GOTOWANIE
START III
1. Umyj garnek w którym poprzednio zacierałeś,
2. Wlej do niego to co jest teraz we wiaderku,
3. Wstaw na kuchenkę i zacznij podgrzewać intensywnie aż do zagotowania,
4. Jak się zagotuje zmniejsz gaz i gotuj,
5. Po 10 minutach do wsyp chmielu goryczkowego z 20 gram,
6. Gotuj całość przez około 90 minut,
7. Jakiś czas przed końcem gotowania (z 15 minut) dodaj z 20 gram granulatu chmielowego aromatycznego,
8. Zbierz z góry brzeczki szumowiny powstałe podczas gotowania chmielu.
KONIEC III
CHŁODZENIE
START IV:
1. Dokładnie umyj wiadro (to bez dziur w dnie) jakimś preparatem lub gotującą wodą żeby pozbyć się mikroorganizmów,
2. Garnek w którym gotowałeś wsadź do wanny z zimną wodą lub wymyśl jakiś inny sposób na ochłodzenie jego zawartości,
3. Ochłodzoną brzeczkę przelej do wiadra (tego czystego),
4. Przygotuj drożdże według instrukcji dostarczonej z drożdżami,
5. Dodaj drożdży do wiadra i zatkaj to dokładnie.
KONIEC IV
FERMENTACJA
START V
1. No i wystartowało albo i nie..,
2. Na powierzchni pojawi się kożuch drożdże będą się namnażać a później fermentować,
3. Po sześciu dniach podejmij decyzje czy dalej trzymać we wiadrze czy do butelek,
4. Jak do butelek to jak będziesz przelewał pododawaj trochę cukru do każdej z nich.
KONIEC V
KONSUMPCJA
START VI
To tak ogólnie WSZYSTKO CO TU NAPISAŁEM JEST BARDZO OKOŁO więc dobra baza do poczytania i sprecyzowania przez Ciebie, poczytaj i wtedy sobie zaplanuj ten proces, wypracuj sobie jakieś patenty, może Ci się co uda zrobić.
Comment
-
używać można każdy wybielacz chlorowy "naturalny"czyli niearomatyzowany (nie cytrynowy itp).
Co do bezpieczeństwa takiego rozwiązania to jak widać zdania są podzielone. Bezwzględnie trzeba go dobrze wypłukać ciepłą wodą.
Czasami jest też niezastąpiony - np gdy coś się przypali.Comment
-
Jeżeli byście stosowali aromatyzowane to dopiero byście zauważyli ile tego zostaje mimo płukaniaSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
A nie zostaje czasem sam aromat , analogicznie jak w pecie po oranżadzie (pomarańczowej , cytrynowej itp.) można płukać czym się chce i ile się chce aromat jest nie do zabicia.Comment
-
Z chlorem jest podobnie.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Też mi się tak wydaje - taka jest rola aromatu, żeby zostawał po płukaniu i dawał "wrażenie świeżości"... Dlatego zaleca stosowanie niearomatyzowanych.Comment
-
Ludwik, porządna gąbka i szczotka do mycia wszystkiego, Chemipro OXI do sterylizacji.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
Related Topics
Collapse
-
czyli koźlak z syropem klonowym.
Ekstr. 16%
Alk. 7%
Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jeden z najdziwniejszych firmowych lokali browaru w jakich dotychczas byłem.
PUB Papiernia znajduje się w centrum Żywca, nieco ponad pół kilometra od dworca kolejowego.
Jest to teren przemysłowy, gdzie mieści się sam browar, a PUB Papiernia jest niby nocną dyskoteką, ale tak naprawdę...-
Channel: Śląskie
-
-
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...5 Photos-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Kolejny minibrowar o olbrzymim potencjale, otwarty w 2021 roku.
Firmowy lokal mieści się na najbardziej reprezentacyjnej ulicy w Kiszyniowie w odległości 2 km od dworca kolejowego.
Po przekroczeniu progu poczułem jak bije we mnie atmosfera niedoskonałości samego siebie.
Jest...-
Channel: Mołdawia
-
-
Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...-
Channel: Mołdawia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment